Sök
Alexander Holtz.
Nyheter

Småkronorna vann premiären – efter superlöftets drömpassning

Småkronorna har fått en fin start på Hlinka Gretzky-turneringen i Kanada. I natt vann de premiären mot Slovakien med 4-2, sedan superlöftet Alexander Holtz utmärkt sig. Philip Broberg blev tvåmålsskytt.

Sverige har Slovakien, Schweiz och Kanada som gruppmotståndare i årets Hlinka Gretzky Cup. Med andra ord var en seger i nattens premiärmatch mot Slovakien direkt nödvändig för att Magnus Hävelids manskap skulle få ett fint utgångsläge inför en stundande semifinal.

Och seger blev det. Det blev inga stora siffror, men en stark tredjeperiod gjorde att Sveriges U18-landslag till sist kunde stå som vinnare. Ställningen var 2-2 inför slutakten när en viss Alexander Holtz klev fram. Djurgårdstalangen är underårig men utmärker sig redan nu som lagets stora stjärna. I powerplay, precis i upptakten på perioden, var det han som slog en alldeles magisk passning fram till Frölundas Karl Henriksson. Henriksson gjorde inga misstag utan gav Sverige ledningen. Det målet kom att bli matchavgörande.

BACKEN BLEV TVÅMÅLSSKYTT

Drygt fem minuter in på perioden kom sen också det definitiva avgörandet. Då slog AIK:s back Philip Broberg till för andra gången i matchen. Den här gången med ett riktigt läckert solomål. Broberg, som lämnade Örebro för AIK inför förra säsongen, var också den som sköt 2-1-målet för svensk del i den andra perioden. Även då hade förresten Alexander Holtz en passningspoäng. Albin Grewe inledde det svenska målskyttet i matchen.

Småkronorna vann matchen med 4-2 och skotten med 44-21. I den svenska kassen fanns den blott 15-årige Jesper Wallstedt.

Sent i kväll spelar Sverige nästa match i turneringen. Då väntar Schweiz, som i natt föll med otroliga 10-0 (!) mot Kanada.

SE MÅLEN HÄR

Den här artikeln handlar om: