Sök
Nyheter

Sverige tappade 2-0 – förlorade finalen trots drömstarten

1-0 efter 42 sekunder. 2-0 efter 11:33. Trots drömstarten förlorade Småkronorna finalen i Hlinka Gretzky Cup med 6-2. Kanada mästare igen.

Förutom när Tjeckien vann 2016 har Kanada vunnit samtliga turneringar sedan Sverige tog sin hittills enda seger 2007. Och inte heller i natt kunde Sverige bryta den enorma kanadensiska dominansen. Småkronorna skrällde i semifinalen mot Ryssland men orkade inte skrälla på nytt i nattens finalmatch.

Men det började bra för Sverige. Superduon Alexander Holtz/Lucas Raymond gav Småkronorna en drömstart på matchen när de såg till att ge Sverige ledningen efter bara 42 sekunders spel. Holtz hittade fram till radarpartnern, som sköt 1-0-målet. Precis en sådan start som Sverige behövde. Det blev ännu bättre kort därefter.

KOLLAPSADE I FÖRSTA PERIODEN

Drygt elva minuter in på matchen kom också 2-0. Ni kan gissa vem som gjorde målet. Superlöftet Alexander Holtz, som dominerat genom hela turneringen, stod för ett perfekt avslut och utökade Småkronornas ledning. Men därefter var det roliga slut. Kanada tog över finalen totalt.

Redan innan den första perioden var över hade Kanada stått för en monstervändning. Under periodens sju sista minuter stod hemmanationen för tre raka mål och såg till att ha en ledning med 3-2 när lagen klev in för den första pausvilan. Efter det orkade Småkronorna inte resa sig.

VM – PÅ HEMMAPLAN

I stället för en kvittering i mittakten slog Sasha Mutala till och gjorde 4-2 för Kanada. Ett mål som kändes matchavgörande. Kanada öste på i slutperioden och gjorde 5-2 och 6-2. I stället för en svensk forcering var det Kanada som dominerade. Utöver de två målen vann de skotten med 11-4 i perioden. Totalt: 40-19.

Sveriges första final sedan 2015 slutade alltså med förlust. Småkronorna får nöja sig med en andraplats, och får fortsätta jaga en andra titel i turneringen. Under säsongen spelar laget VM på hemmaplan.

Den här artikeln handlar om: