Sök
170503 Sveriges Victor Hedman under Sveriges ishockeylandslags träning inför ishockey-VM den 3 maj 2017 i Köln. …
Nyheter

Hedmans budskap: ”Oerhört viktigt att testa olika sporter”

Tidig specialisering är ett ständigt aktuellt debattämne inom idrotten. Nu ger Norris Trophy-vinnaren Victor Hedman sin syn på saken.
Jag tror inte att man ska snöa in sig på en sport så tidigt, säger Hedman till Hockeypuls.

Tampa Bay-backen tror att de allt tidigare elitsatsningarna gör att flera väljer att sluta för tidigt. Hedman håller just nu i sin årliga hockeyskola hemma i Örnsköldsvik där fokus ligger på att ha roligt.
– När du är i den åldern tror jag att det är oerhört viktigt att spela flera olika sporter, säger Hedman till Hockeypuls.

”VÅGA FORTSÄTTA SÅ LÄNGE MAN KAN”

Hedman själv spelade fotboll under sin ungdom och menar på att han fått med sig väldigt mycket från den idrotten.
– Jag har fått jättemycket från fotbollen; teknikmässigt, kondition, koordination och mycket annat. Det behöver inte vara just fotboll man ska spela heller, men jag tror att man som barn ska testa alla möjliga sporter och våga fortsätta så länge man kan om man har möjlighet, säger Hedman till sajten.

Hedman är inte ensam om att tycka att specialiseringen börjat krypa ned allt för tidigt i åldrarna. Peter Forsberg berättade i våras i SVT:s program Mästarnas mästare om sina tankar kring de allt tidigare elitsatsningarna som görs idag.
– Jag tycker att det är sån jäkla press att man ska var 15 år och ska delas upp. Det går nästan längre ner, att man ska hamna i bästa laget och de tränar mer än de som är lite sämre. Det är lite väl mycket så tidigt, sade Forsberg i programmet.

Den här artikeln handlar om: