Äntligen dags för spel för Erikssson
SHL

Tillbaka i Brynäs efter tio säsonger – då kom mardrömsskadan: ”En jäkla chock”

ANNONS

Efter tio säsonger i andra klubbar återvände målvakten Joacim Eriksson i våras tillbaka till Brynäs. Men försäsongen fick en jobbig vändning när han ådrog sig en allvarlig knäskada – och för hockeysverige.se berättar Eriksson om den jobbiga skadan som kan hålla honom borta från spel fram till nyår.
– I början var det riktigt tufft. Det jobbiga var att jag kände mig taskig mot klubben mer än för själva skadan i sig. Det kändes taskigt att komma hem och sedan kan jag inte vara med från start och hjälpa Brynäs, säger Eriksson till hockeysverige.se.

HEDESUNDA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Att äntligen få chansen att komma hem till sin moderklubb efter tio säsonger i andra klubbar, ha stora förväntningar på sig och sedan inleda tiden där som skadad. Det är nog en mardröm för många hockeyspelare. Just det hände målvakten Joacim Eriksson.

Han spelade förra säsongen i Djurgården. Innan det har han även spelat i Växjö, Riga, Skellefteå, Leksand och inte minst i Vancouvers organisation. När han till den här säsongen fick chansen att spela för Brynäs skadade han knäet så illa att han tvingades till en operation.
– Det kändes riktigt tufft och en jäkla chock. Jag hade haft lite ont på försäsongen och kände att det inte var riktigt bra. Jag kunde köra det mesta, men inte allt. Då kollade vi upp det för att sedan åtgärda och köra igång på riktigt, berättar Joacim Eriksson när vi ses hemma i hans kök i natursköna Hedesunda fyra mil utanför Gävle.
– När vi sedan kollade såg det sämre ut än vad jag ville att det skulle göra. Det var riktigt tufft i början. Nu har jag ändå accepterat det på ett bra sätt och vet vad som kommer att krävas för att komma tillbaka. Jag försöker vara noga med rehab och skynda långsamt.

Mentalt, kände du dig inledningsvis lite som en svikare?
– Ja, speciellt i början var det riktigt tufft. Det jobbiga var att jag kände mig taskig mot klubben mer än för själva skadan i sig. Det kändes taskigt att komma hem och sedan kan jag inte vara med från start och hjälpa Brynäs.
– Jag har ändå fått bra feedback från alla runt om i Brynäs, (Stefan) Bengtzén och så vidare, men även bra hjälp från fystränare och allt möjligt. Det känns väldigt skönt att ha den tryggheten, att dom lyssnar på mig och inte verkar vara less på mig. I stället är dom väldigt positiva ”Du kommer bli ännu bättre när du är tillbaka. Det är ingen panik att komma tillbaka utan kör den rehab du behöver”. Det här har varit väldigt uppskattat hos mig.

FOTO: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Men just det här med att äntligen få komma hem…
– Jo, men på så vis har det absolut varit väldigt tufft. När du kommer hem vill du visa lite mer och hjälpa ännu mer. Hade det varit någon annanstans kanske jag inte hade sett det på samma sätt som jag gör nu.
– Det känns också som att det berör så många i min närhet att jag är skadad. Jag har velat visa upp mig för Hedesunda, att vara en stolthet för dom och så vidare. Det är tufft, men förhoppningsvis kommer jag tillbaka starkare, säger Brynäsmålvakten med ett leende innan han kommer in på rehabiliteringen
– Den går bra. Jag fick hoppa på kryckor bra länge i början, sex veckor. Sedan har jag tagit steg för steg hela tiden. Nu ska jag träffa läkaren 28:e augusti. Nästa steg jag får ta blir att göra lite mer i gymmet, men just nu kör jag en stabil rehab som fungerat bra.

”HOPPAS VARA TILLBAKA TILL JUL”

Även om tidsprognosen är osäker hoppas Joacim Eriksson vara tillbaka i spel på den här sidan om årsskiftet.
– Det är inte så enkelt att svara på när. Allt beror på hur kroppen känns. Vi har, som sagt var, inte belastat så tungt ännu så vi vet egentligen inte hur långt vi kommit. Det är när det slår över och jag får ett bakslag som vi ser ordentligt.
– Jag har inte heller fått någon tidsplan utan det är ett ganska stort spann däremellan, men jag hoppas absolut vara tillbaka den här säsongen. Jag räknar med… (skratt) Jag hoppas vara tillbaka till jul i alla fall.

Hur ser du nu på konkurrenssituationen i Brynäs med David Rautio och Tomi Karhunen?
Den är jäkligt tuff. Det är två bra målvakter och vinnarskallar. Jag tror det är bra för mig och det gäller att jag steppar upp från start. Inget är givet och bara det gör att jag måste vara väldigt noga med rehab och bygger upp mig så jag är väldigt redo då jag väl kommer tillbaka.

Joacim Eriksson har bytt många klubbar under åren, men trots det tycks hans spel och statistik hålla samma höga nivå. Med andra ord verkar inte alla klubbyten påverkat honom nämnvärt negativt.
– I längden tror jag klubbytena varit positiva för mig. Jag har fått mer rutin och blivit starkare mentalt. Sedan tror jag det kan vara svårigheter med att byta klubb ofta också eftersom det varje gång är en ny process och man måste ställa om.
– Det här är kanske något jag lärt mig hantera mer och mer för varje gång jag bytt klubb. Men nu har jag två säsonger med Brynäs så då kan jag bli varm i kläderna och ha en lite längre plan. Det tror jag kan vara jäkligt bra för mig.

NÖJD MED FÖRRA SÄSONGEN

Förra säsongen tillbringade Joacim Eriksson i Stockholm där han spelade med Djurgården. Han spelade 24 av lagets matcher i SHL och hade 91.3 i räddningsprocent.
– Det var en bra säsong och jag trivdes väldigt bra där. Vi hade ett bra lag och gjorde det väldigt bra. Innan säsongen var vi tippade att komma långt ner i tabellen, men vi lågt högt upp nästan hela tiden.
– Jag spelade kanske inte lika mycket som jag hade velat, men jag tycker ändå att jag hade en bra säsong. Adam (Reideborn) var dessutom väldigt bra förra säsongen. Det måste jag ge honom.

Hur upplevde du att jobba med Adam Reideborn?
– Det var bra. Han är en bra kille och en grym målvakt som är väldigt duktig tekniskt. Dessutom är han väldigt enkel att jobba med, snäll och så där. Det funkade hur bra som helst.

Adam Reideborn, Jan Öhman och Joacim Eriksson. FOTO: Ronnie Rönnkvist

Det kom att bli en lång process innan Joacim Eriksson efter säsongen i Djurgården skulle bli klar för Brynäs.
– Det var länge så att jag inte visste om Brynäs ville eller inte. Dom kanske hade många andra målvakter som var intressanta.

Var det inget konkret från början?
– Nej, det var det inte. Det var mer ett intresse länge och det fanns också många andra målvakter på marknaden just då. Marknaden är också svår för målvakter och många målvakter får vänta länge innan dom får klart med en klubb.
– När väl Brynäs och vi fick en gemensam känsla att det skulle bli bra då gick allt ganska snabbt. Det tog bara någon dag innan allt var klart.

Var det många klubbar som visade intresse för dig?
– Jag hade en del, men om jag skulle vara kvar i Sverige var det hem till Brynäs jag ville. Det har alltid funnits där. Sedan hade jag lite intressen från utlandet, Ryssland bland annat, men jag fick inget konkret där heller. Det var mycket att vänta och så där också, men då chansen upp i Brynäs, ju mer jag tänkte på det så var det ändå dit jag ville.

Om man får kontraktsförslag från Ryssland, åker man dit enbart för pengarna eller är hockeyn minst lika viktig?
– Mycket är för pengarna eftersom man får bra löner där, men det är många ställen man kan trivas väldigt bra på där också. Jag tror inte enbart det handlar om pengar. Det beror också på vart du hamnar och vilka spelare du har i laget.
– Jag har hört jättemånga som har varit där borta, trivts väldigt bra, varit kvar länge för att dom har gillat det och inte bara varit där för pengarna. I början kanske pengarna drar, men efter ett tag trivs man jäkligt bra där också och märker att det funkar som det ska.

BLIVIT MER AV EN LIVSNJUTARE

Nu är det tio säsonger sedan Joacim Eriksson lämnade Brynäs för Leksand. Givetvis har han utvecklats mycket som målvakt under dom här säsongerna.
– Jag skulle säga att jag har blivit mer säker på mig själv. Jag kanske inte var lika mogen då som jag är nu. Det kändes som jag var väldigt ung då och jag var ju bara 18 år. Idag känner jag mig mer stabil i mitt sätt att leva, lite mer bekväm och lite mera livsnjutare än jag var då kanske, skrattar Joacim Eriksson som också berättar med stor kärlek om sitt Hedesunda som även fostrat den tidigare VM-målvakten Benny Westblom.
– Att få komma hem hit är jäkligt roligt, komma nära alla nära och kära. Det gör mycket att jag kan träffa dom i stort sett varje dag om jag vill. Det är även kul att få vara här i Hedesunda under en längre tid. Här kan jag slappna av, ingen stress till någonting utan jag kan bara vara, avslutar Joacim Eriksson innan vi går ut på tomten och blickar ut över vackra Dalälven och pratar om dom olika projekten med huset som han har i full gång.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL