Sök
Alexander Wennberg vill studsa tillbaka …
Nyheter

Konkurrensen triggar NHL-svensken: ”Har höga krav på mig själv”

De två senaste säsongerna har vi sett Alexander Wennberg prestera topphockey för att sedan komma ner lite. Nu väntar en ny säsong och Columbus ska fortsätta på det inslagna spåret:
– Det ser väldigt positivt ut, säger lagets svenske center Alexander Wennberg.

Det har varit två relativt bra säsonger för Columblus Blue Jackets. 2016-17 skrev man in sig i historieböckerna när man vann 16 raka matcher  – endast en match ifrån Pittsburghs NHL-rekord på 17. Fjolåret bjöd på lite mer variation i spelet där fina insatser blandades med raka motsatsen.
– Säsongen var lite upp och ner. Vi vann någon, förlorade någon. Även om vi inte gillar de svackor vi hade så spelar det ingen roll. Huvudsaken är att vi tar oss till slutspel, menar lagets svenske forward Alexander Wennberg när Hockeysverige träffar honom i Stockholm.

EN SÄMRE FJOLÅRSSÄSONG

Till slutspel gick man även den gånga säsongen. Men det räckte inte längre än till den första rundan – den här gången heller:
– Det blir ett snöpligt slut på det. Vi hade 2-0 i matcher och förlorar ändå emd 4-2 i matcher men Washington vann ju alltihop sen. Det är andra året i rad vi åker ut mot bivande mästarna. Det är en tuff division, men vi får lära fortsätta lära oss.

Även om Columbus gick till slutspel är Wennberg inne på linjen att de inte riktigt nådde den nivå laget hade året dessförinnan. Den tidigare hetlevrade tränaren John Tortorella, visade bitvis under säsongen sitt ”forna jag”, med höjd röst i media och en och annan plump:

– Förra året när vi satt här hade vi haft en väldigt bra säsong med laget. Vi vann 16 raka och då är det ganska enkelt. I år var det tuffare och det märktes på alla, och han är inget undantag. Det är mänskligt, säger Wennberg sakligt. Han fortsätter:
– Även om ”Torts” är arg och förbannad så håller han ihop laget bra. Han låter oss försöka lösa det här tillsammans istället för att göra några drastiska lösningar. Och kommande säsong väntar jag mig mer av detsamma.

Hur är han som tränare? Kan ni diskutera detaljer? Påpekar han sådant?
– Visst, han kan gå in och röra på någon detalj sådär ibland. Men det är inget stort sådär. Det har han sina assistenter till, och är det något vi undrar om någon detalj så är det till dom vi vänder oss snarare än till ”Torts.” Jag tror att det är något han har lärt sig också; att han kan delegera till assistenterna som i sin tur har video och allt vad det är till hjälp, analyserar Wennberg.

FOKUSERAR BARA PÅ HOCKEYN

Efter kommande säsong finns det flertalet kontrakt som ska förlängas. Bland dessa finns den ryske stjärnmålvakten Sergej Bobrovskij och hans landsman, forwarden Artemij Panarin. Den sistnämnde har under sommaren ryktats bort från klubben, men det är inget som Wennberg vill lägga någon större vikt på:
– Det är två viktiga spelare, absolut. Vi vet inte så mycket. Blir någon av dom trejdad så får vi lösa det. Vi kan inte fokusera på sånt. Vi fokuserar på hockeyn. Vi har många bra unga spelare som kommer upp nu och vi är ett bra lag.

En av ungdomarna som tagit fina kliv i Blue Jackets talangen Pierre-Luc Dubois som förra året noterades för 20 mål och 28 assist på 82 matcher under debutsäsongen i ligan. Och tredjevalet från draften 2016 är någon som Wennberg håller högt:
– Han är en fantastisk spelare och jag blir sporrad av utmaningen att kampera med honom. Han är en bra center och det triggar mig att höja mig.

Så han tar en centerplats? Han kan ju spela överallt framåt.
– Ja, det är sant. Han lär nog utgå från centerplatsen men samtidigt kan det ändras fort, ler Wennberg.

Är ni ett komplett lag?
– Jag tycker att det ser väldigt positivt ut. Men det blir alltid förändringar med spelare som försvinner.

Vad kan vi vänta oss av Alexander Wennberg i år?
– Jag har höga krav på mig själv. Förra året var en dipp för egen del så nu vill jag visa vilken bra spelare jag är.

Om drygt två veckor flyger Wennberg över till USA för försäsong och sedan ytterligare 82 matchers grundserie.
Sedan väntar förhoppningsvis ett tredje raka slutspel.

 

Den här artikeln handlar om: