Caroline Markström, Erika Grahm och Jennifer Wakefield.
SDHL 1

NEDSLAG BRYNÄS: ”Vi måste sätta ner foten och börja om”

ANNONS

Brynäs fjolårssäsong blev en stor missräkning. Men under våren och sommaren verkar pusselbitarna i organisationen fallit på plats. Dessutom har Gävle-klubben värvat fina namn i Erika Grahm och Jennifer Wakefield. Så det finns anledning till optimism i Gavlerinken kommande säsong.
— Självklart kommer Brynäs IF spela varje match för att vinna, berättar Erika Grahm för hockeysverige.se.

Brynäs hade det tufft att ens få ihop lag förra säsongen. Ganska tidigt efter säsongsslutet meddelade tre av lagets OS-spelare, Sara Grahn, Erica Johansson Udén och Anna Borgqvist att dom lämnar klubben. Men kort tid därefter började Brynäs visa på allvar att man vill satsa på damlaget. In kom till att börja Modos ansikte utåt inom damhockeyn, Erika Grahm, och senare även en av världens bästa hockeyspelare, Jennifer Wakefield.
– Varför jag valt att flytta hit? Det är en svår fråga, säger Erika Grahm när vi ses för en koll på Brynäs inför SDHL-starten i hennes nya hemmahall, Gavlerinken.
– I grund och botten, att jag öppnade ögonen och började se mig omkring är att min sambo bott i Uppsala sedan oktober förra året. Jag kände att det var en bra tajming i mitt och vårt liv. Det är inget att sticka under stolen med att jag haft fina erbjudanden från många klubbar under flera år. Men jag har hela tiden sagt att jag vill göra hela min elitsatsning mot OS 2018 i Modo.
– Jag har haft fantastiska år i Modo med en bra kombination av jobb och idrott i min karriär. Men när jag fick den här möjligheten och Brynäs berättade om deras vision, att dom ska satsa och gärna vill ha med mig på tåget både på och ytan för isen, då kände jag att det var en bra tajming och kändes rätt i magen att testa.
– Efter det här med OS, det har till och med funnits tankar om jag ska fortsätta spela, då kändes det kul att få göra ett nytt avstamp samtidigt som jag ville ha närheten till Uppsala så jag och min sambo kan bo tillsammans. Jag närmar mig 30 år i alla fall och då är det inte kul att ha ett distansförhållande om det finns en möjlighet att vi kan bo tillsammans.

Erika Grahm i sin nya tröja. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur har Modo ställt sig till att du lämnade klubben?
– Jättebra och vi har skiljts som vänner. Många har sagt att det var tråkigt, men jag har mötts av en väldigt stor förståelse. Hockeyspelaren Erika har inte bytt lag, vilket är det primära i det här läget, för att bli en bättre hockeyspelare. Det här handlar om personen Erika, att jag vill utvecklas. Det vet nog alla att för en damhockeyspelare finns det så mycket mer än det som händer där ute på isen.
– Det har varit väldigt känslomässigt att bryta med Modo. Samtidigt är jag väldigt taggad och förväntansfull på det som komma skall här.

SKA UTVECKLA VERKSAMHETEN

Erika Grahm ska inte bara spela hockey i Brynäs. Hon har även en anställning inom klubben.
– Jag ska bo här i Gävle men också jobba och spela här i Brynäs. Det blir ganska likt hur det var för mig i ”Ö-vik”.
– Här ska jag jobba med flick och damfrågor, att utveckla den verksamheten. Jag har märkt redan efter några veckor att det finns otroligt mycket och göra, vilket känns inspirerande. Jag har varit med på en otrolig resa i Modo och har lite erfarenheter och kött på benen från det.
– Det finns muskler och vilja här i Brynäs att ta damhockeyn till en ny nivå. Sedan inspireras jag också av att jag inte bara hjälper Brynäs utan även svensk damhockey, att visa att vi kan och hur mycket damhockeyn betyder för föreningarna runt om.

Givetvis betyder Jennifer Wakefields ankomst till Brynäs mycket hockeymässigt, men vad tror du att hon kommer betyda för unga tjejer som gillar hockey i Gävle?
– Jättemycket eftersom hon gillar att vara ute och träffa unga hockeytjejer, men spelare över huvud taget, pojkar som flickor. Det kommer vara bra för hela Brynäs att hon är här.
– Hon är en stor profil och jag tror att hon kommer bidra även utanför isen också. Samtidigt har hon otroligt mycket rutin där bortifrån. Hon kommer bli en tillgång.

Hur ska det bli att spela med henne?
– Jag har aldrig spelat med henne, men jag har mött henne tio år i landslaget och här i SDHL då hon spelat i Luleå eller Linköping. Det ska bli jättekul att spela med Wakefield men även se och lära av henne på isen. Det ska bli skönt att slippa täcka hennes skott den här säsongen, säger Erika Grahm med ett skratt.

GRAHM OM TRUPPEN:

Målvakter i Brynäs just nu: Ellen Jonsson 20, Sonja van der Bliek 29 (Ny från Toronto Furies).
– Sonja har inte kommit ännu. Kul att Ellen fortsätter. Hon har alltid stått bakom Sara Grahn och också vetat om att hon kommer göra det, så jag tror att hon har lite revanschlusta nu. Hon är taggad och en härlig prick i gruppen. Plus att hon är en spelare som varit här länge. Jag är mycket för att ha en stomme i ett lag och hon är en sådan.

Ellen Jonsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Backar: Lina Bäcklin 23, Wilma Carlsson 17, Georgina Farman 27 (Ny från Linköping), Sarah Forster 25 (Ny från Bomo Thun), Caroline Markström 24, Hilda Törner 19 (Ny från Linköping).
– Backsidan känns okej och bra att vi har kvar tre backar från förra säsongen. Det är ändå tre bra backar. Jag tycker att vi har en härlig mix av lite äldre och yngre backar. Då får vi se ”Carro” och Lina som dom äldre backarna.
– Kul att Wilma börjar spela igen för hon är en av Sveriges största talanger. Sara Forster är jätteduktig, en frisk fläkt som man märker har mycket rutin. Dessutom är hon stor och stark. Hon kommer absolut bli ett tillskott. Vi har dessutom Georgina. Sedan hoppas jag att vi kan få in en back till.

Lina Bäcklin. Foto: Ronnie Rönnkvist

Forwards: Malin Axelsson 23 (Ny från Modo), Fanny Brolin 17, Andréa Cordoba 22, Emelie Cordoba 23, Andrine Furulund 20 (Ny från Göteborg), Erika Grahm 27 (Ny från Modo), Hanna Rylander 23, Cassandra Vilgrain 23 (Ny från University of British Columbia), Jennifer Wakefield 29, (Ny från Luleå).
– Samma sak här, bra att vi har kvar en stomme. Den här stommen tränar dessutom väldigt bra. Fanny och systrana Cordoba har varit här hela sommaren och tränat barmark med Brynäs juniorer. Andrea och Emelie har tidigare spelat i Almtuna och lite mer för att det är kul. Nu har dom tränat hårt och satsat. Redan nu märks det en stor skillnad på isen. Samma sak med Fanny.
– Andrine, en lite lurig ”rightare”, en ”gumman i lådan”. Malin, hon var i en fjärdekedja förra säsongen och fick inte så mycket speltid så det blir absolut en nytändning för henne att komma hem. Cassandra har inte kommit ännu och Wakefield, henne behöver jag inte säga så mycket mer om. Dessutom har vi Hanna Rylander som är en väldigt duktig och pålitlig forward. Hon är en trygg tjej att ha i gruppen då hon har varit i Brynäs några säsonger nu.

Var du delaktig i att Malin Axelsson kom till Brynäs?
– Nej, egentligen inte. Dom pratade med henne före mig eftersom hon är från Gävle. Sedan kanske det blev lättare för henne då jag skrev på.

Det har varit några tuffa säsonger för Brynäs, hur högt vågar ni sikta den här säsongen?
– Ja, det har ju det. Det är lite tufft på spelarsida, men jag tycker vi ska sikta högre än vad Brynäs slutade förra säsongen. Som jag sa har vi en bra mix på stommen och sedan är det kryddat med lite spetsspelare. Framförallt är vi en prestigelös och väldigt härlig grupp. Det är högt till tak och full fart, men ändå nära till skratt, vilket jag tror är viktigt när man ska kriga tillsammans. Det ändå är långa dagar med jobb eller skola. Då är det viktigt att få ha kul.
– Vi ska absolut sikta högre, men vi jobbar med en långsiktig plan och ambitionen är att inom tre, fyra år vara ett topplag. Vi ska inte vara naiva och sikta för högt första säsongen, men självklart kommer Brynäs IF spela varje match för att vinna. Sedan får vi se hur långt det räcker. Vi måste ta det här långsiktigt för det går inte att hålla på med konstgjord andning varje säsong. Vi måste sätta ner foten och börja om.

Just nu har vi 67 utländska spelare i SDHL, hur ser du på det faktumet?
– Det där är både och. Det finns inte seniorspelare i Sverige som täcker tio lag i SDHL så det behövs utländska spelare. Jag tycker att vi ska vara stolta och glada över att vi har en så pass attraktiv liga.
– Nu är det ingen ”quick fix”, men det finns många klubbar som har juniorlag. Varför gör man inget mer av det? Varför låter man dom spela i Division 1 där man inte kan kvala upp och då alltså inte har någonting att spela för? Varför gör inte förbundet ett Junior-SM i slutet av säsongen?
– Förädla våra unga tjejer. Ha en tanke med landslagsverksamheten. Gruppen som inte är riktigt mogna som SDHL spelare, det är dom vi måste ta hand om och jobba med så dom kan växa in i det.
– Idag är det inte lika lätt som junior att gå in i ett SDHL-lag eftersom nivån är så pass hög. Frågan är svår. Visst, man kanske tar en plats från en junior, men man kanske inte ska vara en nyckelspelare i SDHL när man är 16 år. Det måste komma något mellanting där så man hinner bli mogen innan man kommer upp. Tjejer slutar för tidigt och det kanske är för att man är så pass bra, i landslag och elit, så pass tidigt att man inte klarar av att hålla den nivån under en så lång tid, avslutar Erika Grahm.

Här kan du läsa våra tidigare nedslag:
Leksand – 8 augusti
HV71 – 11 augusti
Luleå – 13 augusti
SDE – 15 augusti
AIK — 17 augusti

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL