Sök
AVSKEDET? Johnny Oduya ser ut att ha spelat sin sista NHL-match.
Ottawa

NHL ser ut att vara ett avslutat kapitel för veteransvensken: ”Någonting i Europa kanske”

Efter 850 NHL-matcher och två Stanley Cup-ringar kan NHL-karriären vara över för Johnny Oduya. I en lång intervju med hockeysverige.se berättar veteranbacken om synen på framtiden, sitt intresse för träningslära – och den kaotiska säsongen i Ottawa Senators.
– En sådan organisation har inte samma typ av traditioner eller stabilitet, säger han om situationen i Senators. 

HÄGERSTEN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Johnny Oduya kan se tillbaka på en mycket fin NHL-karriär. Bland annat har han vunnit Stanley Cup två gånger med Chicago Blackhawks, 2013 och 2015. Vi ska inte heller glömma bort att han tog OS-silver 2014 och VM-brons 2009. Totalt har det blivit spel i sju NHL-klubbar för 36-åringen, men frågan är om det är slutspelat i NHL nu?

Senaste säsongen inledde han i Ottawa Senators och avslutade densamma med Philadelphia Flyers. Men inför säsongen 2018/19 är han fortfarande kontraktslös.
– Förra säsongen? Vi (Ottawa) var väl bra dom tio första matcherna. När vi var i Globen fungerade det bra, men därefter gick det ganska tungt. Varför vet jag inte riktigt, berättar Johnny Oduya för hockeysverige.se efter ett tufft träningspass tillsammans med en rad NHL-spelare under Vladimir Egorovs ledning på Axelsbergs konstgräs.
– Vi trodde att vi skulle vara bättre än vad vi var. Just för att Ottawa hade en bra säsong innan trodde vi att den här säsongen skulle vi vara stabila och nå en slutspelsplats. Men det kändes som att det mesta som kunde gå snett gick, typ, snett. Det går säkert att analysera under hundra år vad som är vad.

Utåt sett såg det också ut att vara en turbulent säsong för Ottawa med diverse olika konflikter. Inte minst avslutningen med den osannolika såpoperan där Mike Hoffmans flickvän, Monika Caryk, anklagades för att ha terroriserat Erik Karlssons hustru Melinda på sociala medier. Hoffman trejdades efter säsongen.
– Nu hände det mesta av det där då jag dragit därifrån. Helt klart… Jag vet inte hur jag ska beskriva det, men en sådan organisation har inte samma typ av traditioner eller stabilitet. Händer det då lite smågrejer så ramlar det där korthuset ihop ganska fort. Där var det en markant skillnad jämfört med en del andra ställen jag varit på där det funnits en djupare tradition och lite mer struktur.
– Jag vet inte vilket som påverkade vad, om det började med problem som sedan syntes utåt, eller om det fanns problem utanför som sedan började krypa in. Jag vet inte vilket som är vilket, men jag tror att det var en kombination av både och, garanterat.


Oduya och Niklas Kronwall under ett träningspass. Foto: Ronnie Rönnkvist

HAMNADE I PHILADELPHIA – OCH BLEV SKADAD DIREKT

Johnny Oduya gjorde en säsong som han själv inte är speciellt nöjd med. I Ottawa svarade han för fyra mål och totalt åtta poäng på 51 matcher medan det bara blev en match med Philadelphia efter flytten dit.
– Det var inte speciellt bra. Jag tycker inte att jag började komma igång förrän framåt jul någon gång. Då var säsongen mer eller mindre redan slut i Ottawa.
– När jag kom till Philadelphia hade jag en förhoppning om att jag skulle spela mer. När jag fick chansen att spela skadade jag mig lite och tappade den möjligheten. Sedan blev det som det blev. Det var inte en av mina roligare säsonger utan jag har haft roligare förut, säger Oduya med ett lätt skratt.

Du har vunnit två Stanley Cup tidigare, vad ser du som höjdpunkten i NHL vid sidan av ”ringarna”?
– Det är nog alla olika ställena som jag har fått vara på. Det känns som jag har fått sett typ allting som NHL har att erbjuda. Det är väl bara att spela en all-star-match som jag har inte har fått göra eftersom jag inte varit tillräckligt bra.
– Jag har bott i USA, Kanada, stora städer och mindre städer där det funnits mycket hockeyintresse på en del ställen, varma städer, kalla städer… Jag har fått vara med om ganska mycket grejer, vilket är det jag tar med mig mest. Självklart också personer jag träffat under den här tiden. Det är alltid några som man håller kontakten mer med.

”SHL TROR JAG INTE ÄR AKTUELLT FÖR MIG”

Inför kommande säsong är Johnny Oduya kontraktslös. Han har heller inte inlett några förhandlingar med någon klubb i NHL.
– Vi får se. Jag har inte fullt ut tagit något beslut ännu, men jag känner mig inte speciellt stressad just nu. Tankarna är att om det inte blir någonting där borta så kanske något här i Europa i stället.
– Det börjar dra igång överallt så jag kan inte sitta och vänta hur länge som helst. Jag har sagt att jag tar den här månaden, augusti, och sedan väga upp i september vad jag har lust att göra eller inte.

Har du fått intresseförfrågningar från NHL?
– Om jag ska vara ärlig tror jag att det inte finns någonting just nu. Jag har inte haft så mycket kontakt med min agent så egentligen vet jag faktiskt inte. I mitt fall kanske jag måste vara lite mer proaktiv om vi ska kunna jobba fram någonting.
– Man vet aldrig vad som händer, men jag har inte några större förhoppningar om det just nu. Jag känner mig relativt klar där borta om det inte dyker upp något som är extremt lockande.

Lockar spel i SHL eller KHL?
– Någonting i Europa kanske, men SHL och KHL tror jag inte är aktuellt för mig.

Finns det rent av tankar på att du ska sluta spela?
– Som sagt var, det vet jag inte. Vi får se vad som händer. Du får fråga mig om en månad igen (skratt). Vi får se hur det går den här månaden.


Stanley Cup-mästare med Chicago 2015. Foto: Bildbyrån/Andrew Nelles

STORT INTRESSE FÖR KOST- OCH TRÄNINGSLÄRA

Johnny Oduya har även ett stort intresse för träningslära och ser det inte som en omöjlighet att jobba med något inom den biten i framtiden.
– Generellt har jag alltid varit intresserad av träning, kost och saker runt det. Jag har alltid lagt ner ganska mycket tid och relativt stort engagemang på hockeyn. Då känns det ganska naturligt att jag blivit intresserad av det jag gör.
– Dels för att jag tycker det är kul men dels också för att jag vill vara så effektiv som möjligt och använda min tid på det bästa sättet som jag kan. Det blir nästan som man utbildar sig själv samtidigt som jag tar hjälp av olika personer för att utveckla mig själv, flytta mig själv framåt. Helt enkelt få en bättre koll på vad jag gör.

Kan du se dig själv gå någon form av utbildning för att ta nästa steg i det här?
– Jag vet inte exakt vad den utbildningen skulle vara. Det beror hur den skulle vara strukturerad. Jag är lite emot att bara gå utbildningar för att få ett diplom så man kan utföra det man gör.
– Samtidigt kan det vara bra beroende på vad man ska göra. I så fall måste jag hitta rätt typ av utbildning. Lite mer specifikt riktat mot det jag vill göra. Jag tror att en bred allmän utbildning just nu skulle kanske vara mer tidskrävande än effektiv för mig, men garanterat finns det säkert mindre varianter jag skulle kunna gå. Jag tycker att jag har en relativt bra grunduppfattning på vad som behövs göras och inte.

Är det här något du vill jobba med i framtiden?
– Jag vet inte. Vi får se. Det är lite tidigt att svara på det nu, men det är ett intresse som jag har så det är inte alls omöjligt. Det finns en del funderingar, men jag kan inte exakt säga vad det skulle vara för någonting.
– Det beror lite på under vilka omständigheter, vilka jag ska träna, vad jag ska göra och så vidare. Någon form av riktad utbildning och sedan beror det på vem jag ska träna och när, men helt klart är det något jag kan tänka mig, avslutar Johnny Oduya.

Den här artikeln handlar om: