AVSKEDET? Johnny Oduya ser ut att ha spelat sin sista NHL-match.
Ottawa

NHL ser ut att vara ett avslutat kapitel för veteransvensken: ”Någonting i Europa kanske”

ANNONS

Efter 850 NHL-matcher och två Stanley Cup-ringar kan NHL-karriären vara över för Johnny Oduya. I en lång intervju med hockeysverige.se berättar veteranbacken om synen på framtiden, sitt intresse för träningslära – och den kaotiska säsongen i Ottawa Senators.
– En sådan organisation har inte samma typ av traditioner eller stabilitet, säger han om situationen i Senators. 

HÄGERSTEN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Johnny Oduya kan se tillbaka på en mycket fin NHL-karriär. Bland annat har han vunnit Stanley Cup två gånger med Chicago Blackhawks, 2013 och 2015. Vi ska inte heller glömma bort att han tog OS-silver 2014 och VM-brons 2009. Totalt har det blivit spel i sju NHL-klubbar för 36-åringen, men frågan är om det är slutspelat i NHL nu?

Senaste säsongen inledde han i Ottawa Senators och avslutade densamma med Philadelphia Flyers. Men inför säsongen 2018/19 är han fortfarande kontraktslös.
– Förra säsongen? Vi (Ottawa) var väl bra dom tio första matcherna. När vi var i Globen fungerade det bra, men därefter gick det ganska tungt. Varför vet jag inte riktigt, berättar Johnny Oduya för hockeysverige.se efter ett tufft träningspass tillsammans med en rad NHL-spelare under Vladimir Egorovs ledning på Axelsbergs konstgräs.
– Vi trodde att vi skulle vara bättre än vad vi var. Just för att Ottawa hade en bra säsong innan trodde vi att den här säsongen skulle vi vara stabila och nå en slutspelsplats. Men det kändes som att det mesta som kunde gå snett gick, typ, snett. Det går säkert att analysera under hundra år vad som är vad.

Utåt sett såg det också ut att vara en turbulent säsong för Ottawa med diverse olika konflikter. Inte minst avslutningen med den osannolika såpoperan där Mike Hoffmans flickvän, Monika Caryk, anklagades för att ha terroriserat Erik Karlssons hustru Melinda på sociala medier. Hoffman trejdades efter säsongen.
– Nu hände det mesta av det där då jag dragit därifrån. Helt klart… Jag vet inte hur jag ska beskriva det, men en sådan organisation har inte samma typ av traditioner eller stabilitet. Händer det då lite smågrejer så ramlar det där korthuset ihop ganska fort. Där var det en markant skillnad jämfört med en del andra ställen jag varit på där det funnits en djupare tradition och lite mer struktur.
– Jag vet inte vilket som påverkade vad, om det började med problem som sedan syntes utåt, eller om det fanns problem utanför som sedan började krypa in. Jag vet inte vilket som är vilket, men jag tror att det var en kombination av både och, garanterat.


Oduya och Niklas Kronwall under ett träningspass. Foto: Ronnie Rönnkvist

HAMNADE I PHILADELPHIA – OCH BLEV SKADAD DIREKT

Johnny Oduya gjorde en säsong som han själv inte är speciellt nöjd med. I Ottawa svarade han för fyra mål och totalt åtta poäng på 51 matcher medan det bara blev en match med Philadelphia efter flytten dit.
– Det var inte speciellt bra. Jag tycker inte att jag började komma igång förrän framåt jul någon gång. Då var säsongen mer eller mindre redan slut i Ottawa.
– När jag kom till Philadelphia hade jag en förhoppning om att jag skulle spela mer. När jag fick chansen att spela skadade jag mig lite och tappade den möjligheten. Sedan blev det som det blev. Det var inte en av mina roligare säsonger utan jag har haft roligare förut, säger Oduya med ett lätt skratt.

Du har vunnit två Stanley Cup tidigare, vad ser du som höjdpunkten i NHL vid sidan av ”ringarna”?
– Det är nog alla olika ställena som jag har fått vara på. Det känns som jag har fått sett typ allting som NHL har att erbjuda. Det är väl bara att spela en all-star-match som jag har inte har fått göra eftersom jag inte varit tillräckligt bra.
– Jag har bott i USA, Kanada, stora städer och mindre städer där det funnits mycket hockeyintresse på en del ställen, varma städer, kalla städer… Jag har fått vara med om ganska mycket grejer, vilket är det jag tar med mig mest. Självklart också personer jag träffat under den här tiden. Det är alltid några som man håller kontakten mer med.

”SHL TROR JAG INTE ÄR AKTUELLT FÖR MIG”

Inför kommande säsong är Johnny Oduya kontraktslös. Han har heller inte inlett några förhandlingar med någon klubb i NHL.
– Vi får se. Jag har inte fullt ut tagit något beslut ännu, men jag känner mig inte speciellt stressad just nu. Tankarna är att om det inte blir någonting där borta så kanske något här i Europa i stället.
– Det börjar dra igång överallt så jag kan inte sitta och vänta hur länge som helst. Jag har sagt att jag tar den här månaden, augusti, och sedan väga upp i september vad jag har lust att göra eller inte.

Har du fått intresseförfrågningar från NHL?
– Om jag ska vara ärlig tror jag att det inte finns någonting just nu. Jag har inte haft så mycket kontakt med min agent så egentligen vet jag faktiskt inte. I mitt fall kanske jag måste vara lite mer proaktiv om vi ska kunna jobba fram någonting.
– Man vet aldrig vad som händer, men jag har inte några större förhoppningar om det just nu. Jag känner mig relativt klar där borta om det inte dyker upp något som är extremt lockande.

Lockar spel i SHL eller KHL?
– Någonting i Europa kanske, men SHL och KHL tror jag inte är aktuellt för mig.

Finns det rent av tankar på att du ska sluta spela?
– Som sagt var, det vet jag inte. Vi får se vad som händer. Du får fråga mig om en månad igen (skratt). Vi får se hur det går den här månaden.


Stanley Cup-mästare med Chicago 2015. Foto: Bildbyrån/Andrew Nelles

STORT INTRESSE FÖR KOST- OCH TRÄNINGSLÄRA

Johnny Oduya har även ett stort intresse för träningslära och ser det inte som en omöjlighet att jobba med något inom den biten i framtiden.
– Generellt har jag alltid varit intresserad av träning, kost och saker runt det. Jag har alltid lagt ner ganska mycket tid och relativt stort engagemang på hockeyn. Då känns det ganska naturligt att jag blivit intresserad av det jag gör.
– Dels för att jag tycker det är kul men dels också för att jag vill vara så effektiv som möjligt och använda min tid på det bästa sättet som jag kan. Det blir nästan som man utbildar sig själv samtidigt som jag tar hjälp av olika personer för att utveckla mig själv, flytta mig själv framåt. Helt enkelt få en bättre koll på vad jag gör.

Kan du se dig själv gå någon form av utbildning för att ta nästa steg i det här?
– Jag vet inte exakt vad den utbildningen skulle vara. Det beror hur den skulle vara strukturerad. Jag är lite emot att bara gå utbildningar för att få ett diplom så man kan utföra det man gör.
– Samtidigt kan det vara bra beroende på vad man ska göra. I så fall måste jag hitta rätt typ av utbildning. Lite mer specifikt riktat mot det jag vill göra. Jag tror att en bred allmän utbildning just nu skulle kanske vara mer tidskrävande än effektiv för mig, men garanterat finns det säkert mindre varianter jag skulle kunna gå. Jag tycker att jag har en relativt bra grunduppfattning på vad som behövs göras och inte.

Är det här något du vill jobba med i framtiden?
– Jag vet inte. Vi får se. Det är lite tidigt att svara på det nu, men det är ett intresse som jag har så det är inte alls omöjligt. Det finns en del funderingar, men jag kan inte exakt säga vad det skulle vara för någonting.
– Det beror lite på under vilka omständigheter, vilka jag ska träna, vad jag ska göra och så vidare. Någon form av riktad utbildning och sedan beror det på vem jag ska träna och när, men helt klart är det något jag kan tänka mig, avslutar Johnny Oduya.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan