Sök
Filip Larsson har skrivit ett treårskontrakt med Detroit. …
Nyheter

Målvaktstalangens långa väg tillbaka efter mardrömsskadan: ”Ljumsken flyttade sig elva millimeter”

Drömsäsongen tog slut alldeles för tidigt. I ett olyckligt ögonblick slet målvaktstalangen Filip Larsson sönder ljumsken. Efter ett frustrerande halvår av rehab reser 20-åringen i morgon över till USA för att påbörja nästa kapitel i karriären: collegespel för anrika University of Denver.
– Man känner att man inte är som förut, men det ska fixas, säger han till hockeysverige.se om sin skada.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
I morgon startar äventyret. JVM-målvakten Filip Larsson flyger över till USA för att inleda sin collegekarriär på välrenommerade University of Denver. Med sig över Atlanten har den tidigare djurgårdsmålvakten inte bara pirr i magen över att börja en ny skola och testa en helt ny liga i NCAA. Han bär också på en nervositet över var han står rent fysiskt.

Inför förra säsongen flyttade den 20-årige stockholmaren till Tri-City Storm i Kearney, Nebraska, för spel i den amerikanska juniorligan USHL. Där gjorde han dundersuccé. Larsson var ligans statistiskt sett bästa målvakt med en räddningsprocent på 94,1 och radade upp individuella utmärkelser.

Men just när det gick som allra bäst kom det stora bakslaget. I en match i slutet av februari tog säsongen slut.
– Det var ett friläge. Jag gick ned för att rädda pucken och sedan sa det bara pang. Benet bara låg där och jag kunde inte röra det, berättar Filip Larsson för hockeysverige.se efter ett träningspass på is i Ritorp i Solna.

Det som sa pang var ena ljumsken, en kroppsdel som vid sidan av stolpen kan beskrivas som målvaktens bästa vän. Utan fungerade ljumskar kan en burväktare inte spela hockey.
– Den flyttade sig elva millimeter, suckar Filip Larsson.
– Det gör att den ska fästa fast på ett nytt ställe och läka ihop, då blir det ärrbildningar och knakar lite. Det kommer en del obehagliga grejer på köpet. I början räckte med med att gå så kände man att det hoppade fram och tillbaka. Det börjar försvinna mer och mer, men man är fortfarande lite småskraj.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”VISSA SAKER MAN INTE KLARAR AV”

Våren och sommaren har gått åt till rehabilitering. Larsson är draftad av Detroit Red Wings och var med på klubbens utvecklingscamp i sommar, men det blev bara några försiktiga ispass där för att se vilka framsteg han hade gjort. Det är först nu som han börjar känna sig trygg igen.
– Jag har precis börjat gå på is på allvar och det känns helt okej, men ibland känner man att  det är vissa saker man inte klarar av. Ljumsken är fortfarande svag och ärrbildningarna gör att det gör ont i vissa moment. Man känner att man inte är som förut, men det ska fixas.

Lyckligtvis drar inte collegesäsongen i gång förrän i mitten av oktober. Det ger Filip Larsson en och en halv månad till att rehaba och stärka ljumsken för att bli spelklar. Han är övertygad om att han kommer att vara fit for fight till dess.

Trots att han är förstaårsspelare, så kallad freshman, i NCAA förväntas han bli förstamålvakt för University of Denver. Inför förra säsongen var Larsson inställd på collegespel, men hade inte bestämt sig för var. ”Pioneers”, som skolans idrottslag kallas, visade tidigt intresse för svensken och smickrade honom så pass mycket att han aldrig ens funderade över att välja någon annan skola.
– De hörde av sig redan innan säsongen och jag hade väldigt bra kontakt med den assisterande coachen David Carle, som nu har blivit head coach. Jag kände att det var en bra coachingstab med en vettig målvaktstränare. De hade full koll på mig, hade sett många matcher och var genuint intresserade. Jag åkte till Denver och det blev mitt enda besök på någon skola. Det kändes rätt så jag bestämde mig på en gång.


Foto: Uffe Bodin

COACHEN FICK NHL-JOBB

University of Denver blev collegemästare så sent som 2017. Tidigare coachen Jim Montgomery gjorde ett så pass bra jobb att han anställdes som ny head coach för Dallas Stars i NHL inför den här säsongen. Och bland talangerna som gått på skolan på senare år märks inte minst den amerikanske straffhjälten från JVM 2017, Troy Terry (Anaheim Ducks), samt den finske centern Henrik Borgström (Florida Panthers).
– Som målvakt är det viktigt att komma till en bra situation, att ha chansen att spela många matcher. Det var framför allt det jag tittade på i Denver och den chansen tror jag att jag kan få där, säger Filip Larsson om valet och förklarar hur han ser på säsongen som stundar:
– Mitt första mål är att bli skadefri. Sedan tror jag att jag kommer att få mycket att göra eftersom laget befinner sig i ett litet generationsskifte och antagligen inte kommer att vara lika bra som de senaste åren. Jag ska göra allt för att hjälpa laget att vinna matcher.

Det kan bli max fyra säsonger på college för Larsson. Men om han skulle erbjudas ett NHL-kontrakt av Red WIngs kan han lämna skolan i förtid. Samma stund som han skriver på ett proffskontrakt förlorar han dock sin amatörstatus och tillika sina möjligheter att spela mer collegehockey.

Har du någon plan för hur länge du ska spela collegehockey?
– Nej, jag har ingen stress alls. Jag är målvakt och det är ingen som är speciellt ung som slår sig in i NHL på den positionen. Jag tror att det är bra att stå på tillväxt och att spela collegehockey är bra för mig. Det är ett bra steg för mig. Om jag inte känner mig redo kommer jag inte att gå någon annanstans, utan jag tror att jag kommer att trivas och vara kvar där ett par år.

Den här artikeln handlar om: