Sök
Mattias Weinhandl
Nyheter

Förre stjärnan: ”Förstår att det kan vara svårt för många unga som helt plötsligt får en hög lön”

Mattias Weinhandl försvann från hockeyn 2014 efter en hjärnskakning. Nu för tiden driver han företag och dessutom har ett stort intresse i aktier och sparande på lång sikt. För bloggen Miljonär innan 30 delar han med sig av sina tankar.
— Man lär sig ju inget om privatekonomi i skolan vilket jag tycker är synd, säger han bland annat.

Mattias Weinhandl slog igenom som ung i Modo där han bildade kedja med bröderna Sedin, en formation som gick under namnet Linje 19 då de alla hade den åldern då. Men något JVM blev det inte den säsongen för Weinhandl, som i en juniorlandskamp fick en klubbspets i ögat och tvingades vara borta en tid från hockeyn. Hans syn är nu nedsatt med 90 procent på ena ögat.

INTRESSET TOG FART

Det var där och då i samband med frånvaron hans intresse för aktier tog fart berättar han i en intervju med Miljonär innan 30, en blogg om ekonomi.
— I samband med det fick jag ut lite försäkringspengar och framtiden som ishockeyspelare kändes så klart lite osäker vilket gjorde att intresset för sparande och investeringar tog ännu mer fart, berättar Mattias Weinhandl som även innan hade ett intresse av ekonomi.

Så småningom blev det spel i NHL och KHL för den Ljungbyfostrade poängsprutan. Han tycker att intresset för det här med att spara pengar på lång sikt generellt ökade bland hockeyspelare under hans karriär.
— Min bild är att det blev mycket bättre under min karriär. Det är unga spelare som snabbt får en hög lön vilket ökar risken att man lever mycket för stunden. Många förlitade sig också tidigare helt på agenter eller rådgivare vilket gjorde att vissa blev lurade och även om man inte blev direkt lurad så försvann mycket pengar på vägen i avgifter och dyra produkter.

INGET SKOLAN LÄR UT

Han berättar också att det långsiktiga ekonomiska tänket kanske inte kommer automatiskt från start.
— Man lär sig ju inget om privatekonomi i skolan vilket jag tycker är synd, så jag förstår att det kan vara svårt för många unga som helt plötsligt får en hög lön. Men jag tycker det blivit bättre och fler förstår att man tjänar bra under en begränsad tid på kanske fem-tio år och att det gäller att ta eget ansvar och vara långsiktig och stoppa undan pengar på ett klokt sätt. Så min bild är att det blivit lite mindre show-off där man måste spendera en massa på synlig lyx bara för att man tjänar bra under några år.

Det finns otaliga historier om idrottsmän som efter karriären fått det svårt. Bland annat med ekonomin. Mattias Weinhandl berättar att han nu sparar på både lång och kort sikt.
— Dels behöver jag lite pengar för att leva på nu i närtid när jag inte längre har någon lön som ishockeyspelare. Men målet är att kunna återinvestera mycket för att få förmögenheten att växa på lång sikt, säger Weinhandl till Miljonär innan 30.

DRIVER FÖRETAG

Utöver sitt aktiesparande driver Mattias Weinhandl dessutom flera företag och han tror företagsvärlden har en del att lära från idrotten.
— Det jag försöker bidra med är dels ett mindset kring hur man ska tänka för att lyckas. Men också vikten av att ta hand om sig själv med träning, kost och sömn. Det gäller att orka jobba hårt i många år för att lyckas bygga upp ett framgångsrikt företag.

I SHL samarbetar man med SEB enligt Weinhandl och där kan spelare under karriären sätta av en del av sin lön, som de sedan får ut som pension efter de lagt av.
— Man behöver inte vänta till 55 som är normal ålder för uttag av tjänstepension via löneväxling. Det är det många som väljer att lägga en viss del av lönen i dessa pensionsfonder för att sprida ut sin lön på lite längre period än bara den aktiva karriären. Jag tror fotbollen i Sverige har ett liknande avtal.

Den här artikeln handlar om: