Sök
171207 Frölundas assisterande tränare Pär Johansson under ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Karlskrona den 7 december 2017 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89 …
SHL

Han skapade HV:s unika satsning – med inspiration från NHL: ”På sikt tror jag att det kan bli en konkurrensfördel”

Det var i förra veckan som HV71 gick ut med nyheten att de anställt Frölundas förre assisterande coach Pär Johansson som spelarutvecklare i klubben. Titeln i sig är inte ny inom svensk ishockey, men konceptet han ska jobba efter är nytt för och inspirerat från NHL. För hockeysverige.se berättar skåningen om sin nya roll, att hans civila arbete hjälpte till att förändra honom som coach och hur det gick till när han fick jobbet i Jönköping.
— På sikt tror jag att det kan bli en konkurrensfördel när du ska värva in spelare till ett hockeygym eller när du ska värva in yngre spelare till ditt a-lag, berättar Pär Johansson som skrev sin arbetsbeskrivning själv.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är Pär Johanssons första arbetsdag för HV71 och han står och tittar ut över isen där a-lagets träningspass pågår för fullt. Intervjun tar dock plats några våningar högre upp i arenan.
— För det första är det fantastiskt roligt, svarar Pär Johansson hockeysverige.se när den klassiska frågan ”hur känns det?” kommer på tal. Han utvecklar sedan:
— Det var det här jag ville jobba med när jag i januari beslutade mig för att jag inte skulle förlänga i Frölunda. Jag har funderat mycket och länge på vad jag skulle vilja göra och det är denna delen av jobbet som jag har trivts med allra, allra bäst. Spelarutvecklingsdelen, de individuella samtalen och den individuella isen.

INDIVIDUELL HJÄLP

Vad är det då Pär Johansson ska jobba med i HV71? Titeln spelarutvecklare är ju i sig tydlig. Men vad innebär det mer konkret?
— Det handlar om att individutveckla, alltså ge mer tid åt varje spelare. Inte alla i hela föreningen, men de spelare som tränarna tycker behöver den där individuella hjälpen. Det innefattar video efter matcher och träningar, individuella ispass. Det kan vara 30 minuter innan en lagträning, eller 30 minuter efter. Samma sak med HG-passen (Hockeygymnasiet). Det har väldigt lite med lagen att göra, utan mer individen, hur de på sikt ska kunna ta nästa steg. Då blir det kanske viktigare att jobba med någons blålinjespel, även om man förlorade matchen dagen innan, istället för att sätta sig och grotta ner sig i varför just den matchen förlorades.
— Sen exakt hur den skulle vara uppbyggd…det vet vi ju faktiskt inte fortfarande. Vi vet ju i stora drag, men sen behöver vi tillsammans, a-laget och juniorerna, hjälpas åt och skruva, säger Pär Johansson som vid intervjutillfället inte vet om han exempelvis ska vara med vid vissa matcher eller inte.

Du blir lite som en PT (Personlig tränare)?
— Ja, men lite så kan väl nästan säga. Jag blir som en resurs för de tränare som finns i föreningen, just med individutvecklingen. Sen, som sagt: Exakt hur det kommer bli, om man ska jobba på månadsbasis med vissa spelare, eller om man ska följa vissa en hel säsong och andra kommer in och ut. Det är ju sånt vi ska komma fram till. men det blir framförallt en inriktning på de yngre spelarna, i a-laget och juniorlagen.

ÄNNU UNG – MEN RUTINERAD

Trots sin ringa ålder (37) har Pär Johansson en lång karriär som tränare inom hockeyn. Han tvingades avsluta den egna spelarkarriären hemma i Osby redan som 19-åring efter en allvarlig knäskada. Han hoppade in som hjälptränare i moderklubbens U16-lag och sedermera fick han även ansvar för klubbens båda juniorlag. 2004 fick han erbjudande om att träna Rögles J18-lag och var där i två år innan han lämnade landet. Ulf Weinstock, då i Odense ringde.
— Han lurade ner mig, skämtar Pär Johansson och fortsätter:
— Sen blev jag fast i sju år och tog över, både som sportchef och huvudtränare. Jag var faktiskt tränare för både Nicklas Rahm och Johan Hult där nere.

Pär Johansson tillsammans med Roger Rönnberg i Frölundas bås. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Pär Johansson beskriver det som att han började brett och har sedan smalnat av fokuset längs med vägen. Från att ha haft ett övergripande ansvar under en stor del av de sju år han var i Odense, blev det en mer specificerad roll i Mora, där han var en säsong som assisterande till Jeremy Colliton.
— Jag lärde mig mycket i Mora. Jag jobbade med backarna och försvarsspel. Samma när jag kom in i Frölunda, då blev det ännu mer i detalj. Så jag har gått från helheten gällande lag och organisation nere i Danmark till att skala ner det i mindre och mindre bitar. Jag har lärt mig mycket längs med vägen och träffat många människor jag tagit lärdom av, även spelare har lärt mig mycket.

HADE RASMUS DAHLIN I FRÖLUNDA

En av spelarna Pär Johansson hade ansvar över i Frölunda var Rasmus Dahlin. Backen som i somras blev andre svensk genom tiderna att väljas först i NHL-draften.
— Han kunde väldigt, väldigt mycket när han kom till oss. Jag har haft förmånen att haft många fantastiska backar där, säger han och rabblar namn som Oscar Fantenberg, Henrik Tömmernes och Jacob Larsson.
— Det finns en väldigt lång lista konstaterar han.

Rasmus Dahlin. Foto: Bildbyrån

Körde du mycket individuellt med Dahlin?
— Ja. Jag körde, speciellt med de yngre. De senaste två åren har det varit han, Filip Westerlund och John Nyberg. De kom alltid en timme innan och fysade, sen när de var klara med det så gick jag på is med dem. Individuellt varje dag.

Det blev mycket video med hans unga adepter i Frölunda och han menar att ju mer man gör det, desto lättare blir det för spelarna efter ett tag att själva kunna analysera vad de behöver göra i sitt spel. Med viss handledning förstås.
— Det är klart man kommer med instick. Men det är smarta killar och de kan väldigt mycket själva.

VAR INBJUDEN TILL NHL-CAMPEN

För ett år sedan var Pär Johansson i Dallas och där fick han ännu mer input gällande den roll han nu har i HV71.
— Jag blev inbjuden av dem att vara med som tränare på deras development camp förra året. Jag var med där och höll i träningar och man fick träffa väldigt många människor som höll i bara det här med utveckling av deras prospects som finns i bland annat AHL och Europa. Alla NHL-lag har några såna tjänster, vissa har två och vissa har fem. Det var då jag började fundera att det de gjorde var fantastiskt kul och inspirerande och jag tog massa nyttiga saker med mig därifrån.

Han berättar att tankarna på att jobba just enbart med spelarutveckling har funnits en längre tid.
— Jag har hela tiden haft detta i bakhuvudet. Jag har pratat runt med olika människor och fått andra förslag där detta varit en del av det. Men jag har väntat och haft is i magen. Jag har väl insett att vill jag ha ett sånt här jobb så måste jag själv fixa arbetsbeskrivningen. Så det satt jag och gjorde i somras.

VILLE HA FEEDBACK – ERBJÖDS JOBB

Alla projekt mår bra av ett utomstående öga och det var med det i tanken Pär Johansson mejlade sin förre spelare i Odense, Johan Hult som numera är sportchef i HV71. Han ville höra vad sportchefen tyckte om hans arbetsbeskrivning.
— Jag skickade den till Hult för att få lite feedback och så blev det som det blev istället.

Frågan om feedback ledde istället till ett jobb. Tjänsten är den första i sitt slag i Sverige och med tanke på det faktumet så undrar man ju vad HV71 och Pär Johansson önskar få ut av det hela.
— För det första så hoppas vi på att kunna avlasta de tränare som redan finns här. Jag vet själv hur mycket som ligger på en assisterande tränare. Ta Nicklas Rahm härute som exempel, säger Pär Johansson och gör en svepande gest ut mot rinken i Kinnarps Arena där en a-lagsträning just är i färd med att avslutas:
— Han är ansvarig för en massa saker i spelet, en massa saker i laget, och sina backar. Sen ska han utveckla dem också och ibland tar ju tiden slut för laget måste ändå gå först. Där hoppas jag kunna avlasta och hjälpa till och komma med input och erfarenhet från det jag jobbat med tidigare. Både bland backar och forwards.
— Det är samma sak på juniorsidan. Där har du en huvudtränare som har en massa, massa saker som han ska göra.

Peter Ekelund, General manager i HV71 Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN

Den gamle SHL-forwarden Peter Ekelund är numera GM i HV71 och det är han som på papperet har anställt Pär Johansson och är hans chef.
— Det är ett sätt för oss att utveckla vår verksamhet. Vi hade Chris Abbott i en liknande roll förra året och var väldigt nöjda med hur feedbacken till spelarna upplevdes. I dagens hockey handlar det väldigt mycket om att vara nära spelarna och framförallt att hinna med och ge dem feedback, säger Peter Ekelund till hockeysverige.se.

Ekelund berättar vidare att Pär Johanssons tjänst är ett sätt att också få ut det allra mesta av träningen.
— Just mängdmässigt går det nog inte att träna mer än vad vi gör idag. Däremot kommer det bli avgörande hur man tränar och vad man lägger tiden på, att man gör rätt saker. Där är ju den här typen av tjänst otroligt viktig.

TROR PÅ KONKURRENSFÖRDEL

Just det här med att hitta nya vägar tror Pär Johansson kan bli en fördel i framtiden när det kommer till att rekrytera nya spelare.
— På sikt tror jag att det kan bli en konkurrensfördel när du ska värva in spelare till ett hockeygym eller när du ska värva in yngre spelare till ditt a-lag. Du kommer få någon som bara jobbar med de här bitarna, någon som kommer hjälpa er att bli bättre hockeyspelare.
— Det är stort på andra sidan och sakta men säkert tror jag vi kommer få se fler såna här roller här. Sen om det ser exakt ut som det jag har här… säger han frågande innan han fortsätter:
— Men jag tror det kommer bli fler. Du har fys-tränare och videocoach, ju yngre spelare, desto mer vill de bli sedda och mer individuell hjälp vill de ha.

Hur är det att byta Frölunda till konkurrenten HV då?
— (skratt). Ja, alltså. För oss som jobbar inom hockeyn, det är ju ett jobb. Det hade varit annorlunda om jag hade varit född och uppvuxen i Göteborg och varit Frölundait sedan barnsben. Jag har haft tre fantastiska år i Göteborg och haft det bra. Jag fick erbjudande om att fortsätta där också, men jag ville prova en annan roll och då får man ibland flytta på sig.
— Jag vet inte vad man ska säga. Det är som att byta Volvo mot Saab, det är samma sak man gör men man gör det på olika sätt.

LUGN OCH TRYGGHET

Man märker på Pär Johansson att det riktigt kliar i fingrarna på honom att få sätta igång med sitt nya arbete. Samtalet glider in på hur viktigt det här för spelare, speciellt de yngre, att bli sedda och få den där extratiden med någon som kan ge dem feedback. Han pekar på en stor skillnad för spelarna när det kommer till hans nya roll, kontra den att vara assisterande tränare.
— Jag styr ju inte deras istid som jag kanske gjorde förra året. Men jag kan fortfarande vara någon lugn och trygg människa att prata med. Jag tror det behövs, i den här världen…på a-lags- och juniornivå, alla ser dem och de är stressade. De ska göra poäng och de ska göra det och det. Man får inte misslyckas, det är istid och det är draft. Det är så mycket och jag tror någonstans att det behövs tas ett djupt andetag och: ”Ja, men det är det här du ska göra. Om du bara gör det här så kommer det bli bra till slut”.

Just lugn och trygghet är något som Pär Johansson verkar utstråla. Men det har inte alltid varit så berättar han och säger också att han tror att hans civila yrkesroll som polis har haft en stor bidragande orsak till det.
— När jag hade Rögles J18 så…men där förändrades jag mest inom jobbet hos polisen och det var det som gjorde att min stubin gick från att vara en centimeter till att vara 400 meter lång. Där fick man lära sig att det…ja finns ingen anledning…
— Det har jag tagit med mig till hockeyn. I början var jag väldigt gapig och skrikig, ”slå sönder taktiktavlig”. Men de som har tittat på våra matcher i Frölunda de senaste åren har väl också sett att det inte är några större utspel. Jag har väl tagit den rollen också att det behövs någon som är lugn och trygg. Någon som spelaren kan vända sig till utan att hela världen rasar om man gör fel.

Den här artikeln handlar om: