Sök
Winnipeg

Lundqvist ratades – men en annan ”Frölundamålvakt” rankas bland NHL:s bästa

Igår stod det klart att varken Henrik Lundqvist eller Carey Price fick plats när NHL Networks rankade ligans tio bästa målvakter. Nu har topp-tio listan släppts.

Med tanke på Henrik Lundqvists frånvaro fick ingen svensk målvakt såklart plats bland de tio främsta i NHL. Men vi fick i alla fall en svenskbekanting med på topp tio-listan. Det rör sig om Torontos burväktare Frederik Andersen som slog sig in på en fin niondeplats. Det är första gången Frederik Andersen finns med på listan.

Men till toppen har han en bit. Som nummer ett hittar vi Columbus Sergej Bobrovskij. Han var förra säsongen trea, efter Carey Price och Braden Holtby. Holtby, som var etta för två år sedan, rankas i år tvåa för andra året i rad.

Trea är Andrej Vasilevskij, som inte ens fanns med på rankingen förra året. Samma sak gäller fyran Connor Hellebuyck. Det är med andra ord tydligt att det är en ny målvaktsgeneration som är på väg att ta över i NHL. Om den inte redan har gjort det.

Jonathan Quick, Marc-André Fleury, Vezina Trophy-vinnaren Pekka Rinne, Tuukka Rask och John Gibson är övriga målvakter på listan. Noterbart är att sex av spelarna på årets topp tio-ranking är nya jämfört med förra året.

HELA RANKINGEN (FJOLÅRETS PLACERING INOM PARENTES)

1. Sergej Bobrovskij, Columbus (3)
2. Braden Holtby, Washington (2)
3. Andrej Vasilevskij, Tampa Bay (NY)
4. Connor Hellebuyck, Winnipeg (NY)
5. Jonathan Quick, Los Angeles (6)
6. Marc-André Fleury, Vegas (NY)
7. Pekka Rinne, Nashville (10)
8. Tuukka Rask, Boston (NY)
9. Frederik Andersen, Toronto (NY)
10. John Gibson, Anaheim (NY)

Följande spelare har lämnat jämfört med förra året: Carey Price (1), Matt Murray (4), Devan Dubnyk (5), Cam Talbot (7), Henrik Lundqvist (8), Martin Jones (9).

Den här artikeln handlar om: