Sök
JOBBIG TID. Fredrik Händemark och lagkamraterna i Malmö tog Oliver Mattssons bortgång hårt.
SHL

”Att våga vara ledsen och våga visa känslor är viktigt”

Oliver Mattssons bortgång lämnade ingen i hockeyns värld oberörd. Allra minst spelarna i Malmö Redhawks, där pappa Jesper Mattsson är assisterande tränare. För hockeysverige.se berättar lagkaptenen Fredrik Händemark om hur laget tacklade sommarens stora tragedi.
– Det här är ett sådant yrke där man ska vara hård hela tiden och aldrig visa känslor. Att våga vara ledsen och våga visa känslor är viktigt det också, säger Händemark.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var svårt att inte bli berörd när man läste Johan Svenssons intervju med Jesper Mattsson tidigare i dag. I Kvällsposten talade Malmö Redhawks assisterande tränare ut om den fruktansvärda tragedin tidigare i sommar när hans son Oliver avled, blott 14 år gammal, efter en tids sjukdom.

Oliver Mattsson drabbades av den ovanliga blodsjukdomen aplastisk anemi förra året. För familjen Mattsson blev det ett år som växlade mellan hopp och förtvivlan. Komplikationer som följde i sjukdomens spår gjorde att han somnade in den 24 juni, omgiven av Jesper, mamma Anna och lillebror Elliot.

I intervjun berättar Mattsson om livet två månader efter det jobbiga avskedet och hur familjen försöker hantera tomrummet efter sonen.
– Vi mår skit, och det är en mardröm varje dag man vaknar. Lillebror har förlorat sin bästa kompis, jag och Anna har förlorat vår förstfödda. Det är en jävla mardröm, varje dag, säger Mattsson till Kvällsposten.

”DET VAR SÅ TUFFT…”

När hockeysverige,se träffar Malmös lagkapten Fredrik Händemark under Champions Hockey Leagues upptaktsträff i Stockholm berättar han att intervjun med Jesper Mattsson var jobbig att läsa. Oliver Mattssons bortgång blev ett hårt slag för hela laget, som tvingades se sin beskärda del av tragedier på nära håll under förra säsongen.
– Det blev två stora grejer på kort tid med Oilvers sjukdom och Erik Forssells dotter som fick cancer också. Det var så tufft…, säger Händemark innan han stannar upp för en stund.
– När det väl hände ställde vi bara in alla träningar och samlades med laget. Det var många som grät. Vi försökte bara prata om det och våga vara ledsna.

Hockey är en sport som ofta anklagas för att vara präglad av en machokultur med tabu. Nidbilden av en hockeyspelare är att de är stora, starka och oberörda av smärta och känslor. Malmökaptenen är medveten om det och tyckte det var befriande att se att spelarna kunde släppa ut sin sorg i grupp.
– Det här är ett sådant yrke där man ska vara hård hela tiden och aldrig visa känslor. Att våga vara ledsen och våga visa känslor är viktigt det också. Det samlades vi ihop och gjorde. Det är kanske lättare att vara ledsen ihop. Jag tror att vi kom ihop ännu mer som lag när vi vågade visa känslor och vara ledsna tillsammans.


Jesper Mattsson. Foto: Bildbyrån/Christian Örnberg

”DET ÄR EN HYLLNING”

Jesper Mattsson saknades i Malmös bås under delar av förra säsongen för att kunna vara med sin son. För en månad sedan beslutade han sig för att återvända till laget.
– Jag hade suttit hemma i en månad. Jag mår bättre av att få lite kramar av spelare och ledarna, så jag får känna stödet. Det handlar om att försöka komma i gång. Jag vet att Oliver vill det. Han ville ofta att jag skulle jobba under sjukdomstiden, berättar Jesper Mattsson för Kvällsposten.
– Oliver är, och var, så otroligt stolt över att jag var tränare för Malmö Redhawks.

Att Mattsson återvänt har boostat moralen i laget, menar Händemark.
– Grymt kul och grymt viktigt för vårt lag. Jesper har en kompetens som är stor i det offensiva spelet. Man saknade honom när han var borta. Framför allt för att han har så skönt tugg. Han är alltid positiv och glad och ger energi till laget på det sättet, säger han.

Precis som under förra säsongen kommer Malmö Redhawks att spela med ett klistermärke på hjälmen med beteckningen ”OM 21”, Oliver Mattssons initialer och nummer.
– Det är en hyllning. Varje match kommer vi att spela för honom också. Det är viktigt för oss att hedra hans minne och ge Jesper något att glädjas över när han har det jobbigt, säger Fredrik Händemark.

Den här artikeln handlar om: