Sök
Uffe Bodin
FÄRJESTAD: Ett lagbygge som glänser likt guld

Kvartsfinalförlusten mot Skellefteå var en missräkning. Men säsongen 2017/18 var ändå ett tecken på att Färjestad hittat rätt i sin omorganisation. Efter att ha fått behålla flera av sina bästa spelare från i fjol ser Uffe Bodin årets upplaga av FBK som en stark utmanare till SM-guldet 2019.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Markus Svensson, mv, Spartak Moskva, Robin Press, b, Indy Fuel, Axel Ottosson, fw, Björklöven, Daniel Viksten, fw, Örebro, Linus Johansson, fw, Djurgården, Jesper Olofsson, fw, Skellefteå, Tomi Sallinen, fw, Kloten. 
Förluster: Lars Haugen, mv, Klagenfurt, Stefan Steen, mv, Örebro, Olle Eriksson Ek, mv, Bik Karlskoga (lån), Alexander Leandersson, b, Bik Karlskoga, Lucas Nordsäter, b, Leksand, Morgan Ellis, b, Köln, Linus Persson, fw, Leksand, Christoffer Törngren, fw, HV71, Libor Hudacek, fw, Liberec, Michael Lindqvist, fw, New York Rangers, Dick Axelsson, fw, Djurgården, Rasmus Asplund, fw, Buffalo, Niklas Fogström, fw, Storhamar,


Johan Ryno. Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

POÄNGKUNGEN
Johan Ryno
I fjol tog den nu 32-årige centern sitt spel till nästa nivå och avslutade grundserien med ett snitt på en poäng per match. Efter en lång tids harvande i Hockeyallsvenskan har Ryno fått en oväntat sen peak i sin karriär runt 30-strecket. Baserat på fjolårets fina spel finns det inga tvivel på att han kommer att fortsätta leda FBK:s offensiv. Det finns mängder med vassa forwards i FBK:s trupp som kan förvalta hans playmakeregenskaper.

MÅLVAKTSETTAN
Markus Svensson
Tillbaka i svensk hockey efter två år i KHL. Det är alltid svårt att veta var spelare som lirat i Ryssland står när de återvänder, men även om siffrorna i KHL inte övertygade finns det gott hopp om att Färjestad har gjort en uppgradering på målvaktssidan. Sist Svensson spelade i ligan var han en av SHL:s främsta målvakter. Jag tror att han kommer att vara det nu också. Han har tveklöst ett av ligans bästa försvar framför sig.

BACKESSET
Mikael Wikstrand
Är han SHL:s bästa back? Det är kanske inte troligt att han vinner backarnas poängliga, men Wikstrand har äntligen blivit den där starka tvåvägsbacken som ha visade potential att bli i unga år. Han spelade inte den mest framträdande rollen i Tre Kronors VM-guld i våras, men bara att få vara med om en sådan framgång är en erfarenhet som säkerligen lyfter självförtroendet flera nivåer. Vid snart 25 års ålder tror jag att vi kommer att få se det hittills bästa av masen. Nästa säsong spelar han antagligen i en bättre liga.

PROFILEN
Linus Johansson
En redan stark centersida blev ännu mer spännande när Färjestad lyckades locka till sig Linus Johansson från Djurgården. Den starke tvåvägscentern har vuxit för varje säsong och känns på gränsen till landslagsmässig sett till vad han presterade under andra halvan av förra säsongen. Det som står ut med 25-åringen från Ljungby är att han faktiskt blev ännu bättre efter att ha drabbats av diabetes. Med Tomi Sallinen skadad under inledningen av säsongen lär Johansson få en ännu större roll än vad FBK kanske hade tänkt.

FRÅGETECKNET
Daniel Viksten
Viksten hade sin peak i Örebro när han bildade kedja med Derek Ryan och Martin Johansson under säsongen 2014/15 och säsongen därpå. Sedan dess har produktionen sjunkit avsevärt. Om det är en trend eller bara resultatet av att inte ha haft samma starka omgivning att luta sig emot lär vi få svar på nu när han anländer till Karlstad. Dels lär han få möjligheten att återuppta samarbetet med Johansson, dels har han goda chanser att få spela med en center av hög rang. Oavsett om det blir Johan Ryno, Tomi Sallinen eller Linus Johansson. Det låter som de perfekta förutsättningarna. Upp till bevis!

GENOMBROTTSMANNEN
Theodor Lennström
Färjestad har fått behålla stora delar av sin backuppsättning då framför allt Jesse Virtanen och Mikael Wikstrand blev kvar efter vissa frågetecken. Bakom dessa uttalade stjärnor poppade Theodor Lennström upp som en glad överraskning förra säsongen. Efter flera säsonger av allsvenskt spel växte han in i SHL-kostymen relativt snabbt och såg bekväm ut. I och med att han har en del tunga namn ovanför sig i hierarkin kan man inte räkna med att han får ett explosivt genombrott, men min känsla är att 24-åringen är något bra på spåren. Han har tålamod med pucken och en blick för spelet som ger mig en tro på att han kommer att bli mer än bara en dussinback i SHL.

COACHEN
Johan Pennerborn
Det var nog många som höjde på ögonbrynen när Färjestad valde att satsa på en i sammanhanget orutinerad tränare inför förra säsongen. Men Johan Pennerborn och hans stab satte snabbt avtryck på laget genom att lotsa dem till en fin höst – präglad av en ohållbar utdelning i det offensiva spelet. Andra halvan av säsongen blev inte lika rolig, men på det hela taget tog klubben kliv i rätt riktning och det ska Pennerborn ha en hel del cred för.

PROGNOSEN
Det var svårt att inte låta sig charmas av fjolårets Färjestad. Det var ett målglatt och underhållande spel i kombination med ett härligt drag i Löfbergs Arena, något som förde tankarna tillbaka till den gamla goda tiden när Jörgen Jönsson lyfte SM-bucklan var och varannat år. Magin höll inte i slutspelet, där Skellefteå och framför allt Joni Ortio stod i vägen i kvartsfinalen. Det förtar ändå inte känslan av att Karlstads hockeystolthet är på rätt väg.

Om Färjestad står inför en ny storhetstid är för tidigt att sia om, men det stora förändringsarbete som klubben genomgick inför förra säsongen har skapat en framtidstro och gjort den anrika klubben relevant igen.

Det lag som sportchef Peter Jakobsson har satt ihop inför årets säsong ser riktigt, riktigt starkt ut. Det faktum att man – till skillnad från många av konkurrenterna – fått behålla några av sina allra starkaste spelare tycker jag bådar väldigt gott. Mikael Wikstrand och Jesse Virtanen tillhör den absoluta toppskiktet på sin position i SHL medan center- och forwardssidan visar upp en bredd som är svårslagen. Kan Markus Svensson hålla en godtagbar nivå mellan stolparna räknar jag med att Färjestad är ett av topplagen när 52 grundserieomgångar. I dagsläget är de min favorit till att bli svenska mästare 2019.


Linus Johansson. Foto: Bildbyrån/Pelle Börjesson

FÄRJESTAD BK:s TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
35) Adam Werner
53) Markus Svensson

BACKAR
3) Jens Westin
6) Mikael Wikstrand ”A”
7) Johan Ivarsson
8) Robin Press
41) Ilari Melart
50 Sebastian Erixon
71) Jesse Virtanen
73) Anton Grundel
81) Theodor Lennström

FORWARDS
10) Marcus Nilsson
11) Joakim Nygård
13) Daniel Viksten
15) Gustav Rydahl
16) Alexander Johansson ”C”
18) Axel Ottosson
22) Per Åslund
25) Martin Johansson
28) Fabian Zetterlund
29) Oskar Steen
40) Tomi Sallinen
59) Linus Johansson ”A”
61) Johan Ryno ”A”
92) Jesper Olofsson

Tränare: Johan Pennerborn (2017)

UFFES SHL-RANKING

1) Färjestad BK
2)
3) Djurgårdens IF: ”En modell som bäddar för nya framgångar”
4) Frölunda HC: ”Ett lag för toppen – om målvaktsspelet håller”
5)
6)

7)
8) Brynäs IF: ”Jakten på stabilitet leder till mittenskiktet”
9)
10)

11)
12)

13)
14)

Den här artikeln handlar om: