Sök
JVM i Malmö var en succé
Nyheter

Förbundet stenhårda krav – det krävs för att din stad ska få arrangera JVM

Ishockeyförbundet har offentliggjort kriterierna för att just din stad ska få arrangera JVM. Och bor du inte i Malmö, Göteborg eller Stockholm kan du nog sluta hoppas på att VM kommer till din stad.

JVM i Sverige 2014 blev en monumental succé. Det var publikfester i Malmö Arena, och Sverige spelade den mest underhållande hockey ett svenskt J-landslag någonsin gjort. Efter att ha gått rent genom hela turneringar blev det dock förlust mot storskrällen Finland i finalen.

2022 får Sverige återigen arrangera JVM. Ishockeyförbundet fyller hundra år och planerar att ställa till med en jättefest. Men så länge inte flera städer slår ihop en ansökan blir det omöjligt för någon stad, utöver de tre stora, att få arrangera turneringen. På sin hemsida redogör förbundet för kraven för att en stad ska få söka VM.

Det krävs bland annat att huvudarenan tar minst 10 000 åskådare, vilket bara Malmö Arena, Scandinavium och Globen gör. Dessutom måste ”andra-arenan” ta mins 4000 åskådare. Med tanke på Hovets ovissa framtid kan det då vara nedkapat till att det bara är Göteborg och Malmö som kan söka turneringen.
– JVM har under senare år blivit en allt större och viktigare turnering för både svensk och internationell ishockey och förra gången JVM arrangerades i Sverige var i Malmö 2014. Den succén siktar vi på att överträffa 2022, vi i Svensk Ishockey tillsammans med den stad som vi kommer att arrangera mästerskapet med, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare Svenska Ishockeyförbundet.

Beslutet kommer tas under slutet av 2018.

Övriga krav är

– Ha närhet till en internationell flygplats. Det innebär maximalt två timmars bussresa från en flygplats till arenan.
– Säkerställa arenor som lever upp till en mycket god internationell standard med avseende på krav från skrivande journalister, rörlig och digital media.

– Säkerställa ett gott samarbete med såväl Svenska Ishockeyförbundet som med lokalt näringsliv, lokal idrott, berört ishockeydistrikt och lokala ishockeyföreningar.

– Kunna påvisa goda referenser från tidigare evenemang av liknande storlek där synbarhet, engagemang från invånare mm är viktiga komponenter

– Kunna erbjuda hotellrum i den omfattning som evenemanget kräver.

2007 arrangerades JVM i Leksand och Mora.

Den här artikeln handlar om: