Sök
Nathan MacKinnon och Gabriel Landeskog …
Nyheter

COLORADO: Laget som tappade en stjärnspelare och blev bättre

Efter att de senaste två säsongerna ha levererat vitt skilda resultat är det dags för Colorado Avalanche att bekänna färg och visa lagets rätta ansikte. Bytet som tog Matt Duchene till Ottawa Senators tvingade Nathan MacKinnon att kliva fram och axla rollen som superstjärna – kan han bära laget i år igen?

Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

Idag tittar vi närmare på Colorado Avalanche.

Kapten Gabriel Landeskog och hans mannar står inför ett vägskäl när pucken släpps hemma i Pepsi Center den 4 oktober. För två år sedan var Colorado Avalanche nere i den absoluta källaren. Inte nog med att klubben slutade sist i hela NHL, deras 48 poäng var över 20 poäng sämre än näst sämsta lag. Förra säsongen minns de flesta vad som hände. Matt Duchene ledsnade på att förlora och bad om att få bli bortbytt. Klubbledningen godtog hans förfrågan och iscensatte den komplicerade bytesaffären som såg såväl Nashville Predators som Ottawa Senators blanda sig in i leken.

Med Duchene ute ur bilden fick sig Avalanche centerdjup en rejäl törn. Trodde vi, i alla fall. In klev Nathan MacKinnon som, säsongen till ära, sett till att uppgradera sin redan överljudssnabba skridskoåkning med extra hästkrafter. Från det att Duchene lämnat klubben fick den som följde Avalanche och MacKinnon bevittna ett genombrottsår och en offensiv kreativitet man inte sett maken till sedan Joe Sakic och Peter Forsberg hade lekstuga med motståndarna under tidigt 2000-tal. Med Landeskog och finske bjässen Mikko Rantanen på varsin sida om sig satte MacKinnon skräck i NHL, varpå trion avslutade säsongen som en av ligans bästa kedjor sett till poäng.

Inte nog med det – kedjans framfart tog Avalanche från 48 till 95 poäng och en slutspelsplats. Även om det per omgående blev uttåg mot Nashville visade Colorado att rätt mix av spelare kan lyfta ett lag till oanade höjder. Vilket för oss till dagens läge. Laget ser i mångt och mycket likadant ut, speciellt på forwardssidan, men med två avgörande tillskott: Philipp Grubauer har tillkommit, vilket gör målvaktsparet med Semyon Varlamov starkare än när Jonathan Bernier vaktade kassen, och erfarne Stanley Cup-vinnaren Ian Cole har kontrakteras för att stärka upp backsidan.

POÄNGKUNGEN

NATHAN MACKINNON
Ingen tvekan i denna fråga: MacKinnon gör mest poäng i Colorado Avalanche säsongen 2018-19. Allt annat vore ett jordskred till överraskning, eller konsekvensen av en skada på ”Mack”. Mikko Rantanen vore i sådant fall närmaste kandidaten till tronen, med Gabriel Landeskog på en hedrande tredjeplats.

MÅLVAKTEN

PHILIPP GRUBAUER
Varlamov får ursäkta, men att knyta till sig nyblivne Stanley Cup-mästaren Grubauer skickar en tydlig signal om vem som har en central roll i general manager Sakics framtidsplan. Grubauer visade under sin tid i Washington att han har kapaciteten att vara en förstamålvakt om han bara ges en ordentlig chans. Varlamov är visserligen en duktig målvakt han också, men han befinner sig på skadelistan alltför ofta för att klubbledningen ska kunna förlita sig på honom.

BACKEN

TYSON BARRIE
Barrie får ofta – ibland välförtjänt, ibland orättvist – kritik för sina defensiva insatser. Hans -65 de tre senaste säsongerna ger viss merit till kritiken, samtidigt som hans 57 poäng på 68 matcher förra säsongen vittnar om en back som bör finnas i diskussionen när ämnet ”ligans bästa offensiva backar” tas upp. Ian Coles ankomst bör ge Barrie det utrymme han behöver att bege sig ut på offensiva räder utan att alltid behöva oroa sig för att pucken ska hamna i eget nät.

UNGTUPPEN

SAMUEL GIRARD 
Mikko Rantanen är visserligen endast 21 år gammal, men då vi i denna kategori söker en genombrottsman och Rantanen redan får anses haft sitt genombrott förra året, går titeln till 20-årige backen Girard. Québec-födde Girard var en av spelarna som kom till Avalanche i ”Duchene-trejden”, varpå han direkt gick från klarhet till klarhet i sin nya klubb. Den hyperbegåvade offensiva backen charmade snabbt publiken med sina snurrfinter, skridskoåkning och speluppfattning. Frågan är: hur länge dröjer det innan han överträffar Tyson Barrie som lagets skickligaste back?

COACHEN

JARED BEDNAR
Bednar är ett intressant fall. Kanadensaren tillträdde som coach för Avalanche inför säsongen 2016-17 – en säsong som skulle visa sig bli en historiskt dålig sådan. Han var dock kvar vid rodret förra säsongen när klubben stod för sin mirakulösa upphämtning. Är han en bra coach som hämmades av en dålig lagsammansättning eller en dålig coach som räddades av sina stjärnspelare? Svaret kommer i år.

Tyson Barrie. Foto: All Over Press

IN OCH UT

Nyförvärv: Philipp Grubauer, mv, Washington, Ian Cole, b, Pittsburgh, Matt Calvert, fw, Columbus, Logan O’Connor, fw, Univ. of Denver, Martin Kaut, fw, HC Dynamo Pardubice
Förluster: Andrew Hammond, mv, Minnesota, Jonathan Bernier, mv, Detroit, Nail Yakupov, fw, SKA St Petersburg, Rocco Grimaldi, fw, Nashville, Blake Comeau, fw, Dallas

PROGNOSEN

För att Avalanche ska upprepa succén från ifjol krävs att MacKinnon befäster sin stjärnstatus och levererar uppemot 100 poäng ännu en gång. Det krävs även att unga, lovande forwards som Tyson Jost, Sven Andrighetto och Alexander Kerfoot fortsätter att ta steg framåt. Slutligen krävs att backsidan – som faktiskt innehåller svensk representation i form av Anton Lindholm och Patrik Nemeth – höjer försvarsspelet ett par snäpp.

Colorado Avalanche trupp 2018/19 

MÅLVAKTER
?) Philipp Grubauer
1) Semyon Varlamov

BACKAR
?) Ian Cole
4) Tyson Barrie
6) Erik Johnson ”A”
12) Patrik Nemeth
16) Nikita Zadorov
44) Mark Barberio
49) Samuel Girard
54) Anton Lindholm

FORWARDS
?) Matt Calvert
10) Sven Andrighetto
13) Alexander Kerfoot
17) Tyson Jost
22) Colin Wilson
29) Nathan MacKinnon ”A”
34) Carl Söderberg
37) J.T. Compher
47) Dominic Toninato
57) Gabriel Bourque
83) Matt Nieto
92) Gabriel Landeskog ”C”
96) Mikko Rantanen

Tränare: Jared Bednar (sedan 2016)

Den här artikeln handlar om: