Simon Önerud
SHL

HV-stjärnan ser tillbaka på Rysslandsåret med glädje – trots röriga säsongen: ”Då är man inte mycket värd”

ANNONS

”Borta bra men hemma bäst”. Så uttryckte han själv det. Guldhjälten Simon Önerud är tillbaka i HV71 efter ett struligt år i Ryssland – som han ser tillbaka på med glädje. Detta trots att blev både skador och ett klubbyte under säsongen.
– Jag tycker själv att den där trejdförfrågan kom litegrann utan grunder, säger Önerud till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Senast han spelade en tävlingsmatch på svensk mark var våren 2017. Då var det han som med sitt klassiska förlängningsmål i den sjunde finalmatchen mot Brynäs sköt SM-guldet till HV71. Han prisades också som SM-slutspelets mest värdefulla spelare och tog hem ”Stefan Liv Memorial Trophy”.

Därefter följde ett år i KHL för Simon Önerud. Ett år som blev rörigt och innehåll både skadeproblem och en trejd. Trots det ser HV-stjärnan tillbaka på säsongen med positiva känslor.
– Jag har lärt mig mycket utanför isen. Det var en helt annan kultur och det var nyttigt för mig att uppleva det. Det var trots allt första gången jag spelade utanför Sveriges gränser. Ja, utanför SHL egentligen. Så det var kul att få se hur en annan liga fungerade. Sen är det ju grymt många duktiga spelare där som man fått se på nära håll också, säger Simon Önerud till hockeysverige.se under SHL:s upptaktsträff.

TACKAR HV71 FÖR STÖDET

Under tiden forwardsstjärnan inte kunde spela tog han också in många nya intryck, menar han.
– Det kan vara lärorikt att sitta vid sidan och se hockeyn ibland. Hockey kan vara väldigt enkelt från läktaren. Du kan se lösningar och hitta lösningar som du kan ta med dig till isen. Så jag har försökt ta med mig mycket.

Simon Önerud är tillbaka i HV71

När Önerud drabbades av den skada som höll honom borta från spel i flera månader var det inte från hans ryska klubb Sibir Novosibirsk han kände stöd. Det kom i stället hemifrån.
– Jag fick väldigt bra uppbackning från HV här hemma faktiskt, skrattar forwardsstjärnan och fortsätter:
– Jag fick bra stöd från både läkaren Jonas Kalman och sjukgymnasten Andreas Frostenmar. Det är jag grymt tacksam för. Visst, jag fick lite uppbackning från Ryssland också…men man är inte så mycket värd när man inte spelar. På ett sätt kan jag väl förstå det…men på ett sätt inte.

Kände du extra mycket press att komma tillbaka, och att leverera, eftersom du var värvad som en importspelare?
– Nej, jag kände inte så. Pressen var inte jobbig alls. Till en början skulle jag säga att mitt problem var att jag spelade lite för mycket SHL-hockey i KHL, och det är ju samma med KHL-spelare som kommer till SHL. Sen kom jag in i det och då kom den där förfrågan om trejden.

”INGEN IDÉ ATT SÄGA EMOT”

Trejden, ja. Redan i oktober, efter tolv matcher i Sotji, tvingades Simon Önerud byta till Sibir Novosibirsk. Detta efter att ha gjort 3+2 för sin nya klubb.
– Jag tycker själv att den där trejdförfrågan kom litegrann utan grunder. Men jag har hört många historier därifrån så det var ingen idé att säga emot. Man får bara ta det och sen försöka bli bättre på nästa ställe. Men där blev det ju kortvarigt innan skadan.

Simon Önerud

Önerud i Sotjis tröja.

Det blev åtta matcher i Sibir, för att vara exakt. Trots att det stannade vid blott 20 matcher på hela förra säsongen känner Önerud sig starkare när han nu återvänder till HV71.
– Jag försöker se det positivt. Dels har jag kunnat bygga upp kroppen samtidigt som jag har kunnat vila. Jag tror faktiskt att det kan förlänga min karriär i framtiden. Jag känner mig riktigt väl förberedd.
– Dessutom spelade jag bara 20 matcher så jag han aldrig riktigt formas i KHL-hockeyn utan jag har fortfarande SHL-spelet i mig. Jag förstår att det blir svårt för dem som är där borta längre, för då kommer man nog in i KHL-spelet.

HYLLAR SVENSK HOCKEY

HV-stjärnan menar dock att den svenska ishockeyn håller bra även internationellt.
– Det jag förstått nu är att svenska taktiken och det svenska spelsystemet står sig grymt bra även ute i Europa…ja, ute i världen också förmodligen. Det har man verkligen blivit varse nu.

HV71 har blivit experter på att få hem spelare till klubben. Spelare som varit ute i andra klubbar i Sverige och världen. Önerud är ett exempel, Martin Thörnberg, Mikko Lehtonen, Jonas Gunnarsson, Christoffer Törngren och Johan Johnsson är andra som kommit tillbaka bara under de senaste åren.
– Det är många faktorer till det. Men hockeymässigt tror jag det beror på att det är väldigt många som utvecklas och blir väldigt bra här. Du har alltid bra tränare och ledare runtom dig. Sen är de förstås duktiga på att ta hand om spelarna. Det är ett grymt bra kvitto för HV att alla vill tillbaka hit.
– Samtidigt är Jönköping en grymt trevlig och lagom stor stad. Jag tror det funkar för både de unga killarna och de med familj.

Foto: Bildbyrån

TROR PÅ FRAMGÅNG

Jag gissar att du vill lyckas med samma sak som du gjorde senast du var här. Vilka likheter ser du mellan guldlaget och årets upplaga av HV71?
– Det är väldigt många saker som är lika. Vi har fått in grymt spännande nyförvärv, vi har både unga och gamla spelare som kan ta steg från föregående år och vi har väldigt få utländska spelare. Alla förstår svenska, mer eller mindre.
– Vi har många grymt bra karaktärer och det är många som varit kaptener eller assisterande kaptener i andra klubbar. Johan (Hult) och Johan (Davidsson) har gjort ett grymt jobb där. Vi är många i laget som kan driva laget framåt.

Är det någon du tror extra mycket på?
(Markus) Ljungh har sett fantastiskt spännande ut och jag har fått förmånen att spela med honom nu också. Han är grymt smart och användbar över hela banan och han kan dra nytta av det både offensivt och defensivt, avslutar Simon Önerud.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch