Sök
Tindra Holm.
SDHL

Nästa målvaktsstjärna att Tindra? ”Försöker inte tänka på det utan kör min grej”

Sverige är en stark målvaktsnation både när det handlar om damer och herrar. Ny för året i Modo är Tindra Holm som redan som 15-åring SDHL-debuterade i Luleå. Hon fick en perfekt start i sin nya klubb med en hållen nolla. Men hon försöker hålla undan talangsnacket hon har runt sig.
—  Det är klart att det är roligt, men jag vill inte heller få så mycket press på mig, berättar 17-åringen för hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Modo har på sina två inledande matcher i SDHL stått för en seger och en förlust. I förlusten i söndags på bortaplan vaktade tjeckiskan Klara Peslarová kassen och stod understundom för häpnadsväckande bravader som hade kunnat få vilken luttrad målvaktstränare som helst att slicka sig runt munnen av belåtenhet.

DEN SOM ÄR BÄST FÅR STÅ

Den VM- och OS-meriterade tjeckiskan är ny för året i Modo och som parhäst har hon Tindra Holm, också hon ny från Skellefteå. 17-åringen ses som en av våra största målvaktstalanger.
— Jag har kommit in bra i Modo tycker jag. Det har funkat bra hittills och alla har välkomnat mig. Vi är många nya i laget och alla har hjälpts åt, inleder Holm samtalet med hockeysverige.se och fortsätter med att utveckla hur tankarna kring hennes matchning går rörande den nyss påbörjade SDHL-säsongen och konkurrenssituationen med Klara Peslarová.
— De har sagt att vi ska tävla på träning och den som har varit bäst får spela matcherna.

Ni sporrar varandra?
— Det är klart man gör det. Även om man inte står i matchen så vill man ju att laget ska vinna och då peppar man den andra. Det är ju en lagsport, konstaterar Holm.

I Modos säsongspremiär i lördags på bortaplan mot Göteborg vaktade Tindra Holm kassen och höll nollan.
— Jag hade inte jättemycket att göra men det är klart att det är skönt att ta de skott jag fick på mig i alla fall, berättar hon.

ALDRIG SLÄPPT IN MÅL I SDHL

Tio skott fick hon på sig under Göteborgsmatchen som var debuten i Modo. Men det var inte debuten i SDHL. Den skedde redan för två år sedan när hon lånades in till Luleå under en match och även då spikade den då 15-åriga målvakten igen när Djurgården krossades med hela 11-0. Hon skrattar när det faktum kommer på tal att hon ännu inte vet hur det känns att släppa in mål i SDHL, men viftar snabbt bort det hela.
— Det är inget jag tänker på.

Tindra Holm är från Skellefteå från början och hennes pappa är Krister Holm som är målvaktstränare i Skellefteå AIK.
— Jag har säkert snappat upp mycket från honom. Jag har inte haft honom som tränare på ganska många år. Men det är klart att det har hjälpt mig att få tips hemifrån.

HAR NÄSTAN BARA SPELAT MED KILLAR

Tindra Holm fanns med i Västerbottens TV-puckslag för ett par år sedan och det har varit ett genomgående tema genom hennes hittills unga karriär att hon spelat med killar. Därför menar hon att förra säsongen i damernas division ett med Skellefteå var nyttig för henne i förberedelserna inför SDHL.
—  Så här i efterhand kan jag känna att det var bra för min utveckling. Tidigare har jag nästan bara spelat med killar och det var ett bra övergångsår att lära sig. För det är olika slags hockey mellan damer och herrar. Det är det jag plockar med mig, att jag lärde mig att spela med tjejer.

Vad är skillnaden?
— Jag upplever att när jag spelar med killar så blir det mer rakare spel och skotten kommer där man tror att de ska komma. Här är det mer att det kan ske saker på vägen, skottet kan styras eller komma på ett annat ställe. Sen är SDHL en såpass bra liga att det är mer likt killarnas hockey. Men i divison ett upplevde jag att man måste ha mycket mer tålamod, med killar kan man nästan se var skottet kommer innan det är avlossat, men så är det inte med tjejer.

TÄNKER INTE PÅ SNACKET

I början av nästa år går U18-VM av stapeln i japanska Obihiro och där siktar 17-åringen på att komma med. Hon har redan representerat blågult vid ett tillfälle den här säsongen.
— De tar ju ut olika lag för varje gång och jag tror nästa grej är finnkampen. Men vi hade en turnering i Schweiz här för några veckor sedan som jag var med på. Det är klart jag siktar på VM i Japan, det hade varit roligt.

Efter SDHL-matchen för två år sedan skrevs det mycket om målvakten och hennes talang samt det faktum att det finns de som tror att hon i framtiden kommer bli vår näste stjärna mellan stolparna. Hon försöker ta uppståndelsen och snacket om henne med ro.
— Jag vet inte riktigt. Jag försöker inte tänka på det så mycket. Det är klart att det är roligt, men jag vill inte heller få så mycket press på mig. Jag försöker inte tänka på det utan kör min grej och försöker ta nästa dag.

 

Den här artikeln handlar om: