Sök
Fredrik Händemark.
SHL

Blev SHL:s yngsta lagkapten – under trista omständigheter: ”Ingen dag ska gå till spillo”

I fjol blev han SHL:s yngsta lagkapten, inkastad i en för honom främmande roll under trista omständigheter. Hockesyverige.se satte sig ned med Malmö Redhawks lagkapten Fredrik Händemark för att prata ledarskap, hur man hanterar extrema situationer – och att bli nedskriven i media.
– Vi vill komma så högt upp som möjligt och motbevisa de som inte tror på oss. Det är kul och ger extra motivation att visa att de har fel, säger Händemark.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Att bli utsedd till lagkapten är vanligtvis förknippat med stor ära och stolthet. Men när Fredrik Händemark fick ett ”C” fastsytt på sin Malmö Redhawks-tröja var det under allt annat än muntra omständigheter.

Den ursprungliga kaptenen Erik Forssell tog timeout från hockeyn när hans nioåriga dotter fick en cancerdiagnos i slutet av november. Beskedet om hennes sjukdom skickade chockvågor genom hela hockeysverige och givetvis ännu mer så bland lagkamraterna i Malmö.

För Fredrik Händemark var det en självklarhet att tacka ja till uppdraget när tränare Peter Andersson meddelade att han uppgradera hans ”A” till ett ”C”. Men det var inte utan att han själv höjde på ögonbrynen när frågan kom. Då 24 år gammal blev han den då yngsta kaptenen i hela SHL.
– Jag blev förvånad. Vi hade äldre spelare som är assisterande kaptener som jag trodde skulle gå före, erkänner han när hockeysverige.se får en pratstund med centern under ett besök i Stockholm.

”JAG ÄR GANSKA UNG OCH FÄRSK ÄN”

Fredrik Händemark skötte sig så pass bra i sin roll att han fick behålla C:et även efter att Erik Forssell återvänt till isen. Inför den här säsongen är det ingen skillnad. Händemark kommer att vara den som leder Redhawks trupper. Nu som SHL:s näst yngsta kapten. Nykomlingen Timrås back Hampus Larsson, 23, är numera den yngsta i sammanhanget.
– Jag är ganska ung och färsk fortfarande, menar Händemark. Jag tycker jag tar små steg hela tiden. Andra kanske inte märker det, men jag märker själv att jag växer in i rollen. Nu får jag börja säsongen som kapten efter att ha provat förra säsongen, men man lär sig hela tiden och jag har mycket kvar att lära.

Känner du att du har förändrats av det här ansvaret?
– Nej. Jag bestämde mig redan när jag blev assisterande kapten att jag skulle vara mig själv. Förmodligen har jag fått bokstaven för att jag är som jag är och då ska jag inte ändra på för mycket. Det handlar om att vara som man är.
– Sedan tror jag att Peter har valt mig som kapten för att jag kommer till jobbet varje dag och leder med gott exempel på gymmet och på isen, följer det vi kommit överens om och går i bräschen på det viset. Jag har blivit uppfostrad av morsan och farsan så. Vill jag ha något så måste jag förtjäna det, jobba för att få det. Det har verkligen etsat sig fast här uppe. Ingen dag ska gå till spillo. Jag hoppas att folk i laget tar rygg på det och ser mig som en ledare på det sättet. För det är en sådan kapten jag vill vara, en som leder med gott exempel och inte bara pratar.

”EN SVÅR OCH LITE KÄNSLIG FRÅGA…”

Men prata blir han gärna bättre på. Han hoppas med tiden kunna utveckla mer av en känsla för att ”säga rätt saker vid rätt tidpunkt”.
– Jag vill inte bara prata hela tiden inför gruppen. Då är risken att när man väl vill få ut något viktigt kanske det inte betyder något. Jag vill hitta tajmingen där jag känner ”nu är det rätt tid att kanske vara lite hårdare”. Inte ryta till, men använda lite hårdare ord och hitta rätt tillfällen för att säga ifrån, säger Fredrik Händemark.

Kände du att du blev behandlad annorlunda i laget efter att du blev kapten?
– Det är en svår och lite känslig fråga, men jag hoppas inte det. Jag hoppas att de såg mig för den jag var innan jag blev kapten. Nu är jag ung men de ännu yngre kanske kollar lite extra på en. Jag hoppas att jag är samma person i dag.


Domaren Mikael Nord i samspråk med Händemark. Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

TRAGEDIER SOM STÄRKT SAMMANHÅLLNINGEN

Som lagkapten för Malmö Redhawks har han inte bara fått agera ledare på isen. Klubben drabbades på kort tid av två jobbiga händelser som satte sina spår i laget. Först den redan omnämnda händelsen med Erik Forssell och sedan sjukdomen som drabbade och berövade assisterande tränaren Jesper Mattssons 14-årige son Oliver på livet.
– Det var så tufft… När det väl hände ställde vi bara in alla träningar och samlades med laget. Vi pratade lite och det var många som grät. Vi försökte bara prata om det och våga vara ledsna, säger han om sommarens tragedi.

Blev det extra press på dig som kapten att agera på något speciellt sätt i de här rätt extrema situationerna?
– Nej, jag upplevde det aldrig så. Det enda jag kunde göra var att finnas där för Jesper och hans familj, vara ett stöd och visa medkänsla.

FÖRSTÅR INTE EXPERTERNAS SKEPSIS

Fredrik Händemark känner att de jobbiga prövningar laget har ställts inför har stärkt gemenskapen och sammanhållningen i gruppen. Därför tror han inte att laget kommer att ha några problem att hantera att klubben tvingades banta spelarbudgeten efter det svidande ekonomiska bakslaget på minus tolv miljoner kronor under 2017.
– Jag och alla andra i laget har höga förväntningar på oss själva. Jag har sett att vi blir lite nedskrivna för att vi har tappat ”namn”. Men jag tycker inte att det betyder inte att vi blir sämre för det. Vi har fått in härliga karaktärer som kan bidra med mycket till laget. I år kommer vi verkligen att vinna som lag, resonerar han.
– Det är inga stora namn, utan vi kommer att följa spelsystemet stenhårt, jobba hårt och vinna som lag. Det kommer Malmö att stå för i år.

Ni har två raka semifinaler i slutspelet. Ska jag tolka det som att ni siktar ännu högre?
– Det är vårt mål. Vi vill komma så högt upp som möjligt och motbevisa de som inte tror på oss. Det är kul och ger extra motivation att visa att de har fel.

Innebär det att ni satt upp några av de här negativa artiklarna och citaten på väggarna i omklädningsrummet?
– Vi har lite grejer, kan jag säga… Mer vill jag inte berätta (skratt).

Den här artikeln handlar om: