Sök
Joakim Andersson ser framtiden an.
SHL

Hemkomsten blev inte som han tänkt sig – nu laddar han om: ”Jag skulle vilja vinna SM-guld här”

Han kom hem till Sverige igen efter sex år i Nordamerika och 205 NHL-matcher för Detroit Red Wings. Han kom med stora förväntningar på sina axlar att bli lokomotivet som drog Örebro mot toppen av SHL. Men delar av de två säsonger som passerat sedan hemflytten har förmörkats av en höftskada. Men nu ska HV71:s nyförvärv Joakim Andersson vara redo för nya höjder igen.

LÄS: Uffe Bodin om HV71:s chanser

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det blev ingen fortsättning för Joakim Andersson i Örebro efter de två säsongerna i klubben. Istället blev ny destination HV71 där han verkar kommit in bra sett till hans prestationer på isen under försäsongen.
— Det är skönt att kunna vara tillbaka och köra och nu har jag kunnat lägga en bättre grund till att prestera. Den här sommaren har jag kunnat köra bra fys-träning för första gången på ett par år. Det ger bättre förutsättningar till att kunna bygga något på isen, säger han till hockeysverige.se och berättar vidare att han vill få ut mer av sitt spel än att bara vara en stabil defensiv spelare. Han vill hitta passningsspelet och spelskickligheten han har i sig.

Är du helt återställd i höften?
— Ja, det funkar bra. Jag har varit med på nästan allt under sommarträningen och varit med på alla ispass och matcher. Så det funkar jättebra.

BLEV BARA EN MATCH

Säsongen 201672017 blev en enda lång mardröm för Andersson som bara spelade en enda match på grund av sina höftproblem. Förra säsongen blev det 39 matcher för 29-åringen, men ryktet i media gick att han kanske skulle tvingas sluta. Nu gick det aldrig så illa och han fick till och med debutera i Tre Kronor ifjol, dessutom på hemmaplan i Örebro.
— Det var första a-landskampen jag gjorde där. Jag var med hela ungdoms och juniorsvängen där så det var första landskampen och det hade varit jättekul att få vara med igen. Men det är alltid konkurrens och jag måste ju prestera bra över tid för att få den chansen.

LÄS: Efter skadehelvetet: ”Att spela hockey är det enda jag vill”

Joakim Andersson kom hem från USA för att få fart på karriären igen. Detta efter 205 NHL-matcher där han på allvar etablerade sig i Detroit under några år, men fick se sig nerskickad i farmarlaget den sista säsongen.
— Jag kom hem för att få fart på grejerna igen. Sista året därborta så blev det inte så mycket speltid och in och ut i laget. Jag ville spela mycket hockey och många minuter i alla situationer och utveckla mig själv som spelare. Men det blev ju tvärtom istället, tyvärr.

SPELADE TVÅ RAKA JVM

Joakim Andersson är från Munkedal från början och kom fram genom Frölundas juniorverksamhet och var bofast i de yngre landslagen. 2007 draftades han i den tredje rundan av Detroit Red Wings och han spelade två raka JVM åren som följde.

Det som driver honom är just det han nämner om att utveckla sig själv som spelare.
— Få spela mycket i olika situationer och bygga självförtroende av det.

Har du fortfarande drivkraften att ta dig ”ut” igen? Nu tänker jag NHL.
— Nej, det tänker jag faktiskt inte överhuvudtaget på. Det är långsökt och det har jag inte haft någon tanke på utan…jag har inte vunnit något SM-guld och det är väl det jag strävar allra mest efter, att få vinna saker. Jag vann lite som junior och jag vann AHL-mästerskapet. Men jag skulle vilja vinna SM-guld här. Vi hoppas ju och tror att vi har alla förutsättningar att kunna göra det i år.

Den här artikeln handlar om: