Nyheter

Oscar Fantenberg tillbaka i Los Angeles: ”Ville inte åka tillbaka om de inte riktigt trodde på mig”

ANNONS

Debutsäsongen i NHL och Los Angeles Kings blev en svängning historia för Oscar Fantenberg. Men med ett nytt kontrakt hoppas backen kunna ta en ordinarie tröja i Kalifornien den här säsongen.
– Jag känner mig mer bekväm när jag vet vad som komma skall och vad som förväntas av mig, säger Fantenberg till Hockeysverige.se.

Oscar Fantenberg lämnade Frölunda för två säsonger sedan. Då styrdes resan till ryska OS-staden Sotji. Där gjorde han en fin säsong och svarade för tre mål och totalt 23 poäng på 44 matcher. Det fina spelet gjorde att han inför förra säsongen skrev på ett kontrakt med Los Angeles. Han tog plats i NHL från start, blev sedan skickad till AHL och Ontario innan han mot slutet fick mer speltid i Kings igen. Och det var först en bit in i maj som det stod klart att det blir minst en säsong till i L.A för 26-åringen från Ljungby.

– Jag hade inga förväntningar alls förra säsongen mer än att jag ville åka över och ta chansen att slå mig in i NHL när jag fick den. Det var något som jag hade drömt om sedan jag var liten, berättar Oscar Fantenberg på vägen ut från hotellet han bor på i Los Angeles.
– Framförallt hade jag inga förväntningar på att inleda i NHL utan förväntningarna var mer att jag skulle få börja i AHL och sedan få chansen under säsongen någon gång. Sedan gick det väldigt bra i början och jag fick chansen direkt.

”FÖRVÅNAD ATT JAG FICK CHANSEN”

Resan in till NHL gick med andra ord snabbare än vad Oscar Fantenberg själv hade förväntat sig.
– Ja, det klart eftersom jag fick spela i NHL direkt och chansen i powerplay och allt sådant. Trots allt hade jag trott att jag skulle få börja i AHL och att det skulle ta en stund att anpassa mitt spel till en liten rink och allt det där, men jag tycker att det flöt på direkt.
– Jag fick ett ganska bra självförtroende direkt då jag fick lite belöning av det jag hade gjort. Det gav lite blodad tand. Samtidigt var jag lite förvånad själv att jag fick chansen direkt.

NHL-debuten fick Oscar Fantenberg göra mot Philadelphia.
– Det var väldigt stort. Dessutom hade vi första matchen hemma. Vi blev presenterade en och en och att få glida ut på isen i Staples Center var ganska coolt. Mina föräldrar och min flickvän var också där så det blev väldigt speciellt.

PRESSEN HÖG ATT PRESTERA

Vad var det tuffaste steget att ta för att komma in i ligan?
– Du måste hålla en hög nivå hela, hela tiden varje dag. I vissa perioder är det väldigt mycket matcher och då tränar du inte lika mycket, men du ska resa och mentalt förbereda dig varje dag på att du ska spela match.
– Just den biten är det tuffaste, att du måste ställa om direkt på att det är ny match. Du kan inte tänka på att du gjorde en bra match senast utan att det är här och nu du ska prestera. Presterar du inte kanske du inte heller får spela i matchen efter.

Kings-backen upplevde givetvis också att det var en stor kontrast mellan KHL, där han spelade säsongen innan, och NHL.
– Ja, det tycker jag att det var. Det är ett helt annat typ av spel. I KHL var det ganska statiskt, ställa upp i mittzon, inte så högt tempo och inte heller så fysiskt. Samtidigt var jag ganska inställd på, när jag kommer över hit, att det skulle vara så här, lite annorlunda.
– Klart att det också är stora kontraster eftersom allting runtomkring är mycket större och mer media-bevakat i NHL än vad det är i KHL eller vad vi i Sverige är vana vid.

MYCKET SPELTID I AHL

Du var även nere i Ontario i AHL och spelade 25 matcher, hur upplevde du den här otryggheten att inte veta vart du hörde hemma?
– Klart att det var tufft. Speciellt när jag fick veta att jag skulle åka ner till AHL och spela. Nu fick jag börja i det fina NHL och sedan fick jag åka ner till det mindre fina. Då kändes det som att coacherna inte var nöjda med mig. Att veta att någon annan tar din plats är inte så jättekul för självförtroendet.

– Samtidigt, när jag åkte ner dit fick jag ett väldigt bra bemötande av både tränare och spelare. Tränarna där var helt inställda på att jag skulle komma tillbaka till NHL så snabbt som möjligt. Det var en bra mentalitet och bra tränare där. De var inte nöjda med att ha spelare där utan de ville att alla skulle utvecklas så de kan spela i NHL. Det tycker jag är ett ganska bra och ett sunt tankesätt att ha.

– Eftersom tränarna ville att jag skulle tillbaka till NHL direkt så fick jag spela mycket. Det var också kul att få spela väldigt mycket och vara en bidragande orsak till att vi vinner matcher samtidigt som jag var en stor del av laget. Jag kände att det bara skulle gynna mig i slutändan.

LÅNG VÄNTAN PÅ KONTRAKT

Efter säsongen var det osäkert om det skulle bli en förlängning för Oscar Fantenberg i Los Angeles. På frågan om det inte skulle gå vägen med NHL-kontrakt, är KHL ett alternativ då svarade han då:
— Ja, men det tror jag väl att det är. Sen får man se om det finns någon klubb där som vill ha mig. De sätter sina trupper ganska tidigt. Men löser det sig inte i NHL så blir det Europa i alla fall.

Nu löste det sig och i mitten av maj skrev han på ett ettårskontrakt med klubben.
– Det var mest en förhandlingssak. Jag ville inte åka tillbaka om de inte riktigt trodde på mig samtidigt som jag inte ville skriva på vad som helst. Då hade det kanske funnits andra alternativ som hade varit bättre för mig.
– Vi kom överens och jag vill ge det en chans till att slå mig in på riktigt och ta en ordinarie plats i NHL. Det är mitt mål den här säsongen.

Känner du mig redo idag att ta en ordinarie plats i NHL?

– Jag känner mig mer bekväm när jag vet vad som komma skall och vad som förväntas av mig. Samtidigt vet jag vad jag kan och känner att det är till min fördel, avslutar Oscar Fantenberg innan han ger sig iväg i ett soldränkt Los Angeles till förmiddagens träning.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga