Sök
NHL Sabres vs Capitals, Washington, USA – 24 Feb 2018 …
Nyheter

Robin Lehner om depressionen: ”Jag var full. Jag ville döda mig själv”

Robin Lehner har spelat i NHL i nio säsonger. Senast i Buffalo Sabres. Nästa säsong i New York Islanders. I en intervju med The Athletic berättar svensken öppenhjärtat för första gången om alkohol- och depressionsproblem som förföljt honom under flera år i NHL.

”Den 29 mars 2018 var dagen som skulle förändra mitt liv för alltid”.
Så inleder Robin Lehner texten i The Athletic. Det är kvällen innan match och Lehner ringer sin målvaktstränare i Buffalo, Andrew Allen. Han berättar att han inte känner sig säker på att spela dagen efter. Att han mådde psykiskt dåligt. Det slutade med att Lehner stod mellan stolparna kvällen efter. Men det fick konsekvenser.

Lehner berättar att han under matchen kände sig dålig. Han fick en ångestattack och tvingades avbryta matchen. På vägen hem stannade han till för att köpa alkohol. Han började dricka. Till slut nådde han en punkt, väckte sin fru och sa att han behövde åka iväg.

”Telefonsamtalet jag gjorde till Andrew kvällen innan? Jag var full. Jag vill döda mig själv. Jag var extremt nära flera gånger. Så man får kämpa som hockeyspelare var inget emot av det jag kämpade mot i min hjärna. Då var det som värst”

Robin Lehners NHL-karriär började i Ottawa Senators 2010, men byttes 2015 till Buffalo Sabres. Han berättar att han under hela sin tid i NHL haft problem med alkohol, med sömn- och med andra tabletter. Sedan nyår hade han känt sig deprimerad och hans drickande hade ökat. Han berättar hur han drack för att ”få bort demonerna” i huvudet. Sedan tog han sömntabletterna för att kunna somna. Han var beroende av alkohol, drogerna och ville inte sluta.

”Tankarna på att avsluta allt var….det var riktigt nära”.

”HAR ALDRIG VELAT LYSSNA”

De var så nära att Lehner till slut erkände för sig själv att han behövde hjälp. Han kontaktade ett program som NHL och NHLPA stödjer för att få hjälp med samma problem som Lehners. Planen var att påbörja programmet efter säsongen, men matchen i mars förändrade allt.

”När jag berättade för min fru blev hon glad. Hon har försök få mig att ta hjälp flera gånger. Jag har aldrig velat lyssna. Hon var rädd för min skull. Medan jag funderat på självmord har hon fått se allt precis framför sina ögon”.

Robin Lehner kunde inte vänta längre utan påbörjade rehabiliteringen på ett behandlingscenter i Arizona. Ett av det bästa i Nordamerika. Lehner skriver att han på flygplatsen innan avresan satt med en hätta över huvudet, drack och funderade på om han antingen skulle gå på planet eller avsluta allt.

Det blev planet.

”När jag kom fram blev jag placerad i ett litet rum för att nyktra till och dränera hela kroppen. Min avgiftning tog tre veckor. De sa till mig att det var en av de värsta de sett. Jag hade inte sovit rent på så lång tid att min hjärna var i chock”.

HAFT PROBLEM LÄNGE

Lehner skriver att problemen funnits länge. Sedan hans uppväxt. Han började dricka vid ung ålder och umgicks med fel folk. En vecka in i sin behandling blev han diagnostiserad  bipolär med maniska perioder.

En annan grej som påverkat Lehner var depression.

”Jag var konstant arg, irriterad och trött. Depressionen påverkade inte bara min hjärna utan också min kropp. Jag hade ont varje dag. Jag ville inte träna och knappt spela några matcher”. 

Doktorerna fick gå på djupet med Lehners hälsa som blev allt bättre. Men Robin Lehner valde självmant att förlänga den. Han var rädd för att lämna centret och ville inte gå därifrån förrän han kände sig 100 procent.

”De sa att om jag drack igen, skulle jag förmodligen dö. Nu spelade det roll”.

Han skriver att de närmsta veckorna blev livsomvälvande. Han började känna sig beslutsam, glad. Något han inte gjort under en lån tid.

”Jag förtjänade bättre. Min familj förtjänade bättre. Jag började ta många stora livsbeslut under den här tiden”.

Han berättar att han upptäckte religion i Arizona och att han fick ordning på sitt liv. Under den sista veckan på behandlingcentret kom hans familj och hälsade på. Han berättar att han då kände sig redo att vara pappa och man för första gången. Att han var redo att känna och ge kärlek.

”Idag är jag en lycklig man som för första gången försöker leva i nuet och ta dag för dag”

PÅVERKAT HOCKEYN

Nu laddar Robin Lehner upp för en säsong i en ny NHL-klubb, New York Islanders. Han erkänner att hans problem och rykte försvårat processen att bli klar för en ny klubb.

”Min agent fick några samtal, men klubbarna tvekade för att jag hade ett rykte. Jag hade några möten med klubbar. Jag kunde inte berätta att jag var bipolär. Jag kunde inte berätta något”.

Lou Lamoriello, Islanders nye general manager, ringde och gav Lehner en chans.

”Jag var verkligen lättad över att få inleda ett nytt kapitel. När jag väl fick kontraktet blev jag så glad. Jag hade äntligen någon som trodde på mig, nu nykter”.

 

 

 

Den här artikeln handlar om: