Sök
Sebastian Karlsson – tio år i Linköping …
SHL

Skadade LHC-veteranen om ledarrollen: ”Vill föregå med gott exempel”

En axelskada gör att Linköpings Sebastian Karlsson inleder SHL-säsongen 2018/19 som åskådare. Men när den väl är läkt kommer veteranen att göra sin tionde säsong i LHC. I en intervju med hockeysverige.se berättar han om sin ledarroll, skador, lagets identitet och tankarna om årets säsong:
– Tappar man identiteten är man illa ute, menar Karlsson.

LINKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var på en träning förra veckan som oturen var framme för Sebastian Karlsson. Och det var en bekant skada.
– Axeln känns bra, faktiskt. Nu är det bara att vila och bygga upp så att den inte hoppar ur led igen. Det är lite svårt med axeln och sådär. Annars kan man gå på smärta- och styrkeparametrar och känna var man ligger till. Nu är det egentligen bara att vila. Jag får tillbaka min MR på fredag (läs: idag) så då vet jag hur länge det blir, säger han lugnt och menar att det handlar om sex till tio veckors vila.
– Men vi hoppas ju att det blir sex, hehe.

Du har ju varit med om det tidigare. Är det enklare att finna sig i situationen nu än när det hände för första gången?
– Första gången är man helt ur spel, liksom. Nu är det enklare att finna sig i det, ja. Tack och lov har jag inte haft så många allvarliga skador genom åren. Jag har haft två hjärnskakningar, som var allvarliga i sig. Med en hjärnskakning är man ju helt borta. Nu vet jag vad som väntar och hur den kommande tiden är. Det gör lite ont, men inte värre än så.

Nu är du ju en veteran i sammanhanget…
– Jo, jag är väl det, haha!

Är det enklare nu att tänka att ”Äh, jag vilar lite till för att vara säker” än när du var yngre?
– Ja, jag har ju haft lite problem med det där tidigare. Det är väl det som är erfarenhet, egentligen. Så känns det. Nu kan man ta ett eller två steg tillbaka och se till helheten. Man har liksom inte femton år kvar att spela nu … Men tio kanske, haha!

TIO ÅR I LINKÖPING: ”JÄKLIGT SPÄNNANDE LAG”

Vi stannar kvar vid siffran tio. Göteborgaren Karlsson kom till Linköping och LHC för exakt tio år sedan. Veteranen är numera en inventarie i LHC och Saab Arena och under tiden på Östgötaslätten har han varit med om mycket – men inte allt. Han har tillhört ett Linköping som setts som ett topplag men som aldrig nått ända fram. Och i år är det andra tongångar. LHC har på förhand ifrågasatts och i år är det flera som ser laget som en joker. En outsider.
– Jag tänker inte stå här och säga att ”I år händer” det, absolut inte. Jag har inga problem med att vara underdog, säger Karlsson med ett litet skratt, men finner tråden:
– Om vi ska vara helt ärliga så har vi aldrig levererat när vi varit topptippade, så det här kanske passar oss bättre.

Under nye tränaren Tommy Jonsson ska LHC finna en ny väg framåt även om det kanske börjar längst bak.
– Vi kommer att vara hårt arbetande – det var vi förra året också, tycker jag. Men vi kommer att vara starkare defensivt. Framförallt har vi ett jäkligt spännande lag. Vi har många som kan blomma ut i år.


Foto: Bildbyrån/Peter Holgersson

VILL VARA FÖREDÖME

Han jämför tidigare upplagor och menar att även om den offensiva spjutspets man haft tidigare kanske inte finns på samma sätt nu är det ett bättre sammansatt lag. Men samtidigt har säsongen inte börjat än:
– Det är lätt att stå här nu och säga att ”vi ska göra si” och ”vi ska göra så” när säsongen inte har börjat. Det är när det blåser snålt som det verkligen ställs på sin spets.

Hur axlar du ”snålblåst”? Hur agerar du gentemot lagkamrater och kanske framförallt kring de yngre spelarna som kanske inte har varit med om så mycket?
– Dels försöker jag naturligtvis att föregå med gott exempel. Det är det viktigaste. Men behövs det så får man väl ryta i och säga ”Nu får vi nog skärpa till oss här…”. Lite morot och piska, liksom. Jag försöker alltid att föregå med gott exempel. Det handlar om att kunna stå rakryggad för sin egen insats. Tappar man det så är man illa ute. När det gäller de yngre så handlar det om att prata mycket med dom och försöka få dom att förstå, säger han och fortsätter:
– De har en ganska tydlig bild själva och kommer ibland och frågar saker men ibland känns det kanske som att de skulle kunna behöva lite mer. Men det är ganska många som har bra erfarenhet med sig när de kommer upp och vi har alltid – för det mesta – haft en bra stämning i LHC.

Det man har hört från nya spelare som kommit in till Linköping är att organisationen alltid presenterat ett bra paket….
– Ja, jag vill tro det i alla fall. Visst har vi haft några inslag under åren som inte varit så bra men vi har, på ett snyggt sätt, kunnat göra oss av med dom, säger Karlsson politiskt utan att utveckla saken vidare. Men vi har ändå inte kunnat vinna.

”JÄMNARE ÄN PÅ LÄNGE”

Vinna. Det är det allt handlar om och nu stundar en ny säsong – hans tionde, alltså – med LHC. I morgon, lördag, premiärspelar laget hemma mot nykomlingen Timrå i en match man absolut inte kommer att ta lätt på.
– Det känns som att man säger det här varje år. Det är det nya ”upptaktsträff-snacket”: Men det känns som att det är jämnare än på länge. Men så är det ju. Tidigare fanns det något eller några lag varje år som man tidigt kunde se skulle bli strykgäng, men nu är det svårare. Det gör det ännu viktigare att skaffa sig en identitet som lag.

Än så länge står LHC utan det där SM-guldet. Men med en ny tränare och en nygammal identitet inleder laget en lång säsong för att kriga till sig mot målet. Det kommer Sebastian Karlsson också att göra.
När han väl är tillbaka på isen.

Den här artikeln handlar om: