Sök
Connor McDavid Foto: Sergei Belski-USA TODAY Sports IBL …
Nyheter

EDMONTON: ”Ensam superstjärna söker” tillbaka för ytterligare en säsong…

Ingen man är en ö, sägs det. Men även om det råder en akut brist på öar – åtminstone tropiska sådana – i västra Kanada är det precis vad 21-årige Connor McDavid tvingats vara i Edmonton Oilers: en ö. I höst behöver han hjälp. Kan den komma från finländskt håll?

Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

Idag tittar vi närmare på Edmonton Oilers.

Det såg ju så bra ut för Edmonton Oilers för två år sedan. Eller, nu ska vi inte överdriva. Formkurvan pekade uppåt, åtminstone. Connor McDavid hade precis vunnit grundseriens poängliga för första gången och Oilers tuffade på genom slutspelet. Alberta-sönerna lyckades så när även slå ut Anaheim Ducks i andra rundan, men föll till sist på målsnöret i match 7. Snöpligt uttåg åsido var de flesta inom – för att inte nämna utanför – organisationen överens: Tiden hade kommit för Oilers att åter bli ett storlag.

Sedan började säsongen 2017-18.

Allt som fungerat så bra året innan tycktes plötsligt bortblåst. McDavid var lika vass som vanligt – än mer poängstark till och med – men utöver 21-åringens bravader var det som att Oilers långsamt sjönk tillbaka till den position man gjort till sin egen de senaste åren; som slagpåse i Western Conference.

Inför årets säsong finner vi åtskilliga frågetecken.

Vilket lag kommer dyka upp när pucken släpps i oktober? Den McDavid-ledda lagmaskinen som spelade för varandra och var en match från final i Western Conference? Eller den oinspirerade grupp av spelare som nästan tycktes bekväma i att återigen ses som ligans dörrmatta?

Inte mycket har förändrats i truppen. Inga nya, stora namn har hämtats in och klubbens första val från sommarens draft, Evan Bouchard, behöver sannolikt något år ytterligare på sig för att kunna göra skillnad. Nej, ska Oilers ta ett steg framåt igen hänger istället mycket på utvecklingen hos en talangfull 20-åring från Finland…

POÄNGKUNGEN

CONNOR MCDAVID
Det finns inget mer självklart namn att placera in i någon av Hockeysveriges NHL-texter än Connor McDavid på platsen som Edmonton Oilers poängkung. Får fenomenet – ja, i det här fallet är titeln välförtjänt – hålla sig frisk hela säsongen bör vi alla förbereda oss på att få uppleva hans tredje raka 100-poängssäsong.

MÅLVAKTEN

CAM TALBOT
31-åringen från Ontarioregionen har varit Oilers förstemålvakt de senaste tre säsongerna och ser inte ut att få några problem att behålla den positionen i år. Visserligen har gigantiska finländaren Mikko Koskinen – han mäter 200 cm i strumplästen – hämtats in efter en succésäsong i SKA St. Petersburg (KHL), men Talbot är ändå uttalad etta. I den bästa av världar blir Talbot sporrad att höja sitt spel av Koskinens ankomst.

BACKEN

OSCAR KLEFBOM
Edmonton hade två backar som snittade över 22 minuter i istid den gångna säsongen; Darnell Nurse och Oscar Klefbom. På tredje plats landade Adam Larsson, strax under 22 minuter. Den offensivt begåvade Nurse’ kontraktssituation är dock i dagsläget mycket oklar – han har ännu inte skrivit på för en fortsättning i klubben – och Larssons värde för klubben märks tydligast i defensiv zon. Klefbom är den av Oilers backar som levererar bäst värde i såväl offensiv som defensiv zon och den enda i gruppen som i dagsläget kan göra anspråk på titeln som ”förstaback”. Efter att ha spelat med en axelskada större delen av förra säsongen, en skada som i slutändan tvingade honom att stänga ner säsongen efter 66 matcher, är han nu fullt frisk och sugen på revansch. Bra för Oilers.

UNGTUPPEN

JESSE PULJUJÄRVI
Jag nämnde en talangfull 20-åring från Finland i inledningen. Möt Jesse Puljujärvi. Ja, jag vet – de flesta av er har redan full koll på Puljujärvi och den nivå av begåvning han besitter. Det är inte för inte han valdes som fjärde spelare totalt i draften 2016. Efter två säsonger med sakta stigande utvecklingskurva (åtta poäng på 28 matcher följdes av 20 poäng på 65 matcher) är det nu dags för Puljujärvi att växla upp maskineriet och tillsammans med Connor McDavid, Ryan Nugent-Hopkins och Leon Draisaitl göra Oilers offensiv till en att räkna med. Det är mycket att begära av en spelare som så sent som i maj lämnade tonåren, men klubben har inte råd att vänta längre. Puljujärvi måste blomma ut i år för att slutspel ska vara en rimlig målsättning.

COACHEN

TODD MCLELLAN
San Jose Sharks forne coach går nu in på sin fjärde säsong som huvudtränare för Oilers. Resultaten har gått ner-upp-ner under hans tre tidigare säsonger och ska vi, lite snällt, urskilja ett mönster innebär det ett fall framåt för McLellan och hans mannar i år. McLellan är en tränare som förespråkar en anfallsglad hockey, något som tjänade honom väl under hans tid med Sharks. Med Oilers svaga försvarsuppsättning kanske ett mer defensivt tillvägagångssätt bör anammas, dock.

Oscar Klefbom och Leon Draisaitl.

Foto: Perry Nelson-USA TODAY Sports

IN OCH UT

Nyförvärv: Mikko Koskinen, mv, SKA St. Petersburg, Tobias Rieder, fw, Los Angeles, Kyle Brodziak, fw, St. Louis, Scottie Upshall, fw, St. Louis, Jakub Jerabek, b, Washington, Evan Bouchard, b, London Knights, Jason Garrison, b, Vegas, Alex Chiasson, fw, Washington
Förluster: Laurent Brossoit, mv, Winnipeg, Eric Gryba, b, New Jersey, Iiro Pakarinen, fw, Metallurg Magnitogorsk, Anton Slepyshev, fw, CSKA Moskva, Mark Fayne, b, Boston

PROGNOSEN

Singla en slant och se vilken sida som landar med ytan uppåt. Krona, Oilers går till slutspel. Klave, Oilers slutar sist i ligan. Skämt åsido, det finns ett antal faktorer som pekar på att Oilers kommer stå för en slutspelsvärdig prestation i år: att Klefbom kunnat köra för fullt hela sommaren och ser ut att vara helt återställd i sin sargade axel, att Jesse Puljujärvi kan slå till med ett rejält genombrott i år och slutligen, att Connor McDavid även fortsättningsvis är världens bästa ishockeyspelare.

Edmonton Oilers trupp 2018/19 

MÅLVAKTER
19) Mikko Koskinen
33) Cam Talbot

BACKAR
2) Andrej Sekera
4) Kris Russel
5) Kevin Gravel
6) Adam Larsson
12) Jakub Jerabek
13) Jason Garrison
77) Oscar Klefbom
83) Matt Benning

FORWARDS
8) Ty Rattie
10) Scottie Upshall
16) Jujhar Khaira
18) Ryan Strome
22) Tobias Rieder
27) Milan Lucic ”A”
28) Kyle Brodziak
29) Leon Draisaitl
39) Alex Chiasson
44) Zack Kassian
46) Pontus Åberg
56) Kailer Yamamoto
91) Drake Caggiula
93) Ryan Nugent-Hopkins ”A”
97) Connor McDavid ”C”
98) Jesse Puljujärvi

Tränare: Todd McLellan (sedan 2015)

Den här artikeln handlar om: