Sök
Uffe Bodin
ÖREBRO: Starkare – men fortfarande med ett hål i mitten

Örebro har blivit ett bättre lag sedan det bleka fjolåret. Men räcker det för att ta sig till slutspel? Trots flera viktiga förstärkningar ser Uffe Bodin oroande hål i lagbygget. Inte minst på centersidan.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Stefan Steen, mv, Färjestad, Kristian Näkyvä, b, Linköping, Rasmus Rissanen, b, Jokerit, Markus Björk, b, Oskarshamn, Aaron Palushaj, fw, Brynäs, Shane Harper, fw, Lada Togliatti, Jordan Boucher, fw, Laval.
Förluster: Axel Brage, mv, Leksand, Viktor Ekbom, b, Frölunda, Ari Gröndahl, b, KalPa, Alexander Hellström, b, Björklöven, Daine Todd, b, Iserlohn, Victor Bartley, b, Kunlun Red Star, Sakari Manninen, fw, Jokerit, Kalle Jellvert, fw, Modo, Filip Ahl, fw, Tingsryd, Joakim Andersson, fw, HV71, Johan Wiklander, fw, klubblös, Daniel Viksten, fw, Färjestad, Gustaf Franzén, fw, Bik Karlskoga.


Aaron Palushaj. Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

POÄNGKUNGEN
Aaron Palushaj
Klassvärvning. Aaron Palushaj tillhörde de främsta spelarna i SHL i fjol och var det offensiva loket som drog ett ojämnt Brynäs framåt. I Örebro kommer han visserligen inte att ha en lika dynamisk omgivning – och framför allt inte en center av toppklass – men det skulle ändå förvåna om en frisk Palushaj gör under 40 poäng.

MÅLVAKTSETTAN
Eero Kilpeläinen
Var helt fenomenal i början av förra säsongen, men mattades markant längs resans gång och landade på en ganska tam rädningsprocent (90,6) i slutändan. Med Stefan Steen ombord behöver inte Kilpeläinen bära ett lika tungt lass den här säsongen. Vänder man på det kommer han i stället att få slåss rätt rejält för sin speltid då Steen i sina bättre stunder är en vass SHL-målvakt. Det känns som ett mer hälsosamt upplägg än i fjol när Örebro i allt för stor utsträckning levde på finländarens dagsform.

BACKESSET
Jonathan Andersson
25-åringen fann sig ganska snabbt till rätta i SHL-kostymen och levererade en så pass fin första säsong i Örebro att han blev uttagen i Tre Kronor på vårkanten. Andersson har fortfarande en del att förbättra i det defensiva spelet, men hans kreativitet och rörlighet på blålinjen gör honom till en tillgång i powerplay. Jag skulle förvånas om han inte överträffar de 17 poäng han samlade på sig i fjol.

PROFILEN
Jere Sallinen
Den finske landslagsspelaren blev befordrad till lagkapten i fjol när det stod klart att Viktor Ekbom skulle lämna Örebro för Frölunda. Viktig för laget på så många fler plan än bara ledarskapsbiten. Speciellt sedan Rodrigo Abols, en potentiell förstacenter, blivit långtidsskadad. Det gör att Sallinen får ta ett större ansvar som lagets toppcenter. Har inte skickligheten eller verktygen att producera på några högre nivåer, men kan bana väg åt andra med sitt energiska spel och sin fart.

FRÅGETECKNET

Rasmus Rissanen
Örebro har gjort en medveten satsning på att förbättra rörligheten och skicklighetsnivån hos sina backar. Det signaleras av värvningar som Nick Ebert, Markus Björk och Kristian Näkyvä. Rasmus Rissanen finns det desto större frågetecken kring. Kommer från två tunga säsonger i KHL med Jokerit och är en klassisk ”stay-at-home-defenseman”, fysiskt stark och tuff i närkamperna. Kommer han att klara tempot i SHL? Skridskoåkningen har aldrig varit den NHL-meriterade finländarens största tillgång.

GENOMBROTTSMANNEN

Marcus Björk
Var en av Hockeyallsvenskans stora utropstecken i fjol och vann backarnas poängliga där efter starka 13 mål och 34 poäng. Björk har ett tungt skott som han har en förmåga att få igenom trafiken framför mål. Det gör honom till ett utmärkt vapen i powerplay. Björkköven-produkten är fortfarande en spelare under utveckling i det defensiva spelet, men med rätt sorts matchning – offensiva zonstarter och spel mot motståndarnas lägre kedjor – behöver inte de bristerna bli avgörande under inledningen av hans SHL-karriär. Det finns en spännande uppsida här.

COACHEN

Niklas Sundblad
Tog över Örebro under den röriga säsongen 2016/17 och hjälpte laget att undvika kval. I fjol misslyckades han med att förbättra resultaten tillräckligt mycket för att Örebro skulle ta sig till slutspel. Laget gick fram fem poäng jämfört med säsongen innan, men stannade på tolfte plats. Ska man ta Sundblad i försvar har han inte haft något vidare material att arbeta med under sitt första ett och ett halvt år i klubben. Det har han i större utsträckning nu. Därför går det att se på det här som hans stora chans att bevisa att de hårda nyporna kan ge framgång i SHL.

PROGNOSEN
Örebro har på många sätt förbättrat sitt lag. Inte minst genom att kraftigt uppgradera sin backbesättning med mer moderna backtyper som man behöver för att vara relevant i dagens hockey. Lägg därtill att man för förstå gången sedan Derek Ryans säsong i klubben har hittat en riktig stjärnspelare i Aaron Palushaj

Så varför är jag ändå skeptisk till att Örebro ska gå till slutspel?

Det mest skriande behovet klubben har är fortfarande inte åtgärdat. I nuläget saknar man både bredd och spets på centersidan. Tom Wandell är en högst duglig center, men har under sina två säsonger sedan han återvände till Sverige inte visat sig vara den toppcenter Örebro värvade honom som. Jere Sallinen har sina kvalitéer, men är inte heller den typen av center som bär en toppkedja. Tylor Spink känns också begränsad på den punkten. Och den som kändes mest spännande av dem alla, Rodrigo Abols, har gått och blivit långtidsskadad. Det är allt annat än optimalt.

Jag undrar också hur målvaktssidan står sig över en hel säsong. Det är visserligen positivt att Stefan Steen kommer in och skapar mer av en konkurrenssituation som gör att Eero Kilpeläinen slipper bära hela lasset. Samtidigt är det två målvakter som blandat och gett under sina karriärer. I bästa fall kompletterar de varandra till goda resultat. I värsta fall lyfter ingen av dem.

Jag tror att Örebro har kapacitet att ta någon av de sista platserna till en åttondelsfinal, men i nuläget ser merparten av lagen jag rankat ovanför dem mer homogena och jämna ut.


Marcus Björk. Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

ÖREBRO HOCKEYS TRUPP 2018/19

MÅLVAKTER
26) Stefan Steen
37) Eero Kilpeläinen 

BACKAR
2) Rasmus Rissanen
5) Gustav Backström
7) Marcus Björk
16) Lukas Pilö
22) Jonathan Andersson
28) Linus Arnesson ”A”
51) Kristian Näkyvä
57) Alfred Barklund
74) Nick Ebert 

FORWARDS
8) Tyson Spink
9) Tylor Spink
10) Shane Harper
11) Aaron Palushaj ”A”
12) Glenn Gustafsson
14) Tom Wandell
17) Viktor Lodin
18) Rodrigo Abols
20) Marcus Weinstock
25) Anton Hedman
33) Christopher Mastomäki ”A”
39) Jordan Boucher
58) Anton Johansson
76) Jere Sallinen ”C”
85) Kalle Olsson

Tränare: Niklas Sundblad (sedan 2017)

UFFES SHL-RANKING

1) Färjestad BK: ”Ett lagbygge som glänser likt guld”
2) Växjö Lakers: ”När kommer håll-käften-vrävningen?”
3) Djurgårdens IF: ”En modell som bäddar för nya framgångar”
4) Frölunda HC: ”Ett lag för toppen – om målvaktsspelet håller”
5) HV71: ”En trio med kapacitet att ändra förutsättningarna”
6) Luleå Hockey: ”Mogna att flytta uppåt i tabellen – om det lossnar framåt”

7) Skellefteå AIK: ”Sista rycket på storhetstiden?”
8) Brynäs IF: ”Jakten på stabilitet leder till mittenskiktet”
9) Malmö Redhawks: ”Försvagade – men omöjliga att räkna ut”
10) Rögle BK: ”För höga förväntningar på SHL:s nya pop-lag?”

11) Linköping HC: ”Kommer det bära eller brista?” 
12) Örebro Hockey

13) Timrå IK: ”En målvakt som ger hopp om SHL-etablering”
14) Mora IK: ”Bakslag som bådar för bottenplacering”

Den här artikeln handlar om: