Sök
EN ANNAN SORTS SPELARE. Farbror Bryan Marchment var en av NHL:s tuffaste spelare på sin tid. Kennedy Marchment är en stor poängplockare.
SDHL

Hennes farbror var NHL-buse – själv toppar hon SDHL:s poängliga

Kennedy Marchment har fått en flygande start på SDHL-karriären med sju mål på fem matcher för Linköping. Kanadensiskan kommer från en riktig hockeyfamilj i Ontario, där hennes farbror Bryan Marchment är den mest framstående spelaren. På sin tid var han en av NHL:s mest fruktade backar.
– För min del har jag inte tagit efter honom så mycket, men min bror har definitivt gjort det, skrattar Kennedy Marchment när hockeysverige.se träffar henne.

LÄS MER: SM-finalisten blev utklassad – tredje förlusten i serieinledningen

LINKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Kanadensiskan Kennedy Marchment var inför årets säsong relativt okänd i Sverige. Hon har inga meriter från VM eller OS och har heller aldrig tidigare spelat för något europeiskt lag. Inför årets säsong letade Linköpings sportchef, Kim Martin Hasson, efter tips upp henne på St. Lawrence University i USA och tog över henne till Sverige. Inledningen på säsongen har varit smått sensationell. På fem matcher har hon svarat för sju mål och totalt nio poäng. Med det toppar hon poängligan i hela SDHL. 

Hockeysverige.se reste till Stångebro Ishall i Linköping för en intervju med den 21-åriga högerforwarden från Courtice, Ontario. 
– Min uppväxt som hockeyspelare där hemma var bra. Jag har alltid spelat tjejhockey, vilket kanske är lite överraskande eftersom dom flesta tjejer har spelat med killar. Alla vi barn i min familj spelade hockey. Jag och min äldre bror (Jake Marchment) har alltid varit nära varandra. När han skulle iväg och spela hockey fick jag också alltid vara med, berättar Kennedy Marchment och fortsätter:
– Det var nog så allt började, men jag var nog fem, sex år när jag åkte skridskor första gången. Jag och Jake spelade aldrig tillsammans i något lag. Det var mer att vi spelade på uppfarten hemma.


Foto: Ronnie Rönnkvist

HADE 2 307 UTVISNINGSMINUTER I NHL

Det visar sig att hon faktiskt har en farbror som kan klassas som en NHL-legendar. Det är ingen mindre än den hårdföre backen Bryan Marchment, som spelade 926 matcher för Winnipeg, Chicago, Hartford, Edmonton, Tampa Bay, San José, Colorado, Toronto och Calgary.
– Eftersom han är min pappas bror har vi alltid haft mycket kontakt. Det var coolt att få gå på några NHL-matcher när jag var yngre och han fortfarande spelare. Jag fick följa med ner i omklädningsrummet och se hur det såg ut där nere. Givetvis var det en fantastisk upplevelse.
– Om han hjälpt mig med något speciellt? Nu var han back så jag tror att han hjälpt mig lite med min defensiv (skratt).

Bryan Marchment var under sin NHL-karriär en flitig besökare i utvisningsbåsen i NHL-arenorna. Totalt skrapade han ihop 2 307 utvisningsminuter. Det kan jämföras med Börje Salming som spelade 1 148 NHL-matcher och satt 1 344 minuter på botbänken.
– Ja, han var tuff, skrattar Kennedy Marchment.
– För min del har jag inte tagit efter honom så mycket, men min bror har definitivt gjort det. Numera jobbar min farbror i San Josés organisation som scout. I det jobbet reser han ganska mycket så jag har inte träffat honom så mycket senaste tiden.
– Vid sidan av så är han en lugn och avslappnad person, i alla fall av det jag har sett, men han var inte så på isen haha… Sedan spelar min kusin, Mason Marchment i Toronto Maple Leafs organisation. Han var med och vann Calder Cup (AHL) förra säsongen och det var många svenskar i det laget.

”LITE LÄNGRE BORT SKULLE NOG VARA BRA FÖR MIG”

Förra säsongen spelade Kennedy Marchment för St. Lawrence University. Där svarade hon för 16 mål och totalt 40 poäng på 34 matcher. Trots det är ser hon den inte som sin bästa säsong så här långt.
– Säsongen var bra, men jag skulle inte säga att det är var min bästa. Sista säsongen jag spelade som junior var nog den bästa (Durham West Juniors).
– Jag älskade St. Lawrence och det var mitt hem under fyra år så det var tråkigt att behöva lämna det. Vi hade ändå en ganska bra säsong där vi gick till ECAC-semifinal, vilket var coolt. Jag har fick många vänner där och har flera fina minnen därifrån, men att förlora mot Clarkson i semifinal sög, skrattar kanadensiskan.

Varför valde du att inte spela kvar i Kanada den här säsongen utan istället komma till Linköping?
– Jag ser det som en ny erfarenhet. St. Lawrence ligger ganska nära mitt hem, bara tre och en halv timme hemifrån, så mina föräldrar kom dit en hel del. Jag kan inte säga att jag var superlångt hemifrån så jag kände att flytta lite längre bort skulle nog vara bra för mig.

Vad visste du om Linköping innan du kom hit?
– Inte mycket. Att det var en lite stad och man kan cykla eller gå till allting. Kim har varit väldigt hjälpsam och gett mig mycket information om hockeyklubben och staden. Sedan har alla som är involverade i klubben gjort det mycket enklare för mig att komma in i allt.
– Dessutom känner jag Lauren Spring i vårt lag lite sedan tidigare. Att känna någon i laget sedan tidigare gjorde det också enklare att komma hit.

Och SDHL?
– Jag visste att det var en väldigt bra liga och nu när jag har spelat några matcher tycker jag den är jämförbar med en del av matcherna jag spelade i St. Lawrence. Ligan här är en av dom bästa i världen. Speciellt eftersom dom flesta lagen hemma spelar runt 20-25 matcher. Här spelar vi runt 35. Att spela tio mer matcher på den här nivån under samma tidsperiod betyder ganska mycket, berättar Kennedy Marchment som stortrivs i Sverige så här långt.
– Det är grymt bra. Laget har verkligen välkomnat mig, visat mig runt till alla coola platser omkring här. Jag fick dessutom möjlighet att se lite av Stockholm när vi åkte ner dit. Det var riktigt häftigt och jag hoppas att få chansen att åka dit snart igen.

LÄS MER: Blir hon nästa målvaktsstjärna att Tindra? ”Försöker inte tänka på det”

Den här artikeln handlar om: