Sök
Nyheter
KARLSSON: De är HockeyAllsvenskans tio (kanske) bästa värvningar

Det är bara dagar kvar till HockeyAllsvenskans start. Därför har jag tagit mig an Kamikaze-uppdraget att ranka seriens tio bästa värvningar.

Jag måste säga att det har varit ovanligt många intressanta värvningar till eller i HockeyAllsvenskan den här sommaren. Jag hade gärna haft med Jonathan Johnson, Axel Brage, Alexander Lunsjö, Fredric Weigel, Filip Cruseman, Emil Lundberg och Ben O’Connor på listan. För att nämna några. Men konkurrensen är helt enkelt för hård. Notera också att Kevin Goumas inte tar plats. Det är endast för att han inte har spelat på en säsong. Han kommer säkert visa sig vara en kanonvärvning, men jag vill se honom spela innan jag tar med honom på en lista av detta slag.

Redo? Då kör vi

10. Marcus Fagerudd, Södertälje
Fick det inte att funka i SHL i vare sig Djurgården eller Mora, men visade i Luleå att han är en bra back. Och framför allt presterade han fina siffror i den finska högstaligan innan flytten till Djurgården. Att Södertälje fick in Marcus Fagerudd på ett treårskontrakt är en jackpott. Jag tror att han kommer visa vilken skicklig back han faktiskt är.

9. Nicolai Meyer, Södertälje
Vi fortsätter på SSK-spåret. Nicolai Meyer är en jättevärvning. Dansken har gjort 28 respektive 39 poäng under sina två år i HockeyAllsvenskan, och om SSK får det att stämma borde han få en bra omgivning runt sig i Södertälje. Då kan han spränga 40-poängsvallen. En ”du vet vad du får”-värvning, som ändå har kapacitet att bli en av seriens absolut bästa. På förhand känns det här som en klockren värvning.

8. Thomas Valkvae Olsen, Leksand
Valkvae Olsen har blivit en stjärna på allsvensk nivå. Han gjorde 17 mål i Karlskoga, 23 mål i Södertälje, och känslan är att det lär bli 20+ även i Leksand när vi tittar i målkolumnen efter säsongen. En möjlig skyttekung i hela HockeyAllsvenskan, om allting skulle stämma. Är något av en humörspelare, men brukar vara på rätt humör oftare än på fel.

7. Fredrik Forsberg, BIK Karlskoga
Det lyfte liksom aldrig i Leksand. Sen kom flytten till BIK Karlskoga – och Fredrik Forsberg blev HockeyAllsvenskans kanske bästa offensiva spelare. Efter att ha lånats ut av klubben förra säsongen är han nu klar permanent, och dessutom på ett tvåårskontrakt. Det är med andra ord en absolut kalasvärvning på förhand från den värmländska klubbens del. Nu återstår det att se om han också kan leverera över en hel säsong. Då kommer den här sjundeplaceringen verka minst sagt blygsam efter säsongen.

6. Garry Nunn, AIK
”The Mystery man” har knappt spelat på försäsongen på grund av skador. Därför är det svårt att bedöma Garry Nunns nivå. Här handlar det helt enkelt om att gå på vad han gjort tidigare. Och det imponerar. Vann poängligan i Norge förra säsongen och borde således vara en stark poängmakare även i HockeyAllsvenskan. Håller han sig skadefri lär han kunna utmana om titeln även här i Sverige. Kanske kan han bilda ett ostoppbart radarpar med Anton Holm, vad det lider?

5. Tor Immo, Leksand
Det kan tyckas lågt att sätta förra säsongens skytteligavinnare först på femteplats. Men det här är anledningen: Han har inte varit på den nivån över tid. Det är den här säsongen vi får se hur bra Tor Immo är. De 27 mål han gjorde förra säsongen, i ett bottenlag, imponerade något enormt. Och det blir förstås svårt att upprepa. Men med en bra säsong borde Immo, i den här omgivningen, kunna vara med och slåss om skytteligatiteln igen. Och då är han förstås en supervärvning för Leksand, som behöver en målskytt när Mattias Ritola är skadad.

4. Mattias Karlsson, Leksand
Den tredje och sista leksingen på listan. Eller första. Hur man nu vill se det. Har en rutin som bara den kommer vara guld värd. Dessutom ska vi komma ihåg att ”Kolan” alldeles säkert hade hållit bra klass i SHL ett par år till. Nu får han dessutom spela i ett spelande topplag, vilket kommer passa honom bättre än den trista ishockey Karlskrona spelade. När det vankas viktiga matcher framåt vårkanten kommer Leksand behöva ha sin nye toppback i topptrim. Då ska han spela powerplay, fem mot fem, boxplay. Han ska spela varannat byte. Då ska han leda Leksand.

3. Tony Mårtensson, Almtuna
Återkomsten till Linköping blev en superflopp. Men på allsvensk nivå kommer Tony Mårtensson vara en superstjärna. Jag kan inte tänka mig något annat. Det känns som att Almtuna kommer ligga på 22 procent i powerplay bara tack vare Mårtensson. När man tänker på det är det en ganska bisarr värvning. Det här är alltså en kille som för några år sedan var en av Europas bästa spelare. Så sent som för två säsonger sedan gjorde han 33 poäng i schweiziska ligan. Almtunas största offensiva stjärna…ja, kanske genom alla tider.

2. Johannes Jönsson, AIK 
Målvaktssituationen har varit rörig och ett inte allt för glatt kapitel i AIK:s nutida historia. Men nu är det ändring på det. Johannes Jönsson var en av SHL:s bästa målvakter under första halvan av förra säsongen, men avslutade mycket svagt. Det gjorde att han inte landade ett SHL-kontrakt. I stället ska han vara tungan på vågen när AIK kvalar uppåt i vår. Faktum är att Johannes Jönsson kan komma att vara HockeyAllsvenskans verkliga MVP när vi summerar säsongen.

1. Tobias Enström, Modo
Var ska man börja? Han har vunnit SM-guld med Modo. Han har spelat OS med ett av Tre Kronors mest stjärnfyllda lag någonsin. Så sent som i våras spelade han konferensfinal i Stanley Cup-slutspelet med sitt Winnipeg. Säsongen 09/10 slutade han sjua i backarnas poängliga i NHL och gjorde fler poäng än Nicklas Lidström. Säsongen därpå slutade Enström femma, bara åtta poäng bakom Keith Yandle som slutade trea. Jag vet, Tobias Enström är inte så bra längre. Då hade han varit kvar i NHL. Men det här är HockeyAllsvenskan. Det här är inte KHL. Det här är inte ens SHL. Det är HockeyAllsvenskan. Där borde han kunna vara nästan lika dominant som Kenny Jönsson var. På samma nivå som Marcus Ragnarsson och Dick Tärnström. Något annat kan jag inte tänka mig.

Den här artikeln handlar om: