Sök
SER FRAMÅT. Henrik Zetterberg kommer att flytta hem till Sverige nästa år – och är öppen för en framtid i hockeysvängen.
Nyheter

Henrik Zetterberg öppnar för hockeyjobb: ”Kommer säkert komma förslag till mig”

Den aktiva hockeykarriären är över för Henrik Zetterberg. Däremot är Detroitlegendaren öppen för en framtid i sporten. Det berättar han i en intervju med hockeysverige.se.
– Det kommer säkert komma förslag till mig om att vara delaktig inom hockeyn igen. Jag får ta det beslutet när dom frågor kommer framöver, säger ”Zäta”.

Förra veckan kom beskedet att en av svensk hockeys största spelare genom alla tider, Henrik Zetterberg, tvingas sluta. Anledningen är de ryggproblem som plågat honom under en längre tid och som slutligen inte gav honom möjlighet att spela hockey utan rejäl smärta.

Njurunda-sonens meritlista är lång, mycket lång. JEM-guld 1998, avancemang till elitserien med Timrå 2000, årets rookie 2001, Guldpucken 2002, NHL:s All Rookie Team 2003, elitseriens poängligavinnare 2005, OS-guld 2006, VM-guld 2006, Sveriges bästa spelare i NHL 2007, 2008 och 2013, Stanley Cup-vinnare och slutspelets mest värdefulla spelare 2008.

Det här är bara några av hans dokumenterade framgångar under en fantastisk karriär. Själv glömmer jag inte då Zetterberg svarade för fyra mål under mötet mellan Tre Kronor och Finland i Sweden Hockey Games 2001. Matchen vann Sverige med 5-2 och Zetterberg var då bara 21 år. Den som han gjorde sina fyra mål på var Fredrik Norrena. Det svenska målet vaktades av Stefan Liv.
– Där hade jag flytet, skrattar Henrik Zetterberg när hockeysverige.se för en intervju några dagar efter beskedet att det inte blir någon mer hockey för den snart 38-årige centern.

”JAG ÄR SMÅTT CHOCKAD FAKTISKT”

Det har varit hektiska dagar sedan Detroits general manager, Ken Holland, bekräftade det många hade befarat. Det blir ingen mer hockey för Henrik Zetterberg.
– Det har varit lite omtumlande. Otroligt många har hört av sig och sagt väldigt fina ord, vilket jag är tacksam över. Jag är smått chockad faktiskt.
– Nu känns det lite konstigt att det är över. Även om jag har känt det här på mig ett tag så blir det mer verklighet då väl beskedet är ute. Det blir mer definitivt.

Vad var det som fick dig att ta det definitiva beslutet?
– Jag var hos läkaren som opererade mig efter OS för fyra år sedan. Jag träffade honom även i januari då det började gå åt fel håll med min rygg. När vi gjorde senaste kollen och vi sedan satt och diskuterade så förstod jag att det bara fanns en väg att gå.

Hur gick tankarna innan du tog beslutet för det måste ändå varit en del att fundera kring?
– Jo, så var det. Jag har spelat hockey i hela mitt liv och det har varit en så pass stor del av mitt liv. Samtidigt har jag levt i den här verkligheten under några år, att det började närma sig slutet. Det gör det ju för alla någon gång så det var bara att vänja sig med det.

Trots allt mår Henrik Zetterberg fysiskt ganska bra i vardagen.
– Kroppen mår helt okej faktiskt. Det är också något jag får vara tacksam för. Det gäller att jag tar vara på den och gör rätta saker för då kan den hålla ett tag till.


Foto: Ronnie Rönnkvist

SOTJI-OS – DET TYNGSTA ÖGONBLICKET I KARRIÄREN

När hockeysverige.se ber Henrik Zetterberg blickar tillbaka sin fantastiska karriär och plocka ut höjdpunkten behöver han inte långt tid på sig för att välja.
– Stanley Cup är såklart något extra för en hockeyspelare, att få chansen att gå igenom hela det och vinna det med sitt lag… Det är en så otrolig lång väg man måste ta sig igenom med ordinarie säsong och ett slutspel där allting måste klicka. Många måste form-toppa samtidigt som man måste ha en jäkla tur, skrattar Henrik Zetterberg och fortsätter:
– Att få ha gått igenom det och att få dela det med så många slår otroligt högt. Sedan, att som svensk få vinna både OS och VM, dessutom att få göra det samma år, är också någonting jag är otroligt tacksam för. Samma sak där, spelarna jag spelade med där och fick dela glädjen med är något jag aldrig kommer att glömma och något jag är tacksam för att jag har fått vara med om.

Det tråkigaste ögonblicket i karriären plockar Henrik Zetterberg också från ett OS.
– Jag skulle nog säga att det var Sotji-OS när jag insåg att turneringen var över för min del. Tiden där innan jag kunde flyga hem och operera mig var en mörk period.

Du var med och tog upp Timrå i elitserien år 2000. Nu gör klubben en likande resa, hur tänker du kring det?
– Om jag ser tillbaka så var det första jag vann – nu vi vann inget, jo förresten vi vann en elitserieplats via kvalserien. Att få vara med om att ta upp ett lag är också ofattbart. Det var många minnesbilder som levdes upp hos mig igen när killarna gjorde den här resan förra säsongen.
– Jag pratade med många lagkamrater i samband med att Timrå gick upp och mindes tillbaka till då vi gjorde samma resa på den tiden. Det är otroligt roligt att dom tog steget upp.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

KOMMER FLYTTA HEM TILL SVERIGE

Nu är tiden på isen över för Henrik Zetterberg och tanken är att han och familjen till att börja med ska bo kvar i Detroit.
– Vår son Love började på dagis för några veckor sedan så vi stannar kvar här i Detroit den här säsongen. Sedan åker vi hem till Sverige.
– Vi kommer att flytta hem till Sverige, så är det. Nu har jag varit borta här i 15 år vilket gjort att jag tappat mycket och saknat min familj och många av mina vänner. Att få komma hem är något som både jag och Emma ser fram emot och bli en del av det livet igen.

Kan du se dig själv i en roll inom hockeyn framöver?
– Så småningom tror jag säkert det. Just nu tar jag ett steg bort så jag får bearbeta vad jag har varit med om och fokusera på familj och vänner ett tag. Sedan får jag se vad som händer.
– Det kommer säkert komma förslag till mig om att vara delaktig inom hockeyn igen. Jag får ta det beslutet när dom frågor kommer framöver.

Då återstår bara att tacka för allt du gjort för svensk ishockey och önska dig lycka till framöver.
– Tack själva och, som jag sa tidigare, det har varit omtumlande med alla fina ord senaste dagarna.

Den här artikeln handlar om: