EA SPORTS NHL 19 …
Nyheter

RECENSION: NHL 19 fulländar år av framsteg i spelserien – men nu krävs innovation

ANNONS

Hockeysveriges recensent Hampus Duvefelt gräver djupare i NHL 19 och hittar ett spel som i mångt och mycket fulländar vad tidigare upplagor eftersträvat. Efter att ha tagit den nuvarande tekniken så långt den går efterfrågas dock innovation.

EA SPORTS NHL har länge varit det enda ishockeyspelet på marknaden. Sedan NHL2k lades ner i samband med 2011 års version har spelserien ohotad fått jäsa i fred. Dåligt för utvecklingen, säger vissa. Bra för arbetsro och slutprodukt, säger andra. Undertecknad faller in i den senare kategorin då spelserien tillhört de absoluta favoriterna – i vått och torrt – sedan NHL 96.

Likväl vore det, som inbiten NHL-spelare, något av ett tjänstefel att inte påpeka den påfallande känsla av stiltje som växt fram i serien mellan NHL 16-18.

NHL 15 bröt ny mark och tog kraftiga kliv framåt då det var i samband med det spelet överföringen skedde från Xbox 360 och Playstation 3 till Xbox One och Playstation 4: ”next gen”-konsolerna, som de vid ett tillfälle var kända som. Spelupplevelsen har sedan under 16-18 stadigt förbättras, utan att för den sakens skull bjuda på något revolutionerande. De elakaste kritikerna har hävdat att det inte går att känna skillnad på spelen längre. Till kritikerna säger jag:

Möt NHL 19.

SLIPAT TILL PERFEKTION – TROTS SVAG PRESENTATION

Det bästa med NHL 19 är att det för spelserien framåt med rejäla kliv, utan att för den sakens skull introducera en massa olika nya funktioner som tar tid för spelutvecklarna att till fullo bemästra.

Splitter nya ”World of CHEL” – en samlingshub där du kan skapa din egen spelare och bege dig ut i spelformerna 6 mot 6, 3 mot 3 och träningsläget – introducerar visserligen funktionen att du på en utomhusrink kan möta två motståndare i ”1 mot 1 mot 1”-format, men i stora drag är spelet detsamma som tidigare år.

Det innebär att menyer, bakgrunder, kommentatorer, animationer, intron och liknande inte fått den putsning de kanske skulle behöva. Bakgrunden är tråkigt mörk, menyerna tar en evighet att navigera sig igenom och HUT (Hockey Ultimate Team) har sett likadant ut i tre-fyra spel.

Vad är det då som gör att NHL 19, trots allt, får högsta betyg?

Foto: Hampus Duvefelt

SPELKÄNSLAN ÄR OÖVERTRÄFFAD

Jag må ha låtit kritisk i ovan paragraf, men i all ärlighet: NHL 19 är det bästa hockeyspel EA SPORTS någonsin producerat. För om allt jag nämnt ovan kan jämföras med sportbilens lackering, inredning och ”bling-bling”, ja då är spelkänslan dess motor. Och motorn har i år ruggiga hästkrafter.

Allt från den oändligt slipade skridskoåkningen – herregud, skridskoåkningen! – till hur spelaren vrider sig i luften vid en tung tackling, till hur målvakterna ÄNTLIGEN kan rädda även de svåra skotten, befinner sig i precis rätt balans. Äntligen kan spelfantaster världen över enas kring ett spel som tillfredsställer de högt ställda kraven på att fånga hockeyns fart och fläkt. Äntligen har vi den hockeysimulator vi längtat efter.

LEGENDER I HOCKEY ULTIMATE TEAM

För den som snöat in sig på HUT, spelläget där du samlar, byter och köper ”hockeykort” vars spelare du sedan tar med ut i matcher, bjuder NHL 19 på ett härligt tillskott: över 200 legender. Även om de pensionerade ishockeyhjältarna funnits i tidigare spel, har utbudet aldrig varit så stort som i 19. Wayne Gretzky och Paul Coffey trängs med bland annat Peter Forsberg och Mats Sundin om utrymme på isen. Du kan rentav plocka in utespelare och målvakter från tiden det spelades utan hjälmar – utan hjärnskakningar som följd (förhoppningsvis…).

NHL 20 OCH BORTOM – DAGS FÖR INNOVATION

Så nöjd som jag är med NHL 19 har jag nog inte varit med något spel i serien, men det ställer också krav på nästkommande upplagor. Nu är ribban för spelkänslan satt – det är dags att presentationen följer efter. EA SPORTS måste nu utmana sig själva så till den milda grad att alla funktioner runtomkring spelet lyfter, precis som själva mekaniken gjort.

Ge oss splitter nya kommentatorer, ett helt nytt spelläge, nya intron, förbättrad grafik och ökad kraft på presentationen. För spelkänslan, den har ni redan satt.

Hockeysverige recenserar NHL 19:
????? av ?????

Står du själv och tvekar till att köpa spelet? Ge det en chans! Det är det bästa EA SPORTS producerat på år och dagar. HÄR kan du köpa spelet.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL