Fredrik Forsberg
Nyheter

Från spännande ‘wild card’ till poängkungskandidat: ”Behövde komma bort från Leksand”

ANNONS

Karriären lyfte liksom aldrig i Leksand, men i Karlskoga blev det som sagt succé. I sin ”nya” miljö ska Fredrik Forsberg nu få ihop en hel bra säsong – när han tittas på med andra ögon än tidigare.
– Det är klart jag känner en större press nu, säger han till hockeysverige.se.

Ni vet storyn. Fredrik Forsberg fick det inte att lossna i Leksand, hade svårt att få en vettig roll, och lånades ut till BIK Karlskoga. Där växte han omedelbart ut till en av seriens bästa spelare, snittade en poäng per match under den halva säsong han spelade där, och skrev sen på ett kontrakt med klubben.

Nu är förra säsongens ”paniklösning” för det krisande BIK Karlskoga en av HockeyAllsvenskans största stjärnor. Redan på försäsongen har han satt avtryck, bland annat med ett läckert solomål som lär bli en av hockeysäsongens allra läckraste fullträffar när vi summerar det hela i vår.
– På ett sätt kan jag tycka det är skönare att få vara här från start nu. Jag kan känna mig lugnare och vet att jag kommer få chansen. Tidigare kände jag alltid att jag låg på gränsen. Nu har jag en annan trygghet, och nu vet jag vad jag kan. Det visade jag förra säsongen, säger Fredrik Forsberg till hockeysverige.se.
– Tanken är ju att jag ska få en större roll än den jag hade i Leksand. Sen handlar det förstås om att prestera för att få behålla den rollen.

I och med att det finns helt andra förväntningar på dig nu, känner du en större press?
– Både och. Det blir en större press automatiskt när man är en offensiv spelare som ska producera. Men det är klart att jag känner en större press nu, även om jag inte försöker tänka så. I slutändan vet jag att den största pressen kommer från mig själv. Jag vet vad jag kan och jag vet vad jag vill.

Ställer du högre krav på dig själv nu än du gjort tidigare?
– Kanske lite. Vid den här tiden på året förra hösten kände jag att jag kunde bättre. Men allting studsade emot mig hela hösten. Sen kom våren och då hade jag allting med mig. Allt studsade rätt. Förhoppningsvis kan jag sprida ut det över en hel säsong, för det är det jag haft problem med tidigare. Jag har varit lite för ojämn, även om jag hela tiden känt att jag haft det här i mig.

”HADE BARA KUNNAT DRÖMMA OM ATT DET SKULLE GÅ SÅ BRA”

Har det varit frustrerande?
– Ja, det har det. Man vill ju att allting ska gå på ett snöre, men det går ju inte så enkelt. Jag har tänkt hela tiden att så länge jag är med och bidrar så kommer det studsa tillbaka någon gång. Så länge jag är där det händer saker i matcherna så kommer det lossna.

Och lossnade gjorde det till slut. Fredrik Forsbergs succé i BIK Karlskoga kom i en tid där både han och laget var utdömda.
– Jag hade bara kunnat drömma om att det skulle gå så här bra, både för mig och för laget. Alla i media sa i princip att det var klart med kval för oss, vi var helt avsågade. Så man hade inte direkt de där förväntningarna när man kom. Det var en fantastisk resa att få vara med på, och definitivt något jag kommer bär med mig resten av karriären.

Har du en annan roll eller inställning i Karlskoga nu än när du kom förra säsongen?
– Jag skulle säga att jag tar för mig betydligt mer. När jag kom handlade det mer om att se och lära, och hålla koll på allt runtom i föreningen. Nu har jag koll på det mesta. Då var jag nyfiken på allt som hände runtomkring, nu har jag lärt mig det jag vill lära mig. Jag vet vad klubben är och vad den står för. Nu kan jag lägga fullt fokus på hockeyn.

Faktum är att Forsberg tror att flytten från hemmaklubben Leksand var nödvändig för honom.
– Jag kände att det var det jag behövde mest egentligen, att få komma bort från hemmet. Där känner jag allt och alla, men nu var det dags att växa upp och klara dig på egen hand. Det var något som lockade mig.
– Jag behövde komma bort från Leksand. Jag behövde andra ögon som ser på en. I Leksand var jag i ett fack. Jag har sett andra spelare som lämnat och fått en utväxling efter det, och det är det jag sneglat på också och hoppats på att även jag ska kunna göra.

Redan på söndag möts lagen för första gången den här säsongen, i Nobelhallen i Karlskoga.
– Ja, det blev ganska direkt där. Jag behövde inte titta i kalendern så länge.
– Det är klart det ska bli speciellt. Jag fick ju möta dem en gång förra säsongen också, och då tillhörde jag fortfarande dem. Jag känner nästan alla, har växt upp med många och har spelat med de flesta i laget. Det blir en speciell match.
– Dessutom brukar det vara mycket publik på Karlskoga-Leksand. Det brukar vara derbystämning, så det ser jag verkligen fram emot. Det ska bli riktigt kul.

Men först ska morgondagens premiär mot AIK på bortaplan klaras av för Fredrik Forsberg och hans BIK Karlskoga.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch