Sök
Bilden är ett collage och har inget samband med händelsen som avhandlas i artikeln.
Nyheter

Klubbens ordförande efter attacken: ”Vill inte anklaga någon förening”

Det var inatt, när spelarna i Kiruna AIF kom hem efter bortamatchen mot Asplöven, som de upptäckte att en stor mängd av spelarnas bilar vandaliserats på parkeringen utanför Lombiahallen. Detta är något nsd.se var först med att rapportera.
— Det är bilrutor som är krossade, säger Kiruna AIF:s ordförande Håkan Bäckström till hockeysverige.se.

Enligt uppgifter ska det handla om sex bilar som blivit sönderslagna på Lombiahallens parkering under kvällen eller natten till torsdagen.
— Det är någon…jag vill inte anklaga någon förening. Det är några unga och gamla som varit ute och härjat. Jag tycker att de är för jäkligt, konstaterar Håkan Bäckström när hockeysverige.se når honom över telefon. Det ska tilläggas att han säger ”några unga och gamla” i spekulerande form.
— Det är enskilda personer som drabbas av en jäkla olägenhet.

”DET TÄR JU PÅ DEM”

Kiruna AIF vann bortamatchen mot Asplöven med 4-2 och de förmodligen muntra minerna i spelarbussen förbyttes snabbt mot bestörtning när de anlände till Kiruna.
— Bilarna var helt sönderslagna, rutorna var helt sönderslagna. För grabbarna…det tär ju på dem. De kommer inte ha bilarna på någon dag plus att de åker på att betala självrisker och grejer.

Känner ni någon hotsituation?
— Nej. Nej, nej, nej. Det är olyckligt att det händer, säger Bäckström och är dessutom kritisk till ett uttalande från polishåll under dagen som figurerat i media:
— ”Det verkar gå hett till där uppe”. Det är ett oerhört dumt uttalande.

KLUBBENS FANS STÄLLER UPP

Skadegörelsen har engagerat AIF:s fans och på sociala medier har det pratats om insamlingar och även att låna ut bilar till de som nu tvingas vara utan fordon ett tag.
— Suveränt bra, kommenterar ordföranden de initiativen.

Det har genom åren skrivit mycket om derbyrivaliteten från förr mellan de båda Kiruna-klubbarna IFK och AIF. En rivalitet som på 60- och 70-talen kunde eskalera till slagsmål på arbetsplatser o dylikt. Nu 30 år sedan det senast begav sig är det en något omstöpt karta gällande klubbnamnen. AIF har återuppstått och på kort tid klättrat till Hockeyettan. Där har IF spelat under flertalet säsonger. I måndags var det derbydags mellan klubbarna igen vilket lockade storpublik.

Håkan Bäckström är mycket noga under intervjun med att han inte vill anklaga någon, eller rikta misstankar åt något håll utan menar på att polisen måste utreda detta. För utomstående kan det ju annars ligga nära till hands att det skulle vara någon eller några med koppling till rivalklubben som ligger bakom. Men det är inget som Håkan Bäckström vill uttala sig om.

Hur är relationen mellan er och Kiruna IF?
— Vi spelar hockey i samma hall och sen är det ju så här att de kör sin verksamhet. Sen hade vi ett samarrangemang här i början av september. Relationen är inte dålig, men inte bra heller. Det är en normal relation, man behöver inte umgås heller. Det finns ju en konkurrens mellan oss, så är det ju. Det är samma sak som det är mellan AIK och Djurgården i Stockholm.

Håkan Bäckström menar istället på att problemet AIF har är med Kiruna kommun.
— I och med att vi inte har samma faciliteter som IF har.

JO-ANMÄLDE KOMMUNEN

Bakgrunden är att Kiruna AIF, på kommunens inrådan, fick byta Matojärvi Ishall till Lombia under säsongen 2016/2017 och där menar man att man inte getts samma förutsättningar som de två andra lagen, Kiruna IF och Kiruna City. Detta fick Kiruna AIF-profilen Mats Sidmalm att JO-anmäla kommunen 2017.
— Vi förvägras att få utnyttja väsentliga delar av denna kommunägda fastighet, sa Mats Sidmalm då till SVT Sport.

Håkan Bäckström utvecklar det hela med att mena att situationen inte är så mycket bättre idag.
— Förrådsutrymmen har vi inte. Vi har allting i ett litet, litet förråd på kanske tre kvadratmeter. Där har vi kaffe, banderoller och allting. Sedan finns det föreningar som har jättemycket utrymme. Sen hänvisar man till att det hade varit löst om det inte överklagats, men det är bara ”bullshit”. Man hade kunnat lösa det där om man hade velat, så enkelt är det.

Den här artikeln handlar om: