Sök
Södergran briljerade – igen
Nyheter

Ny show från LHC’s yngling i storsegern: ”Det gäller att fortsätta”

Inför fjolårssäsongen hade Linköpings Johan Södergran noterats för tre mål och nio assist i J20-sammanhang. Han hade även hunnit med ett poänglöst framträdande i SHL. När 2017-18 summerades hade han kommit en bra bit på väg i poängprotokollet på juniorsidan, där han stod för 17 mål och 16 assist på 37 matcher. Men på ytterligare 20 matcher i SHL stod poängsaldot på noll. Det flög all världens direkt när säsongen drog igång på riktigt.
– Jag har väl min topp just nu, säger den något ovane huvudrollsinnehavaren själv.

I Linköpings premiär mot Timrå handlade mycket om LHC’s ”juniorkedja” där 18-årige Johan Södergran (han blir 19 i november) och Olle Lycksell (19) kamperade tillsammans med 24-årige Växjöförvärvet Adam Brodecki. Och det gav resultat igen under torsdagen. Johan Södergran stod för två mål när LHC, till slut, vann komfortabelt mot HV71 med 5-1.

Det är mycket som händer när en junior tar klivet upp i ett SHL-lag. Förväntningarna är höga och med den följer kanske en viss press.
– Den här är första året han har varit med på hela försäsongen och det har gett honom en helt annan skolning. Vissa juniorer kan komma upp och visa entusiasm i någon match men han visar ett helt annat lugn därute. Det märks att han är trygg i det han gör, menar hans skadade lagkamrat Sebastian Karlsson, som också är noggrann med att påpeka att Södergran nu har mer reguljär speltid än under de 20 matcherna han medverkade förra året.
– Nu spelar han mer per match och det gör att han kan uträtta mer. Han är på intet sätt en färdig spelare men han är en SHL-spelare, absolut, berömmer Karlsson och avslutar:
– Han är kanske en Sebbe Karlsson 2.0, haha!

Huvudpersonen, som under säsongsinledningen visat energi och fysik, är av förklarliga skäl nöjd när Hockeysverige träffar honom efter matchen.
– Det var en rolig match att spela. Vi fick en ganska bra start, säger ynglingen, som blev utsedd till matchens lirare, med ett leende.
– Jag har väl min topp nu. Visst kommer det att komma dalar också, men det gäller att fortsätta så mycket det går.

PÅ CAMP I LOS ANGELES

Förutom medverkan under en hel försäsong med LHC har Södergran även varit över i Nordamerika och tränat. Han draftades under sommaren av Los Angeles Kings i den sjätte rundan och var över på lagets utvecklingscamp, där han gjorde ett avtryck och uppgifter till Hockeysverige gör gällande att han har gjort sig ett namn i Kalifornien. Kings insider-reporter Jon Rosen låter i ett mail meddela att:
”Södergran stod för ett fint camp där hans skridskoåkning och fysiska spel stod ut under dagarna. Under övningarna längs sargen var han enormt bra på att komma ur trånga situationer. Han tog sig elegant förbi de hinder han mötte och med sin skridskoåkning gjorde han oerhört bra ifrån sig. Mycket pekar på att Johan Södergran är en spelare som har flugit långt under radarn och att Kings kan ha gjort ett fynd.”
– Hockeyn där är ju helt fantastisk. Allt var väldigt professionellt, det var en oerhörd upplevelse. Jag fick många tips på saker som jag har tagit med mig hit, säger han ödmjukt, och fortsätter:
– Det handlar om att stå med fötterna på jorden, säger han och brister ut i ett skratt.

Lagkamraterna har under ynglingens samtliga tre intervjuer efter matchen stått bakom och gjort miner och busat med LHC’s nye huvudrollsinnehavare. De tycks ha fått en ny favorit.
Precis om Linköpingspubliken.

Den här artikeln handlar om: