Sök
Anton Svensson.
Nyheter

Slog igenom som 28-åring – allvarliga skadan spolierade chansen till allsvenskt spel: ”Fått lägga om mitt sätt att spela”

Han hade inte spelat en enda match högre än division två innan sin 27-årsdag. Som 28-åring kom genombrottet och allsvenska klubbar började höra av sig. Men ett bindande kontrakt samt en allvarlig knäskada omintetgjorde spel högre upp. Men nu är målvakten Anton Svensson tillbaka och han har fortfarande höga mål.
— Det är väl därför alla håller på? frågar han sig när hockeysverige.se får en pratstund med honom efter en seriematch i landets tredjeliga.

NORRAHAMMAR (HOCKEYSVERIGE.SE)
Anton Svensson fyllde 27 år den 26 februari 2016. Dagen före och dagen efter spelade hans dåvarande klubb Jonstorp playoff mot Hanhals på vägen mot kvalserien upp till Hockeyettan. På andra sidan planen stod förövrigt David Elmgren. De två skulle senare komma att bilda målvaktspar i HC Dalen. Men det visste ingen då och det är en helt annan historia.

KÄNDE INGEN STRESS

Hanhals slog relativt enkelt ut Jonstorp och för Anton Svensson var ännu en säsong i division två till ända. Fram tills dess hade skåningen ännu inte spelat högre upp i seriesystemet än just division två.
— Jag hade det bra i Jonstorp och hade ”Stass” (Stefan Elvenes) som tränare där och fick stort förtroende. Så jag kände att klivet till ettan inte var så brådskande om det inte blev med Jonstorp. Sen hade jag inte så mycket alternativ heller kan jag säga. Det var de närliggande klubbarna, berättar Anton Svensson för hockeysverige.se när vi möter honom i Skandiamäklarna Center efter mötet HC Dalen-Troja.

Du hade inte gett upp hoppet om spel i högre divisioner?
— Nej, jag tränade lite med Rögle det året de gick upp i elitserien innan vår säsong drog igång med Jonstorp. Så det kände jag inte riktigt, jag visste min kapacitet. Sen kanske inte alla andra visste det.

DEBUTERADE I HOCKEYETTAN SOM 27-ÅRING

Han berättar att Helsingborg och Tyringe var två av klubbarna som visade intresse för honom under tidigare år. Men just där och då kändes det inte rätt. Men efter säsongen 2015/2016 tog han slutligen klivet till Helsingborg och gjorde debut i Hockeyettan som 27-åring.
— Jag hade ett bra avslut med Helsingborg efter jul när Tim (Brithén) kom in som tränare. Jag fick spela mycket och fick stort förtroende.

Tim Brithén Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Efter säsongen i Helsingborg kände målvakten att han och klubben inte var på samma våglängd, de ville inte gå samma väg. Eftersom han inte har någon agent tog han själv kontakt med seriekonkurrenten Dalen.
— Jag började kolla rätt sent och såg att Dalen stod utan målvakt. Jag visste att de hade varit sugna när de låg i tvåan, jag visste att Henning hade pratat gott om mig. Så jag hörde av mig och på den vägen var det.

Henning som omnämns av Anton Svensson är Henning Sohlberg, före detta målvaktstränare i Dalen och numera i Malmö Redhawks.

Säsongen i Dalen blev en fullständig succé för både Anton Svensson och laget. Lite överraskande tog klubben klivet till Allettan och Svensson vann den södra seriens målvaktsliga med en räddningsprocent på finfina 94,36.

Vad hände i Dalen?
— Jag fick fortsätta på samma vis som i Helsingborg. Pelle (Gustafsson) trodde lika mycket på mig som Tim och vi byggde försvaret mycket på min spelstil. Försvaret litade på mig och jag litade på dem. Jag utvecklades med Dalen och de med mig.

Anton Svensson i Dalentröjan förra säsongen. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Efter den fina hösten började det ryktas om IK Pantern för Svensson. En klubb han var med och tränade med runt julen 2017. Men hur nära var det egentligen en övergång dit?
— Jag vet inte. Det var inget konkret, det tisslades och tasslades. Men sen fick (Joakim) Tillgren gå i den vevan precis innan jag kom och sen hörde jag inget mer. Jag vet att några klubbar kollade, men sen gick jag sönder.

VAR BUNDEN TILL KONTRAKTET MED DALEN

Däremot lockade hans storspel intresse från annat håll.
— Jag hade ett anbud.

Du hade ett anbud från Hockeyallsvenskan?
— Ja, det var säsongen ut efter jul.

Men Dalen var inte så sugna på att släppa sin målvakt när de var i full färd med att göra en av sina bästa säsonger genom alla tider, kanske rentav den bästa.
— Det blev inte så. Jag hade ett bra snack med Pelle och han tyckte inte att det var rättvist mot killarna, sponsorer och så. Jag var ju bunden till Dalen, så det var inget sånt, säger målvakten och gör en gest som visar att han har förståelse för beslutet. Även om han var besviken där och då och att hans genombrottssäsong skulle sluta i den brutalaste form av mollackord.

Den 11 februari, borta mot Kallinge/Ronneby var olyckan framme och målvakten skadade knät allvarligt.
— Jag var rätt less på det, att jag hade gått sönder. Jag blev lite nere där efter jul när jag inte fick lämna Dalen. Sedan började jag tycka att det var roligt igen. Då gick jag sönder. Det var lite tråkigt.

TROTSADE PROGNOSEN OCH KOM TILLBAKA

Det talades om att målvakten skulle missa närmare ett års spel och Anton Svensson berättar om att en tung tid följde. Dels beroende på att den allsvenska chansen vid jul gick om intet och sen då så klart den allvarliga knäskadan.

De flesta bedömare var eniga om att Anton Svensson var ett namn för en allsvensk trupp säsongen 18/19. Det var bara en tidsfråga innan anbuden skulle börja trilla in efter hans fenomenala spel mellan stolparna.
— Men sen dök de inte upp när man låg där på soffan hemma, konstaterar han.

Målvakten åkte hem till Skåne direkt när det stod klart att han skulle missa återstoden av den förra säsongen. Men han pendlade upp till Jönköping för att följa laget under matcherna och behandlades även i staden för knäskadan.

Det inre ledbandet var av men läkte av sig själv. Korsbandet var dock inte av, något som det verkade som på förhand, utan var ”bara” skadat. Det är därför han är tillbaka så snabbt då han valt att inte operera.
— Men det har krävt mycket rehab och gör fortfarande.

Ska du operera korsbandet?
— Nej, inte som det ser ut just nu. Jag har fått lägga om mitt sätt att spela lite, men det blir inge  operation än på ett tag i alla fall. Det känns bra.

HÅRD KONKURRENSSITUATION I TROJA

Mitt i all bedrövelse alltså lite positiva besked i att korsbandet inte var helt av. Rehabtiden kunde sänkas något, men spekulationerna kring Svenssons comeback låg ändå framme vid runt jultid 2019. De allsvenska kontraktsförslagen uteblev. Istället fick han förslag från Norge och topplag i Hockeyettan.

Tillslut föll valet på Troja, som i våras degraderades från allsvenskan. Ett måhända vågat val då den före detta Tingsryds – och Oskarshamnsmålvakten Wictor Ragnewall värvats in som förstemålvakt. Två förstemålvakter som ska konkurrera om en plats alltså.
— Jag kom in efter Wictor och jag visste att han var värvad som etta. Jag hade andra saker på tapeten också. Men i min livssituation så funkade det bäst att vara i Troja och då blev det det. Jag var medveten om situationen och det är sagt att vi ska rulla lite. Sen ska man belönas om man gör bra matcher. Det hoppas jag man blir också.

Det är sporrande med konkurrensen?
— Ja, man måste söka kickar hela tiden och det är en kick som jag gillar. Du måste ju driva hela tiden för att bli bättre och just Wictor är ju en drivande punkt i det jag håller på med denna säsongen.

Wictor Ragnewall. Foto: Bildbyrån

Efter att inte ha stått en match sedan 11 februari kastades Anton Svensson rätt in i hetluften redan på försäsongen. Tre matcher på fyra dagar blev det.
— Det var kul att stå en match och spela bra. Att känna det och spela mycket. Det var bra för självförtroendet.

Jag antar att målet och drömmarna om spel högre upp finns kvar?
— Det ska jag inte hymla om, det är väl därför alla håller på? Någonstans innerst inne så vet jag att jag kan om jag fortsätter att visa. Sen måste ju chansen dyka upp också, det vet man inte när den gör.

Vid intervjutillfället hade Anton Svensson gjort en seriematch för sin nya klubb. Med elva sekunder kvar mot Halmstad fick han släppa in säsongens första puck. Trots den uteblivna nollan hittar han något positivt att ta med sig.
— Ändå skön start att visa alla som kanske inte trodde att jag skulle vara tillbaka innan jul.

Den här artikeln handlar om: