Sök
Henrik Lundqvist.
Nyheter

N Y RANGERS: Hur länge håller klubben fast vid sin nya vision?

I våras aviserade New York Rangers tydligt sin avsikt att börja om på ny kula: ut med det gamla, in med det nya. Med flera oerfarna spelare på väg in i laget och med en tränare som nästan uteslutande jobbat med ungdomar tidigare – vågar klubbledningen stå fast vid sitt beslut om förlusterna börjar radas upp efter varandra?

Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

Idag tittar vi närmare på New York Rangers.

Det kanske mest spännande med New York Rangers anno 2018 är att vi inte riktigt vet var vi har dem. Den Manhattanbaserade organisationen, med sin nya tränare (från college!), sina unga talanger, sin avsaknad av veteraner och med en ny målvakt på väg upp, kan landa lite var som helst.

Vi har ju annars vant oss vid att se Rangers som en ständig utmanare till att vinna Stanley Cup.

Sedan Henrik Lundqvist anlände till The Big Apple säsongen 2005-06 har laget gått till final en gång och nått semifinal (final i Eastern Conference) vid två tillfällen. Vidare har klubben passerat första rundan i slutspelet ytterligare ett antal gånger. Genom åren har lagets tuffaste duster ofta stått mot Washington Capitals och Pittsburgh Penguins, vilket bevisligen inte varit det lättaste motståndet med Aleksandr Ovetjkin och Sidney Crosby i främsta ledet.

Likväl har Lundqvist och hans ”Blueshirts” ständigt befäst sin position som en kraft att räkna med – mycket tack vare ledningens beslut att ofta skriva kontrakt med väl etablerade veteraner.

Nu är det dock slut på det goda livet. En fullskalig ombyggnation baserad på fart, ungdom och laganda, har inletts. Känslan är att det kan bli sämre innan det blir bättre.

Hur tålmodiga kommer fans och ledning orka vara?

POÄNGKUNGEN

MIKA ZIBANEJAD
25-åringens stora genombrott har liksom legat och puttrat under kastrullocket i flera säsonger nu. Ofta har det varit en skada som satt käppar i hjulet men trots det har Zibanejad skrapat ihop runt 50 poäng tre av de fyra senaste säsongerna. Med större ansvar och mer istid att förvänta blir 2018-19 säsongen då kastrullocket flyger all världens väg och Zibanejad tar steget in i strålkastarljuset.

MÅLVAKTEN

HENRIK LUNDQVIST
Han börjar bli till åren kommen, den gode Lundqvist. Trots det är han den självklara ledargestalten att lotsa Rangers genom den uppbyggnadsprocess organisationen står inför. Med sin obotliga vinnarskalle och respektingivande attityd sätter Lundqvist tonen för varje spelare som kliver in i omklädningsrummet. Det lär bli minst sagt hett om öronen för den ungtupp som inte ger allt på isen framför nummer 30, om vi säger så.

BACKEN

KEVIN SHATTENKIRK
Det var förmodligen inte riktigt den här situationen Shattenkirk hoppats på när han skrev på för Rangers. Att vara den ansvarsbärande försvarpjäsen i ett stjärnfattigt Rangers som av de allra flesta publikationer förutspås sluta i den absoluta botten av ligan. Förra året begränsades Shattenkirk till 46 matcher, i år blir det förhoppningsvis fler. Ska Rangers kunna utmana om slutspelsplats krävs det att Shattenkirk växer med uppgiften och spelar som en tvåvägsback av rang.

UNGTUPPEN

LIAS ANDERSSON
I konkurrens med tjeckiske Filip Chytil är Lias Andersson ett av de mest spännande namnen i Rangers ungdomsrörelse. 19-åringen, som i juniorlandslagssammanhang beskrivits som en stark ledare, har redan tre års erfarenhet av seniorhockey och har dessutom imponerat vid de tillfällena han fått chansen i NHL. 2017 års förstaval från Rangers (sjunde spelare totalt) har god chans att slå sig in i truppen redan i år.

COACHEN

DAVID QUINN
Rollen som huvudtränare för New York Rangers är 52-årige David Quinns första i NHL. Han har tidigare agerat assisterande tränare för Colorado Avalanche en säsong (2002-03) och tränade AHL-laget Lake Erie Monsters under tre säsonger. Där han gjort sig ett namn är dock i amerikanska collegeligan NCAA där han, i två omgångar, tränat Boston University i totalt tio säsonger. Just det faktum att han jobbat utförligt med att utveckla unga spelare lär ha vägt tungt när Rangers klubbledning valde att anställa Quinn.


Foto: Bildbyrån, Joel Marklund

IN OCH UT

Nyförvärv: Fredrik Claesson, b, Ottawa, Adam McQuaid, b, Boston, Dustin Tokarski, mv, Philadelphia
Förluster: Paul Carey, fw, Ottawa, David Desharnais, fw, Lokomotiv Yaroslav, Adam Tambellini, fw, Ottawa, Steven Kampfer, b, Boston, Ondrej Pavelec, mv, slutar

PROGNOSEN

Rangers är ett av flera lag som aviserat tydligt att man har för avsikt att börja om från början och bygga nytt. Det kan innebära både fördelar och nackdelar. Fördelen är att det finns ett större tålamod kring eventuella (och sannolika) motgångar. Nackdelen är att detta tålamod har en tendens att övergå till kravlöshet, vilket i längden kan vara förödande för en klubb som Rangers med så passionerat följe. På kort sikt lär det bli tufft för laget att konkurrera och en slutspelsplats ser i dagsläget mest ut som önsketänkande. Men på lång sikt, med Quinn vid rodret, kan Rangers satsning ge positivt utfall.

NEW YORK RANGERS TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
30) Henrik Lundqvist 
40) Aleksandar Georgijev

BACKAR
18) Marc Staal
22) Kevin Shattenkirk
33) Fredrik Claesson
42) Brendan Smith
44) Neal Pionk
46) Rob O’Gara
54) Adam McQuaid
76) Brady Skjei
77) Tony DeAngelo

FORWARDS
8) Cody McLeod
13) Kevin Hayes
17) Jesper Fast
20) Chris Kreider
23) Ryan Spooner
26) Jimmy Vesey
36) Mats Zuccarello
39) Matt Beleskey
50) Lias Andersson
72) Filip Chytil
89) Pavel Buchnevich
90) Vladislav Namestnikov
93) Mika Zibanejad

Tränare: David Quinn (sedan 2018)

Den här artikeln handlar om: