REDO FÖR MER? Claude Giroux och Philadelphia Flyers gick bet mot Sidney Crosby och Pittsburgh Penguins i våras. Är de mogna att ta upp fajten nu?
Philadelphia

PHILADELPHIA: Slutligen redo att utmana mästarlagen på allvar?

ANNONS

Pusselbitarna börjar falla på plats för Philadelphia Flyers. Efter ett par år med ojämna resultat har klubben skapat en laguppställning där mixen av ungdomlig entusiasm och produktiv rutin gör dem till en otäck motståndare. Är de slutligen redo att utmana Pittsburgh och Washington om herraväldet i Metro Division?

Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

Idag tittar vi närmare på Philadelphia Flyers.

Den 2 december förra året kunde allt ha varit över för Dave Hakstol. Philadelphia Flyers hade just förlorat sin tionde match i rad och ilskna fansen krävde hans huvud på ett fat. Men mitt i stormen av kritik stod general managern Ron Hextall fast vid sin coach.
– Dave Hakstol är vår coach och han kommer att fortsätta att vara vår coach. Punkt, lät Hextall meddela vid en presskonferens.

Att Hextall satte ned foten och tog död på alla spekulationer om huvudtränarens framtid tycktes skapa ett lugn i hela organisationen. För efter det var det ett betydligt mer harmoniskt stämning kring Flyers, som sakta men säkert började röra sig i rätt riktning. Resan tog dem ända till slutspel och en tuff första runda mot Pittsburgh Penguins innan det tog slut.

Trots att det alltid svider att förlora mot hatade rivalen Penguins var det på det hela taget en positiv säsong för Flyers. Efter den väldokumenterade förlustsviten visade laget att det finns mycket för fansen att vara upprymda över. Under Hextalls ledning har klubben draftat bra och samlat på sig en hel del spelare som ser ut att ha en ljus framtid i NHL.

Redan nu har ynglingar som Ivan Provorov, Travis Konecny och Nolan Patrick visat att de är redo att axla mer ansvar samtidigt som Oskar Lindblom, Philippe Myers och det högt aktade målvaktslöftet Carter Hart är på väg uppåt. Mixa det med en solid kärna av rutin i Claude Giroux, Jakub Voracek, Sean Couturier, Wayne Simmonds och nygamle James van Riemsdyk så finns det anledning att tro att det kan bli något riktigt bra av det här laget.

Det kanske inte bara är framtiden som är ljus. Även nuet kan anses tilltalande.

POÄNGKUNGEN

CLAUDE GIROUX
Snacka om comeback! För ett år sedan undrade man oroligt om Giroux var på väg att tyna bort efter karriärens svagaste säsong med 14 mål och 58 poäng på 82 matcher. Coachen Dave Hakstol tog press från kaptenen genom att sätta ut honom på Sean Couturiers vänsterkant. Det fick en enormt positiv effekt. I en mer frigjord roll satte Giroux personbästa med 34 mål och 102 poäng. I slutändan hade han bara Connor McDavid framför sig i poängligan. En pånyttfödd Giroux gör Flyers till en mycket svårare motståndare att tampas med.

MÅLVAKTEN

BRIAN ELLIOTT
Philadelphia Flyers och målvaktspositionen har varit ett återkommande problem genom åren. Brian Elliott gjorde sitt bästa för att stärka posten efter att ha ersatt Steve Mason mellan stolparna förra säsongen. En dåligt tajmad skada förstörde en viktig del av säsongen och tvingade Flyers att plocka in Petr Mrázek från Detroit i ett sent skede. Elliott hade en räddningsprocent på starka 93,11 i spel fem-mot-fem, vilket var på samma nivå som Andrej Vasiljevskij och Marc-André Fleury. Flyers stora problem i numerärt underläge under fjolåret – bara Montréal och New York Islanders var sämre – bidrog till att försämra veteranens totala räddningsprocent (90,9). Kan Flyers stabilisera sitt spel i boxplay kommer Elliotts siffror antagligen att se bra mycket bättre ut.

BACKEN

IVAN PROVOROV
Det är Shayne Gostisbehere som har hyllats mest de senaste åren, men efter förra säsongen råder det inte längre någon tvekan om vem som är Flyers verkliga stjärnback. Provorov, som av vissa omnämns som en trolig Norris Trophy-vinnare på sikt, ledde backarnas målliga tillsammans med Victor Hedman och Dougie Hamilton med sina 17 fullträffar. Han har under sina två första säsonger visat upp ett otroligt moget spel och det finns ingen anledning att tro att han inte kommer att ta ytterligare ett steg under den här säsongen.

UNGTUPPEN

NOLAN PATRICK
Kanske var det en välsignelse i förklädnad att Nolan Patrick gick som tvåa i draften bakom Nico Hischier 2017. Dels för att han slapp förväntningarna som kommer med att väljas som etta, dels för att han därigenom hamnade i Philadelphia och kunde spela utan press bakom stjärnor som Giroux, Couturier och Voracek. Patrick hade sina omställningsproblem till en början, men ju längre säsongen gick, ju mer bekväm såg han ut i NHL-kostymen. Faktum är att 17 av de 30 poäng han gjorde som rookie kom under de 25 sista matcherna av grundserien. Det gör att det finns anledning att förvänta sig ett lyft från 20-åringen i år.

COACHEN

DAVE HAKSTOL
Det fanns en period i fjol när Hakstol antagligen var den mest kritiserade personen i hela Philadelphia. Flyers förlorade tio raka matcher och såg ut att vara på väg mot en ny säsong i ingenmansland. Men på något sätt lyckades coachen inte bara rädda sitt jobb – han och laget hittade ett sätt att reda ut röran, avsluta grundserien med 98 poäng och sluta trea i tuffa Metro Division. Det är inte alltid enkelt att förstå sig på Hakstol och hur han resonerar när han komponerar kedjor och backpar, men när hela organisationen nu tycks ha vind i seglen sitter han rätt säkert. En smygande utmanare till Jack Adams Award?


Ivan Provorov. Foto: IBL

IN OCH UT

Nyförvärv: Christian Folin, b, Los Angeles, James van Riemsdyk, fw, Toronto, David Kase, fw, Mora.
Förluster: Petr Mrázek, mv, Carolina, Brandon Manning, b, Chicago, Valtteri Filppula, fw, N Y Islanders, Matt Read, fw, Minnesota, Danick Martel, fw, Tampa Bay.

PROGNOSEN

Ron Hextall förtjänar verkligen respekt för det jobb han har gjort sedan han tog över Philadelphia Flyers. Under föregångaren Paul Holmgrens ledning var klubben känd för att strö pengar över ”fel” spelare, vilket ofta fick en rätt negativ effekt på både lönetaksutrymme och resultat. Hextall har ändrat kurs och arbetat mer tålmodigt genom att satsa på draften och byggt på sikt i stället för att försöka forcera fram framgång. Det gör att Flyers nu befinner sig i en bra sits, både vad gäller nuet och framtiden.

På forwardssidan har laget fått ytterligare spets med värvningen av James van Riemsdyk, som återvänder från Toronto Maple Leafs efter karriärens målmässigt sett mest produktiva säsong med 36 mål. På backsidan kommer den unga kärnan att bli ett år äldre och bättre. Återstår gör då målvaktssidan, där Brian Elliott måste hålla sig frisk och hålla fortet i väntan på att Carter Hart ska bli mogen uppgiften i NHL. Målvaktsspelet i kombination med lagets usla boxplay är det som kan anses vara ett orosmoln inför säsongen. Annars känns Philadelphia Flyers som ett lag moget att konkurrera med mästarlagen Pittsburgh och Washington i toppen av Metro Division. Och hur länge till dröjer det innan Flyers kan anses vara en utmanare till Stanley Cup? Är de redan där, rent av?

PHILADELPHIA FLYERS TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
30) Michal Neuvirth
37) Brian Elliott

BACKAR
3) Radko Gudas
6) Travis Sanheim
8) Robert Hägg
9) Ivan Provorov
26) Christian Folin
47) Andrew MacDonald ”A”
53) Shayne Gostisbehere

FORWARDS
11) Travis Konecny
12) Michael Raffl
14) Sean Couturier
15) Jori Lehterä
17) Wayne Simmonds ”A”
19) Nolan Patrick
20) Taylor Leier
21) Scott Laughton
22) Dale Weise
25) James van Riemsdyk
28) Claude Giroux ”C”
40) Jordan Weal
54) Oskar Lindblom
93) Jakub Voracek  

Tränare: Dave Hakstol (sedan 2015)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL