Nyheter

Från Hockeytvåan till drömchans i NHL: ”Får kanske bara bära grejer”

ANNONS

Till vardags slipar Johannes Engdahl skridskor i HA74. Nästa vecka väntar däremot större uppgifter. Då ska han assistera Connor McDavid, Adam Larsson och de andra i Edmonton Oilers under NHL Global Series i Göteborg.
– Det är världens bästa lag och spelare. Det ska bli häftigt att se det från insidan, säger Engdahl till Hockeysverige.se.

Snacka om att Hockeytvåanklubben HA74:s materialförvaltare Johannes Engdahl kommer få uppleva många andras dröm nästa vecka. När Edmonton Oilers och New Jersey Devils premiärspelar i Scandinavium kommer 26-åringen jobba som assisterande materialare i Oilers omklädningsrum.
– Det var en slump egentligen. Mitt mål har alltid varit att ta mig vidare som materialare och jobba med det på heltid på någon nivå. Jag brukar höra av mig till klubbar efter varje säsong och fick bland annat kontakt med Frölunda i våras. De hade inget då, men för ett tag sedan hörde de av sig igen, berättar Engdahl.

Det var däremot inte i det ärende som Engdahl trodde. Frölunda hade fått i uppdrag av NHL att ordna två materialare till New Jersey Devils och till Edmonton Oilers. Johannes, som gör sin sjätte säsong som materialare, blev en av dem.
– Jag blev givetvis jätteglad. Men visste inte om det skulle gå att lösa med tanke på mitt jobb och mina uppgifter i HA. Men alla har varit schyssta och ställt upp så att jag kan vara borta, fortsätter Engdahl som jobbar på en husfabrik.

https://www.instagram.com/p/BoAKDMenk3_/?taken-by=ha74equipmentmanager

”BLIR LITE GLIRINGAR”

Matchen mellan Oilers och Devils är premiärmatchen för båda lagen och spelas den 6 oktober. I Edmontons omklädningsrum kommer han bland annat få hjälpa McDavid, de två senaste säsongernas poängligavinnare i NHL. Svenskbackarna Adam Larsson och Oscar Klefbom. Samt tysken Leon Draisaitl. Det är viss skillnad från den normala vardagen i HA74 som i våras åkte ur Hockeyettan.
  Det blir ju lite gliringar från killarna i laget, men det är mest på skoj. Jag ställer upp mycket för dem. De tycker att det är kul och unnar mig detta.

Varför blev du materialare?
– Jag har aldrig spelat hockey, men alltid hållit på med andra idrotter. Jag var ingen stjärna, men tyckte det var kul att hjälpa till med allt runt omkring. Hockey har alltid varit största intresset och så kände jag sportchefen i HA74. På den vägen är det och sen har jag bivit fast.

Är du nervös?
– Lite börjar det kännas givetvis. Det är ju inte varje dag man gör något sånt här. Mest ser jag fram emot det. Det ska bli väldigt roligt att se hur det funkar. Det är världens bästa lag och spelare. Det ska bli häftigt att se det från insidan, menar Engdahl.

Än så länge har han inte pratat med sin nya, om än tillfälliga, arbetsgivare. Han vet därför inte helt vad som väntar honom i Göteborg.
– Det kanske bara blir att jag får bära grejer eller fylla vattenflaskor. Men oavsett ska det bli riktigt häftigt att få göra det på den nivån, avslutar han.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch