Sök
Washington
BODIN: Tio NHL-aspirerande svenskar och deras chanser

Vi vet att Rasmus Dahlin och Elias Pettersson kommer att starta säsongen i NHL. Men hur ser det ut för några av de andra rookiesvenskarna på NHL-klubbarnas träningsläger? Jag har plockat ut tio svenskar som jag tycker det är intressant att titta närmare på för att bena ut deras möjligheter.

LÄS ÄVEN:
Lista över vilka svenskar som är kvar på NHL-klubbarnas camper 

Det optimala hade varit att kika närmare på varenda jäkla svensk som finns registrerad hos NHL-klubbarna. Men eftersom tid är en bristvara i livet nöjer jag mig med att godtyckligt plockat ut tio spelare som jag av olika anledningar tycker är intressanta att analysera.

* Isac Lundeström, Anaheim Ducks
Efter en lite ojämn inledning på SHL-säsongen förstår jag om Luleå suktar efter sin juniorcenter. Det verkar dock som att de kan få vänta ett tag till. Lundeström tycks nämligen skaffa sig fler och fler fans i Anaheim för varje dag som går. I podcasten 31 Thoughts med Sportsnets Jeff Marek oh Elliotte Friedman berättade Marek förra veckan hur han hade sms:at med en person i Ducks organisation som var överväldigad över Lundeströms spel. Finns det en chans att han startar säsongen i NHL? Det känns inte helt orimligt i det här skedet. Ryan Kesler har svåra skadebekymmer och bakom de givna toppcentrarna Ryan Getzlaf och Adam Henrique finns en blandad kompott av veteraner och ungtuppar. Konkurrensen är inte mördande.

* Jakob Forsbacka Karlsson, Boston
Om du inte är speciellt bekant med ”JFK” är det ingen skam i det. Han lämnade Linköping och Sverige redan som 17-åring 2013 och har hunnit med spel i både USHL och NCAA innan han skrev kontrakt med Boston Bruins, som draftade honom i andra rundan 2015. Den JVM-meriterade centern NHL-debuterade våren 2017, men spelade inga NHL-matcher förra säsongen. Nu slåss han om jobbet som tredjecenter i Bruins. Med tanke på att Patrice Bergeron går skadad och riskerar att missa NHL-premiären finns det utrymme att slå sig in i laget. Bland konkurrenterna märks landsmannen Joakim Nordström, Sean Kuraly och talangen Trent Frederic. Forsbacka Karlsson är en effektiv tvåvägscenter med offensiv uppsida. Baserat på de framsteg han gjorde i AHL i fjol känns bara som en tidsfråga innan han är NHL-spelare på heltid.

* Lawrence Pilut, Buffalo
SHL:s bästa back förra säsongen valde att krita på för Buffalo Sabres i våras. Det är ett beslut som mycket väl kan komma att betala sig då Sabres – även med Rasmus Dahlin – har en ganska svag backuppsättning. Efter en rätt fin försäsong skulle jag kunna tänka mig att Pilut är rankad åtta eller nia på klubbens ”depth chart”. Det innebär att han skulle vara en skada eller petning från att räknas som en NHL-back. Med tanke på hur många av de NHL-mässiga backarna i Sabres organisation som underpresterade förra säsongen finns det goda skäl att tro att han kommer att kunna bli en NHL-back under säsongen. Men kanske inte från start.

* Alexander Nylander, Buffalo
Efter två produktionsmässigt sett bleka säsonger i AHL är det mycket som står på spel för Nylander den här säsongen. Försäsongen har varit lovande för högerforwarden, som äntligen är kvitt ljumskproblemen som satte käppar i hjulet i fjol. Kyle Okposo, Sam Reinhart och Jason Pominville ser ut att vara givna på högerkanten. Utöver dessa har Nylander spelare som Tage Thompson, Justin Bailey och Nicholas Baptiste att konkurrera med. På intet sätt överkomligt.

* Lucas Wallmark, Carolina
Han hade högst poängsnitt av alla spelare i AHL förra säsongen och har visat att han är redo att få en ordentlig chans av Carolina Hurricanes. Tvåårskontraktet Wallmark skrev med Hurricanes i somras blir inte ett envägskontrakt förrän till nästa säsong, men Victor Rasks olyckliga skada ger honom en större chans att slå sig in i laget redan från start. Hurricanes testar just nu Sebastian Aho som förstacenter, ett experiment som inte riktigt gått så bra som man hade hoppats. Om Aho hamnar på kanten igen är det egentligen bara Jordan Staal och tjeckiske rookien Martin Necas som kan anses ligga före svensken bland tillgängliga centrar.


Lucas Wallmark. Foto: IBL/All Over Press

* Adam Boqvist, Chicago
Att den 18-årige backen fortfarande är kvar i Chicago och inte har skickats till juniorlaget London Knights i OHL är en nog så stor framgång. Av allt att döma kommer han att få spela veckans träningsmatcher och därmed få möjligheten att visa upp sig ännu mer. Att det ska leda till en NHL-debut redan under årets säsongsinledning är kanske att hoppas på för mycket. Det ligger antagligen både i Blackhawks och hans egen utvecklings intresse att han får massor med istid i alla spelformer i OHL snarare än att han spelar skyddade och begränsade NHL-minuter. Vill det sig väl är han redo för NHL-spel redan om ett år.

* Calle Rosén, Toronto
Den tidigare Växjöbacken slog sig in i Toronto Maple Leafs trupp redan i fjol, men fick bara fyra matcher innan han skickades till AHL. Omställningen till spelet i Nordamerika tog tid att vänja sig vid, men Rosén växte undan för undan och var – i mitt tycke – en av de bästa spelarna för Toronto Marlies när de gick hela vägen och vann Calder Cup i somras. Rosén har sett fin ut på försäsongen och är mitt uppe i ett stenhårt race om någon av de sista backplatserna i Leafs. Det finns många hugade spekulanter om de två platser som finns bakom givna Morgan Rielly, Jake Gardiner, Nikita Zajtsev, Ron Hainsey och Travis Dermott. Jag gissar att Rosén har ett litet försprång på Andreas Borgman, som hade det jobbigt i nattens 1–5-förlust mot Montréal. Däremot är det svårt att säga om han har samma fördel gentemot mer rutinerade Connor Carrick, nye ryssen Igor Ozjiganov eller Justin Holl, som måste passera waivers för att kunna skickas ned till AHL. Närmaste veckan blir minst sagt viktig för Rosén och hans framtid i Leafs.

* Rasmus Sandin, Toronto
Jag nämnde inte Sandin bland namnen som kan vara aktuella för spel i Leafs ovan. I hans fall handlar det i första hand om att avgöra om han skickas tillbaka till Rögle eller om Leafs väljer att behålla honom i organisationen för att matcha in honom via Marlies i AHL. Klart är att Sandin har imponerat ordentligt under träningsmatcherna. Han spelar enkelt, effektivt och har sett mogen ut i sitt uppträdande. Det jag undrar över är hur Rögles svaga SHL-start påverkar Leafs beslut i frågan. De har visserligen massor med backar som kan spela i AHL, men i och med att de lagt ett förstaval på Sandin lär de inte tveka att flytta på en etablerad back för att ge honom utrymme i AHL om det är vad de tycker är bäst för hans utveckling. Om Toronto ska släppa ”hem” Sandin till Ängelholm lär de nog vilja ha garantier att han ska spela.

* Axel Jonsson Fjällby, Washington
Jonsson Fjällby fick en smickrande möjlighet att spela tillsammans med Nicklas Bäckström och T.J. Oshie i en försäsongsmatch. För en ung kille måste det vara en otroligt häftig upplevelse. Med det sagt är jag inte helt säker på att det är det bästa som kan hända en rookie på försäsongen, eller att det nödvändigtvis ska ses som ”en stor chans”. Etablerade stjärnor använder träningsmatcherna till att skaka av sig rosten efter sommaren och har ingenting att bevisa. Deras status i klubben är redan skriven i sten. Jonsson Fjällby har gjort vad man kunnat förvänta sig av honom så här långt, men eftersom Washington haft så liten omsättning i sin trupp jämfört med fjolårets Stanley Cup-trupp får han otroligt svårt att ta en plats i laget från start.

* Erik Brännström, Vegas
Det är alltid en fröjd för ögat att se Brännström spela hockey. Så också under försäsongen med Vegas Golden Knights. Offensivt har han bjudit på flera läckra mål – ni har väl sett straffen mot San José? – och frejdiga uppåkningar. Defensivt sett finns det fortfarande en hel del att jobba på, som för vilken annan 19-årig back som helst. Nate Schmidts dopingavstängning på 20 matcher har antagligen ökat smålänningens möjlighet att spela NHL-hockey från starten av säsongen. Trots det är jag en smula skeptisk till det. Vegas verkar befinna sig i något slags ”vi-satsar-på-att-vinna-Stanley-Cup-tillstånd” skulle det inte förvåna mig om de satsar på sina äldre och mer rutinerade breddbackar och att Brännström ändå får inleda säsongen med Chicago Wolves i AHL. Jag hoppas att jag får fel…

LÄS ÄVEN: Nedräkning inför NHL-säsongen – analyser av alla 31 lag

Den här artikeln handlar om: