Adam Brodecki
SHL

Från undanskymd roll hos mästarna – till poängspruta hos serieledarna

ANNONS

Efter ett par år i skymundan i Växjö har Adam Brodecki blomstrat i Linköping. Den tidigare Brynästalangen är i delad poängligaledning i SHL:s serieledare.
– Det var det här jag ville få ut av flytten, säger han till hockeysverige.se.

Adam Brodecki slog igenom i SHL som junior i Brynäs men fick inte det där riktigt stora genombrottet. Det kom inte heller i Växjö där han fick en ganska undanskymd roll i det stjärntäta bygget.

Men i Linköping har Brodecki exploderat inledningsvis. Med sju poäng på sju matcher är han i delad ledning i den interna poängligan.
– Det var det här jag kände att jag ville få ut av flytten. Jag ville få chansen att få en större roll, och jag tycker jag har tagit den också, säger 23-åringen till hockeysverige.se och fortsätter:
– Men jag tycker också att jag hade en jättebra tid i Växjö. Jag lärde mig mycket där, framför allt vad som krävs för att man ska kunna vara ett topplag. Och det är något som jag tagit med dig.

FÅTT TA EN STOR ROLL

Även om det där ordentliga genombrottet inte kommit tidigare har Brodecki inte tvivlat på sig själv. Det har även funnits underliggande statistik som talat för att poängproduktionen skulle lossna, tids nog.
– Jag har alltid trott på mig själv, och nu har jag fått lira som jag vill lira också.
– Jag har liksom fått acceptera den roll jag har fått. I Växjö handlade det mycket om att starta i egen zon och spela boxplay. Samtidigt har jag alltid varit en spelare som producerat, både under juniortiden i Brynäs och sen till viss del i A-laget i Brynäs och i Växjö. Första året i Växjö fick jag ändå spela med (Dennis) Everberg och (Emil) Pettersson. Sen har jag aldrig riktigt fått den rollen över en hel säsong. Men jag har alltid känt att jag haft det här i mig.

Förutom chansen att få spela i en större roll fanns det en annan tydlig anledning till att Adam Brodecki valde just Linköping som ny klubbadress: Tränaren Tommy Jonsson. De känner varandra väl sedan tiden i Brynäs.
– Det är klart att det påverkade mitt val. Det blir en trygghet för mig att få komma till ett nytt lag där jag redan vet vad tränaren står för. Jag tycker om Tommy jättemycket och jag unnar honom det här, jättemycket. Han har haft det tungt i några år, så det är otroligt kul att han fått den här starten.

HYLLAR TRÄNARNA

Linköpings succéspelare lyfter också fram den övriga ledarstaben, med assisterande tränarna Johan Åkerman och Klas Östman i spetsen, som tunga skäl till LHC:s succé.
– Hela ledarstaben har betytt väldigt mycket, inte bara Tommy. Det är som att de har någon…jag vet inte hur jag ska uttrycka det…kemi kanske. De har en bra kemi tillsammans. Tommy är en väldigt bra människa, eller alla tre är det. De är extremt ärliga. Gör du något bra får du höra det, och gör du något dåligt får du höra det. Det blir inte tveksamt någonstans.

Varför har det fungerat så bra för er som lag?
– Jag känner att alla har köpt in sig på de grunder som vi sagt att vi ska göra. Dessutom har vi en väldigt skön grupp som jobbar för varandra. Även fast vi leder med 7-4 och det är en minut kvar kastar sig folk och täcker skott.
– Vi har jobbat mycket på försäsongen med att få ihop gruppen så bra som möjligt. Vi har kört mycket team-buildings och sådana saker på försäsongen. Tommy har haft möten med alla spelare och hört vad som kanske brast förra säsongen. Nu är det ett fokus på att göra det här tillsammans.

”VI KOMMER OCKSÅ KUNNA FÅ BRA CORSI”

 

Den underliggande statistiken säger att Linköping knappast kan förvänta sig samma extra utdelning även resten av säsongen. Men Adam Brodecki är inte orolig.
– Kollar du de första matcherna så har vi haft exempelvis 4-1 mot Timrå och 5-1 mot HV. Vi har fått klara ledningar vilket gjort att det kanske blir ett lite mer defensivt spel. Samtidigt är det något vi trycker på i laget, att vi vill få ett bättre anfallsspel. Det tycker jag vi visade senast mot Mora, att vi kan spela vi. Vi kommer också kunna få bra Corsi, som folk säger att vi inte haft så bra nu. Det är också lätt att man sitter tillbaka och slappnar av för mycket när det gått så bra som det gjort, men det har vi inte gjort hittills.
– Igår mot Mora är det vi som bjuder dem på fyra mål, men samtidigt gör vi sju framåt så det räcker ju ändå. Jag tycker vi har fått ihop ett väldigt bra spel, speciellt försvarsspelet. Och ”Monsret” (Jonas Gustavsson) har varit grym i målet. Så vi har fått en trygghet defensivt, och sen har vi skills framåt.

I morgon väntar Färjestad på bortaplan. FBK tippades som serievinnare inför säsongen men är i stället i de trakter av tabeller som Linköping tippades på.
– De kommer ju förstås göra allt de kan för att vänta på sin trend. Men vi kommer åka dit med en bra känsla. Det är bara att komma tillbaka på jobbet igen, skrattar Brodecki.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL