Malte Strömwall
Nyheter

Svensken gör jättesuccé i Finland – efter misslyckandet i Nordamerika

ANNONS

Efter en succé i AIK och ett misslyckat år i Nordamerika hamnade Malte Strömwall i Finland. Där har han sprutat in poäng och toppar poängligan. Nu hoppas han på en ny chans i Nordamerika.
– NHL är en dröm jag fortfarande har. Jag kände själv att jag var på god väg förra säsongen, säger han till hockeysverige.se.

Säsongen 2015/16 slutade Malte Strömwall sjua i Hockeyallsvenskans totala poängliga med 25 mål och totalt 42 poäng på 49 matcher. På det var han dessutom AIK:s bästa poängplockare. Efter säsongen valde han att slåss om ett NHL-kontrakt i New York Rangers. Det blev bara spel i farmarmarlaget Hartford. Förra säsongen fick han istället inleda i ECHL med Greenville, men efter ett par matcher där valde han att lämna USA. I stället hamnade Strömwall hos KooKoo i den finska ligan där han nu, under sin andra säsong i ligan, leder hela seriens poängliga med sju mål och totalt 13 poäng på elva matcher.
– Jag visste att jag skulle få spela powerplay och vara en offensiv spelare som jag var i AIK
– Jag hade inte en så jätterolig säsong i AHL året innan samtidigt som Sverige nästan aldrig var något alternativ. Jag sa till min agent vad jag ville ha och då löste vi dom bitarna här i Finland så jag får fortsätta utvecklas som den offensiva spelare jag är. Det var huvudanledningen till att det blev Finland.

Det var alltså inte ens aktuellt med hans tidigare klubb, AIK, då han återvände till Europa.
– Jag hade redan gjort det bra i Hockeyallsvenskan. Det hade känts som att ta ett steg tillbaka istället för att ta ett steg i rätt riktning.
– Sedan hade AIK goda chanser att ta steget upp förra säsongen, men jag kände att det var lugn och ro som jag behövde efter en jobbig säsong med skador, dåligt med speltid och förtroende i AHL.

Vilka positiva erfarenheter tar du ändå med dig från tiden i AHL?
– Du kan aldrig ta en ledig dag och det är alltid tuffa matcher där. Samtidigt måste du vara förberedd på att ha en hög lägsta nivå jämfört med Hockeyallsvenskan. Jag tycker också att jag har hittat den nu.
– Det var lite upp och ner förra säsongen här i Finland. Självförtroendet var lite stukat från säsongen innan, men i år har jag verkligen hittat harmonin, vilket är en stor del i att det har gått bra.

”VAR MYCKET MER TRYGG”

Hur hanterade du besvikelsen för att komma vidare?
– När jag stack hem därifrån förra säsongen kände jag att jag var bättre än vad jag var fösta säsongen i AHL. där det var mycket nytt samtidigt som jag var halvnervös från början av alla nya intryck.
– Förra säsongen var jag mycket mer trygg i det jag gjorde på campen. Jag var i superfysform, men det kändes som att dom gav upp mig under sommaren eftersom jag hade missat halva första säsongen på grund av skada. Jag tycker inte jag fick bevisa eller göra mig rättvis andra säsongen. Dom gav, som sagt var, upp när det gäller mig och gav andra chansen i stället.

Trots motgångarna har 24-åringen inte gett upp NHL-drömmarna.
– Nej, absolut inte. NHL är en dröm jag fortfarande har. Jag kände själv att jag var på god väg förra säsongen. När jag kommer över dit då kändes det riktigt bra och att många fick upp ögonen för mig på campen. Jag hade också tagit ett steg ytterligare i min fysik och spelet under sommaren, men det fanns inte plats för mig.

Tidigt förra säsongen reste alltså Strömwall till Europa för spel i den finska ligan för KooKoo.
– Jag var i rätt bra form då jag kom dit efter att ha haft en lång ”training camp” i USA. Jag hade spelat lite träningsmatcher och det kändes bra.
– Samtidigt var jag positiv trots allt det negativa som hade hänt innan och det kändes bara kul att få spela igen och visa vilken spelare jag kan vara. Det var som att nollställa efter säsongen innan och bygga vidare på det jag hade då jag var hemma i Sverige senast.

TRIVS MED SVENSKEN

Du gjorde 14 mål förra säsongen och det måste väl ändå ses som helt okej?
– Ja, det var ändå en bra säsong för egen del, men jag tycker att jag borde gjort lite fler mål eftersom jag missade ganska många lägen. Jag hade sex assist då på 37 matcher då och jag är redan nu, efter elva matcher, uppe på det.

Nu leder du hela poängligan, vad ligger bakom den här framgången?
– Jag tycker att jag har hållit en bra nivå under hela inledningen av säsongen och jag började med bra vanor redan på försäsongen.
– Dessutom har vi haft en bra kemi i vår kedja med Toni Kähkönen och Miika Pitkänen. Toni jobbar hårt, är stark på pucken, vinner mycket puckar och tar ett stort ansvar över hela isen. Pitkänen är en smart center med en bra spets i offensiven, men han är även bra att hitta pass och skjuta själv.
– Vi har hittat varandra bra. Att jag leder poängligan är kul och ett tecken på att jag har gjort någonting bra, men det är ingenting jag lägger en så stor vikt vid. Jag vet vad jag kan göra och att jag kan leverera i varje match. Det är bara att fortsätta med det men även försöka vara ännu bättre.

I laget spelar även Timrås kvalhjälte från förra säsongen, Erik Karlsson.
– Vi har spelat tillsammans i några byten och vi har nästan gjort mål varje gång vi har varit på isen tillsammans, säger Malte Strömwall med ett lätt skratt och fortsätter:
– Vi kanske har varit tillsammans på isen vid sju tillfällen och jag tror vi då gjort fyra mål.

TÄNKER INTE PÅ LANDSLAGET

Malte Strömwall och Erik Karlsson har även hittat varandra vid sidan av isen.
– Han är en skön kille, positiv och det är skönt att ha honom här i laget. En riktig glädjespridare.
– Sedan har vi en norrman, (Alexander) Bonsaksen och en dansk, (Emil) Kristensen som båda snackar svenska och det är skönt.

Har någon från landslagsledningen hört av sig eller varit över och tittat på dig?
Jag har inte hört någonting. Det skulle vara kul om det hände, men det är ingenting jag har som mål den här säsongen. Jag vill fortsätta bli bättre för varje dag och match.
– Det finns så otroligt många bra svenska spelare så landslagsspel är inget jag har fokus på eller förväntar mig, avslutar Malte Strömwall. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL