Linus Johansson.
SHL

Efter tunga starten – nu tror Färjestadsforwarden på ljusare tider: ”Ohållbart att det ska fortsätta så här”

ANNONS

Färjestad har fått en tung start på säsongen med endast två trepoängare under de inledande åtta matcherna. Inte heller Linus Johansson, som värvades in av Karlstadslaget från Djurgården inför säsongen, har fått någon flygande start på säsongen. 25-åringen från Ljungby tror dock att Färjestad är alldeles för bra för att bli långvariga i bottenstriden.
– Prestationerna har varit där den senaste tiden, men när man är i en nedåtgående spiral krävs det alltid lite mer för att vända på det. När det väl vänder tror jag att det här kommer att gå bra, säger Johansson till hockeysverige.se.

Nej, inledningen av säsongen 2018/19 har inte varit något att skriva hem om för Färjestad. Med endast 8 inspelade poäng på lika många matcher parkerar Karlstadslaget på en 12:e plats i tabellen – långt ifrån de tippade toppositionerna man förväntades slåss om inför säsongen.

”MAN BÖRJAR KANSKE TVIVLA LITE?”

Färjestad inledde säsongen med en övertygande seger mot HV71 i premiären. Sen hamnade man direkt hamnade i en tung period med fyra raka förluster. Linus Johansson berättar för hockeysverige.se om lagets svaga inledning på säsongen:
– Våra prestationer var inte bra under de matcherna, krigandet var inte på rätt plats heller. Sen hade vi Linköping hemma och spelade kanonbra igen. Sedan dess tycker jag att vi gjort bra prestationer hela tiden. När vi mötte Mora borta för ett par matcher sedan så tycker jag absolut att vi skulle ha kommit hem med tre poäng, säger Linus Johansson som alltså tycker att man nu börjar få skutan på rätt köl igen.
– Utan tvekan. Det känns verkligen så i laget. De flesta femmorna har steppat upp bra. Jag tror att om vi fortsätter skapa så mycket kvalificerade målchanser som vi gör så är det ohållbart att det ska fortsätta så här. Vi kommer att göra mycket mål om vi fortsätter som vi har gjort och det är skönt på något sätt. Det är på rätt väg.

25-åringen, som värvades in från Djurgården inför den här säsongen, har svårt att sätta fingret på vad det är som inte fungerat på under säsongsupptakten, men menar på att laget grävde ned sig lite efter den tuffa starten.
– Man börjar kanske tvivla lite? Vi började med att vinna första matchen, sen trodde man kanske att det skulle gå enklare i de andra matcherna. Vi var nog inte riktigt 100 procent med i de matcherna. Jag tror väl att det är det som har ställt till det lite, säger Johansson.


Linus Johansson och Joel Lundqvist i handgemäng. FOTO: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

VILL SPRIDA ENERGI I LAGET

Den Troja/Ljungby-fostrade forwarden tycker inte att man behöver göra några större förändringar spelmässigt för att vända den dystra trenden.
– Det är bara att kolla. När vi spelar som mot HV71 och Linköping, där vi tar tydliga segrar, är vi ett väldigt pådrivande lag och allt fungerar som det ska – då är vi ett bra lag. Det är inte det spelmässiga det är fel på. Det är mer att inställningen måste vara 100 procent. Är den det så har vi tillräckligt bra spelare för att det ska kunna göras mål.

Johansson har själv en ledande roll i laget i sin roll som assisterande kapten, och han gör vad han kan för att vara en pådrivare i laget.
– Jag försöker sprida min energi och vara den jag är. Jag snackar mycket och försöker spela lite musik som gör en glad när man kommer till hallen efter en tung förlust. Jag är bara mig själv och så bränner jag på under träningarna så att det inte blir någon ”hawaii-stämning”. Det blir det inte även om inte jag drar på, men du förstår vad jag menar. Jag kan vara en bidragande orsak till att det blir lite irritation på träningar och att folk kanske pratar lite mer.

”SÅNT SOM MAN FUNDERAR PÅ SJÄLV”

Under de åtta inledande matcherna har Johansson noterats för två mål och assistkolumnen ekar fortfarande tom. Ett facit 25-åringen inte är nöjd med, men han gläds över det stora förtroendet som Johan Pennerborn och resten av ledarstaben har gett honom.
– Det har väl varit ungefär som för laget, jag hade så klart velat ha en bättre start. Jag hade velat göra lite mer mål och poäng och hjälpa laget att vinna matcher. Överlag har jag fått spela väldigt, väldigt mycket. Det tyder ju på att tränarna är trygga med mig på isen och det är klart att det ger självförtroende när tränarna har förtroende att sätta in mig i viktiga lägen. Överlag tycker jag att spelet har gått helt okej, men jag kan bättre.

Och även om Johansson kanske inte fått den start som han har velat i sin nya klubb så talar tidigare erfarenheter om att formkurvan kommer att stiga.
– Under de senaste åren har jag haft en stigande kurva ju längre säsongerna har gått. Jag brukar bli som bäst efter december, men det är klart att jag vill hitta den nivån nu med. Det är sånt som man funderar på själv, hur man ska hitta den där formen direkt i augusti… Men det är inte så enkelt. Hade jag haft svaret på det hade jag så klart gjort det. Nu gäller det bara att kriga så mycket det bara går och det känns bättre och bättre för varje match som går just nu. Det visar på något sätt att det är på rätt väg.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL