Sök
Ylva Martinsen
Nyheter

Trenden: Fler collegespelare i landslaget – ”Vet att de har en hög potential”

Ylva Martinsen har presenterat sin nya landslagstrupp. Noterbart är att fler collegespelare nu får chansen i Damkronorna.
– Nu går den här turneringen i Kanada och då är det uppehåll även där borta. Övriga turneringar går i Europa och då är det inte lika givet att dom släpper våra spelare, säger Martinsen till hockeysverige,se.
När Ylva Martinsen presenterade sin trupp inför turneringen i Kanada 6-10 november så fanns det en del överraskningar med. Speciellt på målvaktssidan. Det som kanske ändå stack ut mest var att fem av spelarna spelar collegehockey i USA. Det handlar om Lovisa Selander, Emma Söderberg, Jessica Adolfsson, Sara Hjalmarsson och Celine Tedenby.
– Jag tycker att det är jätteviktigt att få se våra collegespelare eftersom vi inte har så många chanser att jobba med dom under säsongen. Alla utom Lovisa gör sin första säsong där. Vi har sett dom tidigare här hemma i ligan tidigare och vet att dom har en hög potential. Sara Hjalmarsson var dessutom OS-spelare, berättar förbundskaptenen Ylva Martinsen för hockeysverige.se och fortsätter:
– Med tanke på hur dom har börjat säsongen där borta och vad jag har fått för rapporter så känns det självklart att ge dom chansen att visa vad dom kan prestera i Damkronorna.

Innebär det att collegetjejerna inte behöver komma hem till nästa turnering som är i Europa?
– Vi får begära ”release”. Sedan får vi se hur collegelagen ställer sig till det. Nu går den här turneringen i Kanada och då är det uppehåll även där borta. Övriga turneringar går i Europa och då är det inte lika givet att dom släpper våra spelare.

Lovisa Selander.

Målvakter i truppen: Lovisa Selander, Emma Söderberg, Maria Omberg
– Sara Grahn har tackat nej på grund av studier i övrigt är det en ganska orutinerad målvaktssida.
– Precis som du säger så är det ganska oprövade målvakter. Nu gjorde Maria ändå debut senast. Två av tre OS-målvakter (Sarah Berglind och Minatsu Murase) har lagt ner sina karriärer. Det har öppnat upp för ett race på målvaktssidan. Sedan har Sara Grahn varit otroligt pålitlig om vi ser till hennes landslagskarriär. Hon är givetvis med och konkurrerar och vill göra skillnad för landslaget och sitt klubblag.
– Sedan har jag en väldig fin erfarenhet av Emma Söderberg. Hon var en av anledningarna till att vi vann bronset 2016 i U18-VM. Lovisa Selander ger sitt lag i varje match chansen att vinna trots att dom är ett stryklag där borta. Vi behöver testa oss fram för att se vart vi landar någonstans.

Två målvakter som varit starka i SDHL-upptakten är Sofia Reideborn och Anna Amholt, men som inte är uttagna i truppen.
– Vi följer absolut båda två. Sedan har vi Julia Åberg i Leksand som har visat fin form där. Vi har fler på listan, men det är dom här tre vi testar nu.

Sofia Engström.

Backar: Sofia Engström, Johanna Fällman, Josefine Holmgren, Mina Waxin, Jessica Adolfsson, Maja Nylén-Persson, Ebba Berglund.
– En ung backbesättning där det ska bli extra spännande att se Sofia Engström göra comeback. Hon har som bekant spelat både som back och forward i Leksand.
– Sofia är tänkt som back, precis som hon spelar i Leksand just nu. Hon deltar gärna i offensiven och det gillar vi. Det känns som ett modernt backspel är att fylla på och gå för det offensivt. Som jag sagt tidigare så vinner vi inga matcher om vi inte har ett starkt anfallsspel också. Sedan är Sofia stark och atletisk i spelet vilket innebär att hon kommer kunna bidra där också då det blir tryck inpå vårt mål.

En som saknas i truppen är Emilia Ramboldt.
– Hon är inte uttagen, men har tackat ja till att vara reserv. Det är dom här sju som vi känner att vi vill se nu.

Lina Ljungblom

Forwards: Nathalie Ferno, Sabina Küller, Lisa Johansson, Pernilla Winberg, Sara Hjalmarsson, Fanny Rask, Isabell Palm, Lina Ljungblom, Erika Grahm, Celine Tedenby, Hanna Olsson, Emma Nordin, Olivia Carlsson.
Med Isabell Palm i laget får Ylva Martinsen in tuffheten. En kul och spännande uttagning är Lina Ljungblom som spelar med Skövdes U18-pojkar. Hon fick chansen i Damkronorna tidigare i år där hon svarade för tre mål.
– Isabell är en kraftfull spelare, har en bra skridskoåkning och är snabb. Hon har även visat upp lite finess i spelet, kan ta sig in på insidan och vara stark där. Det är sådant som behövs. Alla lag vill försvara insidan så där behöver vi komma in i vårt anfallsspel. Hon har inlett starkt i HV71 och det ska bli kul att se vad hon kan göra på den här nivån.
– Sedan har jag haft en bra kontakt med Linas tränare i Skövde. Hon är deras mest drivande center och spelar mycket. Det går jättebra för henne där. Lina var med i Tjeckien och det går inte att inte ha en spelare aktuell som gjorde tre av våra fem mål där nere. Dessutom med tanke på hur hon gör målen. Hon är verkligen inne där det är som hetast. Nu blir det ett annat motstånd och vi får se vart hennes utveckling går åt för håll. Hon och Mina Waxin är aktuella för (Alexander) Bröms bygge inför Junior-VM, men den här gången lånar vi dom.

Hur är statusen med Jenni Asserholt när det gäller landslagsspel?
– Vi har en bra dialog. Jag tycker att hon tar steg framåt för varje gång jag ser henne. Hon är på väg tillbaka till gammalt gott slag även om hon kanske inte är där i alla delar ännu. Det stora där är att få ihop pusslet när man är småbarnsförälder och spelar.

Vilka förväntningar har du på turneringen?
– Att vi fortsätter lägga byggstenar i spelidén. En nyckel är att våga fortsätta. Vi visade upp ett bra positivt spel i Tjeckien och nu vill vi även göra det mot det här motståndet. Det kommer vara viktigt att få det kvittot.
– Sedan kommer det handla om att spela bra i försvarsspelet och stå emot trycket som det kommer att bli. Ju mer vi kan spela oss ur situationerna desto bättre kontroll över händelserna kommer vi att ha.

Den här artikeln handlar om: