Sök
SHL

Frölundatalangen om ständiga strävan att göra mål: ”Får väl vara osvensk då”

Han har slitit på skottramper, studerat stjärnor som Auston Matthews och Patrik Laine och har ett tankesätt som säger ”ta pucken mot mål”. När Frölundatalangen Samuel Fagemo får frågan vilken typ av spelare han ser sig som svarar han kortfattat:
– Målskytt.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
För Frölundasupportrar och andra SHL-intresserade har det inte varit lätt att missa den kvicke 18-åringen från Göteborg. På sina sex spelade matcher har han gjort fyra poäng, varav två av dem hittas i målkolumnen. Forwarden gjorde sitt första mål i Scandinavium tidigare i veckan och fick höra klacken sjunga ”OH-AH-FAGEMO” som soundtrack till firandet. Dessutom har han ett CHL-hattrick och 14 J20-poäng på åtta matcher på cv:t under säsongsinledningen. Hur roligt är det egentligen att spela hockey just nu, om man heter Samuel Fagemo?

Svaret är enkelt.
– Det är helt magiskt. Det är väldigt kul att spela, säger forwarden till hockeysverige.se.

När Samuel utvecklar vad han tror det är som gjort att han fått en sån fin säsongsstart använder han ord som självförtroende och lugn. Han tror att det är hans vilja att alltid gå på mål och ta för sig som gör att huvudtränare Roger Rönnberg gett honom så stort förtroende.
– Jag har ett mindset där jag vill spela på samma sätt som jag gör i J20. Och det tror jag Roger gillar. Jag försöker alltid ta pucken mot mål, jag spelar med ett bra självförtroende just nu och kan spela med ett lugn inom mig, säger Samuel Fagemo.

Samuel Fagemo i kamp om pucken med Färjestads Mikael Wikstrand. (Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson)

LÄS ÄVEN: Draftades inte – nu får Samuel Fagemo en jättechans

INGET NEGATIVT ATT VARA OSVENSK

Sedan SHL-debuten mot Djurgården för snart ett år sedan har Göteborgssonen inte bara mognat på isen och blivit av med lite nerver, han känner också att han mognat utanför hockeyrinken. Mycket tack vare sin familj, som stöttar honom ovillkorligt. I Onsala, söder om Göteborg, bor Samuel med föräldrarna Linda och Linus och bröderna William (-04), David och Viktor (-08, tvillingar). Hela huset andas hockey.
– Jag tror verkligen det gynnar mig att bo hemma nu. Jag får sjukt mycket support från familjen och jag har grymma bröder som alltid finns där för mig. Så det är bara positivt att bo med dem, min grymma familj, säger Samuel som dessutom tillbringar mycket tid med flickvännen och Kopparbergs/Göteborg-spelaren Julia.

Att beskriva sig själv som hockeyspelare verkar ofta som en simpel uppgift för den som får frågan, de flesta spelare skulle nog kunna svara i sömnen. Ofta hör vi ord som ”tvåvägsspelare”, ”jobbar hårt” och ”bra spelsinne” – beskrivande och tydligt. Även Samuel Fagemo har ett tydligt svar när han får frågan.
– Jag ser mig som en målskytt. Jag gillar att ta pucken till mål och ha bra fart på fötterna. Det har varit min grej sedan jag var liten, jag har alltid älskat att åka mot mål och jag har skjutit mycket på skottramper under hela mitt liv.

Att renodlade målskyttar ibland ifrågasätts för sina försvarsskills eller sin attityd är ingen ovanlighet. Det kanske tydligaste exemplet i närtid är William Nylander, som i slutet av sin juniortid ibland beskrevs som nonchalant, egoistisk och loj i hemjobbet. Ordet ”osvensk” blev ofta rubrik i Nylander-debatter. Men att bli ifrågasatt är ingenting Samuel Fagemo oroar sig för.
– Hockey går ju ut på att göra mål och vinna matcher, så…

Är du aldrig rädd att uppfattas som egoistisk eller osvensk?
– Nej, det är jag inte. Jag försöker ha ett lugn inom mig och jag ser inget negativt med att ta pucken till kassen. Jag får väl vara osvensk då. Det uppskattas nog bara.


Det senaste målet Samuel Fagemo gjorde var i torsdagens match mot Luleå. En uppvisning i att ta pucken mot mål, som toppades av med ett iskallt avslut.
Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

”DET VÄRSTA JAG VARIT MED OM”

I laget tittar han en del på hur Ryan Lasch spelar med pucken, och försöker lära sig av hans spelsinne.
– Sedan tittar jag mycket på spelare ute i världen också, mycket Matthews och Laine. Auston Matthews spelar också med ett lugn inom sig. Han tar vara på bra lägen när han får dem, han har ett sjukt bra skott och en quick release. Han skjuter direkt när han får pucken och det försöker jag också göra här i SHL, säger Samuel.

Under midsommarhelgen i Dallas tidigare i år hoppades Samuel Fagemo få uppleva lyckan att bli draftad till världens bästa liga. Men till mångas förvåning lämnades hans namn ouppläst efter de sju rundorna. Besvikelsen var stor, men när han bjöds in till Arizonas rookiecamp som free agent blev han sporrad att fortsätta arbeta mot det stora målet att ta sig till NHL.

Förutom besvikelsen att inte bli draftad, har du haft några andra motgångar i din karriär?
– Ja, jag fick en tuff skada under mitt U16-år. Efter TV-pucken fick jag en senskada i handleden. Det var lite läskigt.

Skadan Samuel berättar om inträffade när han skulle forechecka i en match och snubblade på isen. En annan spelare trampade av olyckshändelse på handleden och ett djupt jack skars upp.
– Det var det värsta jag varit med om faktiskt, säger han och tillägger att han var borta fem månader från spel.
– Men det kunde varit värre. Någon centimeter till och handen hade kunnat vara förstörd. Det var tur i oturen.

Nu är du helt återställd?
– Jadå, nu är allt som vanligt.

Du känner dig inte orolig när du spelar nu?
– Nej, det gör jag inte. Det är klart jag tänker på det ibland, och jag spelar med ett skydd för handlederna men det är ingenting jag märker av under spelets gång.

18-årige Fagemo firar med sina kedjekamrater Pathrik och Ponthus Westerholm samt Viktor Ekbom efter att ha gjort mål mot Färjestad. (Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson)

”JAG FÅR TA LÅNGA BYTEN”

För varje match som spelas under hösten hoppas Samuel Fagemo att ta steg framåt mot ett A-lagskontrakt. Och det starka självförtroendet till trots är han väl medveten om att det finns saker han kan förbättra.
– Jag vill lägga lite fokus på försvarsspelet, känna att man inte bara fokuserar på offensiven. Det är det jag jobbar med mest nu, att ligga rätt i banan i försvarszon.

Vad tror du krävs av dig för att spela dig till ett a-lagskontrakt?
– Att spela hundra minuter, haha. Jag får ta långa byten!
– Nej då, det är bara att fortsätta med det jag gör och inte bli bekväm och slappna av bara för att det gått bra några veckor här. Nu är det bara att fortsätta bygga på den kemi jag fått med bröderna (Pathrik och Ponthus) Westerholm. Man ska inte ta något för givet.

Tvivlar du någonsin på dig själv?
– Nej, det gör jag inte. Jag har alltid trott på mig själv och vågat göra det jag är bra på. Jag har alltid fått bra stöd hemifrån och support från mina föräldrar att tro på det jag gör och följa mina drömmar.

LÄS ÄVEN: Nästa generation Fagemo gör väsen av sig: ”Ser ingen nackdel i namnet”

Den här artikeln handlar om: