180920 Växjös Linus Fröberg under ishockeymatchen i SHL mellan Timrå och Växjö den 20 september 2018 i Timrå. Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN / Cop 108 …
Växjö Lakers HC

Landslagsdebuterar – delvis kritisk till sin säsong: ”Använda det här till att steppa upp”

ANNONS

Hela elva a-landslagsdebutanter plockades ut idag av Rikard Grönborg till Tre Kronors deltagande i Karjala Tournament i Finland i november. En av dessa var Växjös center Linus Fröberg som de två senaste säsongerna tagit stora kliv i sin karriär.
— Jag har lagt ner mycket tid på min egen utveckling och det har gett resultat, helt klart, berättar 25-åringen för hockeysverige.se.

Tillsammans med klubbkompisen Joel Persson kommer Linus Fröberg vara Växjös representanter i landslagsturneringen i Finland. För Fröberg, som spelat i alla pojk- och juniorlandslag samt spelat U18-VM, blir det nu debut i a-landslaget vid 25 års ålder.
— Det känns skitkul. Stolt, både över att vara med och även över mig själv, berättar han för hockeysverige.se.

Hur löd motiveringen?
— De gillade vad de såg förra året och även i år. Sen personligen tycker jag att det gått lite tyngre i år och att de finns mer att hämta, men det är skitkul och ett bra kvitto.

UPP OCH NER

De regerande mästarna Växjö har hackat rejält under säsongsinledningen. Men en av de som utifrån sett varit bland de bättre i laget är Linus Fröberg som gjort tre mål, två assist och får förtroende i powerplay. Men själv tycker han att säsongen varit upp och ner.
— Jag vet att jag har mer. Sen vill jag vara den spelaren som jag har varit några matcher, så jag vill vara en ledande spelare oavsett vad det handlar om. Vissa matcher har jag varit det och det gäller att hålla den nivån hela tiden.
— Jag ställer mer högre krav på mig själv. Jag tycker att jag höjt min högstanivå, men jag vill hitta så att jag ligger jämnare och inte faller tillbaka så mycket. Utan jag vill vara där och då tror jag det kan bli en rolig säsong.

Linus Fröberg SHL-debuterade i Brynäs redan säsongen 2010/2011. Säsongen efter spelade han för Färjestads juniorer och varvade då med spel i SHL under de kommande åren. Utan att ta en ordinarie plats. Istället så etableringen i den högsta ligan säsongen 2015/2016 då han valde att flytta till Växjö. Där har han förövrigt spelat i samtliga matcher sedan dess.

Men det var förar säsongen som centern började göra sig ett namn som en av toppspelarna i ligan. Bland annat gjorde han 26 poäng i grundserien och bidrog starkt till klubbens andra SM-guld genom tiderna.

Vad var det som gjorde att du tog de kliven förra säsongen jämfört med innan?
— För det första så spelar jag mer. Sen så har jag tränat på och verkligen gått för det. Jag har lagt ner mycket tid på min egen utveckling och det har gett resultat, helt klart.

ANLITAT EN MENTAL COACH

En av de saker som Linus Fröberg har gjort är att anlita en mental coach.
— För mig har det varit skitbra att ha honom att prata med. Det blir lätt att man går runt och tänker på att man ”måste göra saker” istället för att utgå från det enkla. Det är framförallt såna småsaker som vi diskuterar.

Linus Fröberg berättar att ingenting är sagt om hur han kommer användas under landslagsturneringen.
— Jag är en tvåvägscenter, men sen får jag se hur de placerar mig. Men framförallt så kommer jag bidra med smartness och ett bra tvåvägsspel, vara solid både bakåt och framåt.

Jag antar att du kommer köra på på samma sätt som du gjort i SHL, det är ju det som tagit dig till Tre Kronor.
— Jo, precis. Förhoppningsvis kan jag väl använda det här till att steppa upp mitt eget spel också, ta med mig det och bygga mitt självförtroende.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL