SHL

Rookiekontrakt och superhyllning för Frölundatalangen: ”Blivande lagkapten”

ANNONS

Med 6 minuter och 34 sekunders istid spelade Frölundajunioren Linus Nässén ikväll till sig ett rookiekontrakt med klubben. Nu vill han ta nya kliv – och blir överöst av superlativ från coach Roger Rönnberg.
– Han har ett av de högsta hockey-IQ:n vi fått upp från akademin, säger Frölundatränaren efter 2-1-segern i Scandinavium. 

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det var ingen finputsad tillställning i Göteborg, när Frölunda besegrade Örebro. Matchen var jämn och båda lagen stod för både bra och mindre bra prestationer, men det blev tillslut hemmalaget som drog längsta strået.
– Alla ser att det inte är en perfekt match av oss, men vi jobbar hårt och har en fruktansvärt bra attityd idag, säger Frölundatränaren Roger Rönnberg en stund efter slutsignal.

Förutom att Joel Lundqvist hyllades för sin 900:e match före nedsläpp, och att Ponthus Westerholm gjorde sitt första SHL-mål för säsongen så var det ytterligare en person som fick fira lite extra under tisdagkvällen. Linus Nässén. I matchens slutminuter ropade speakern upp att han nått 100 spelade SHL-minuter och nått sitt rookiekontrakt med a-laget.
– Det var jätteroligt, jag blev glad, såklart, säger 18-åringen från Hönö utanför Göteborg.
– Jag har jobbat för det är väldigt länge.

”BLAND DE ABSOLUT BÄSTA”

Linus Nässén beskriver sig själv som en stabil tvåvägscenter som bygger mycket av sitt spel på sitt starka spelsinne. Men när Roger Rönnberg väljer sina ord om forwarden fokuserar han mer på de mjukare värdena.
– Han är osjälvisk, ödmjuk, jobbar hårt och gör allting rätt. Han har en otrolig karaktär, väldigt utvecklad för sin unga ålder. Han har ett av de högsta hockey-IQ som vi har fått upp från akademin tycker jag. Han är bland de absolut bästa. vi är jätteglada att han tar steget in i truppen på riktigt, säger Rönnberg.

Skärgården-fostrade Nässén blev, till mångas förvåning, inte draftad i Dallas tidigare i år. Och Rönnberg tror att det är många scouter som skruvar på sig nu när de ser vad de gått miste om.
– Men jag är rätt övertygad om att han går i nästa draft.

Med ett snitt på 7:47 i istid på sina 13 spelade SHL-matcher har Linus Nässén nu ett rookiekontrakt i hamn med Frölunda Indians. (Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen)

”ALLT KAN HÄNDA”

En missad draft kan leda till besvikelse, men Linus Nässén ser inte tillbaka på midsommarhelgen med bitterhet.
– Jag kunde inte påverka det, har man inte varit tillräckligt bra så går man inte i draften. Så är det bara. Så jag kände egentligen inte någon besvikelse. Sedan känner jag mig såklart sporrad att jobba vidare, det är en lång karriär och allt kan hända. Alla drömmer ju om att komma till NHL men man kan gå många olika vägar, och man behöver inte alltid bli draftad för att spela där borta. Det finns möjligheter och jag får jobba efter dem.

Roger är övertygad om att du kommer gå i nästa draft, vad tror du själv?
– Jag tänker inte direkt på det. Jag får fokusera på att jobba hårt varje dag och försöka bli bättre. Blir man det så ökar såklart chansen att gå. Det är så jag ser på det.

Rookiekontraktet var ett delmål för dig, vad har du mer för målsättningar denna säsong?
– Nu vill jag lägga i en växel till. Nu har jag nått kontraktet och jag är här för en anledning, det går inte att sticka under stolen med att jag vill spela. Så jag får göra det bästa jag kan så får vi se hur det blir.

Hur gör du rent specifikt för att bli bättre och inte hamna i någon form av lunk?
– Först gäller det att vara hundraprocentig i allt man gör. Vara väldigt noggrann. Det funkar inte att komma en dag och känna att man inte orkar, utan det är bara att pina sig igenom det. Det är klart det inte alltid är frid och fröjd att komma till träningen, men det gäller att vara noga med allting för att bli bättre. Både på och utanför isen, sova ordentligt, äta ordentligt. Det låter klyschigt, men det är verkligen så det är.

FRAMTIDA LAGKAPTEN?

Centern inspireras av de övriga lagkamraterna och berättar att han haft många förebilder i Frölunda genom åren. Men det namn som ligger närmast till svar är Joel Lundqvist.
– Han är en förebild för hela staden egentligen, och då vet man ju att han gör någonting rätt, säger Linus Nässén.

Och just kapten Lundqvist finns i Roger Rönnbergs bakhuvud när han pratar om den unge forwardstalangen. Förutom karaktär och hockey-IQ ser coachen en framtida ledare i Nässén.
– Jag har sagt till mina assisterande coacher att han om tio år kan sitta som lagkapten här. Det är en fantastiskt lagspelare. han är coachbar, lyssnar och lär, hyllar Frölundatränaren.

Vad säger du om de stora orden, Linus?
–  Det är kul att höra. Det har varit många bra spelare som fått vara kaptener här, en av dem är Joel. Och att få bli jämförd med dem är såklart sjukt kul.

Känner du att du har de ledaregenskaper som Roger pratar om?
– Ja, det har varit så sedan jag varit liten. Jag har varit lagkapten hemma i Skärgården och även utanför isen, i skolan tar jag hand om de som kanske inte är inne i gänget. Man får tänka på alla andra. Så det är inte bara inom hockeyn. Och jag trivs med det.

Matchen mot Örebro slutade 2-1 till Frölunda efter mål av Simon Hjalmarsson, Kristian Näkyvä och Ponthus Westerholm.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL