Sök
HARMONISK. André Burakovsky har hittat lugnet – trots att poängen inte trillat in den här säsongen.
Washington

”Kunde ha fyra-fem nätter när jag inte sov när jag kom in i svackorna”

Han inledde säsongen med åtta raka matcher utan poäng. Tidigare hade det lett till djup frustration och sömnlösa nätter. Men efter att ha hängivit sig åt mental träning under sommaren har André Burakovsky blivit mer harmonisk. Både som människa och hockeyspelare.

EDMONTON (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hade det här varit för ett år sedan är chansen stor att André Burakovsky hade lidit av det. En start på säsongen med åtta raka matcher utan poäng är givetvis inte optimal, men när hockeysverige.se träffade 23-åringen inför Washington Capitals bortamöte med Edmonton Oilers förra veckan visade han ändå upp ett inre lugn, sin poängtorka till trots. Samma kväll fixade han säsongens första poäng, Capitals tröstmål i 1–4-förlusten mot Oilers, och bröt därmed den negativa trenden.

Den stora skillnaden mellan Burakovsky i oktober 2018 jämfört med oktober 2017 finns i första hand mellan tinningarna. Under vårens slutspel, som slutade med att han blev Stanley Cup-mästare, tog svensken hjälp av mentale coachen Andy Swärd. Detta för att komma ur den negativa spiral han hade en ovana att hamna i när saker och ting inte gick hans väg.
– Den mentala biten av sporten har varit ett av de största problemen för mig, erkännde han för hockeysverige.se i samband med Stanley Cup-finalen i somras.
– Jag har haft problem med det i några år att jag är väldigt hård mot mig själv. Så fort jag har några dåliga matcher börjar jag ifrågasätta mig själv och det är det som har hämmat mig lite grann. Så snart man börjar ifrågasätta sig själv och tänka för mycket kommer det att bli problem. Jag måste lära mig att lägga det bakom mig. Det är något som jag kommer att jobba hårt på i framtiden.


Swärd och Burakovsky. Foto: Privat & Bildbyrån

”KÄNDE MIG INTE TRYGG”

Sagt och gjort. Efter firandet med bucklan började han och Swärd intensifiera sitt samarbete. Med hjälp av speciella andningsövningar, reflektion och kontemplation har André Burakovsky blivit bättre på att styra sina tankar i en positiv riktning.
– Förr när jag hamnade i poängsvackorna spelade jag inte bra hockey över huvud taget. När jag väl var på isen kände jag mig inte trygg och ville inte ha pucken. Det var sådana svackor jag kom in i. Då var det tufft att spela, säger han till hockeysverige.se.
– Nu tycker jag ändå att hockeyn flyter på, jag har bra fart och vill mycket, hittar bra passningar och det känns mycket bättre nu. Förr kunde jag ha fyra-fem nätter när jag inte kunde sova när jag kom i de här svackorna. Det har jag helt kommit ur med hjälp av Andys jobb.

De uteblivna poängen under inledningen av säsongen satte honom omedelbart på prov. Burakovsky säger att de nya metoderna har fungerat och hjälpt honom att behålla lugnet han hade så svårt att hitta tidigare.
– Det gäller att inte tänka på det, utan fokusera på mitt spel och hela tiden se vad jag kan göra bättre. Jag försöker att inte tänka på poängen över huvud taget, säger han.
– Det är klart att det kröp lite i bakhuvudet när man hade spelat åtta matcher och inte gjort någonting eller skjutit speciellt mycket. Men jag tycker att jag hanterar det på ett bättre sätt nu. Jag låter det inte påverka mig på samma sätt som tidigare.

”BEHÖVER BLI MER EGOISTISK”

I stället för att våndas över att pucken inte trillar in har han försökt fokusera på detaljer i spelet som ska göra honom bättre. Genom att bryta ned sitt spel i mindre beståndsdelar har han kunnat hitta områden att nöta på. Det har gett mer arbetsro.
– Jag är nog en spelare som tittar efter passning en extra gång när jag har läge att skjuta. Det är någonting jag jobbar på efter träningarna och försöker komma ifrån. Jag är väl lite svensk på det sättet, lite osjälvisk som försöker hitta lagkamraterna i stället för att ta avsluten själv. Jag behöver bli mer egoistisk, säger han som ett exempel.
– Spelmässigt har det ändå flutit på bra. Detaljmässigt är det något misstag varje match, men det händer ju. Vi är alla mänskliga. Det har kanske varit lite begränsat med speltid inledningsvis, men det får man kämpa sig igenom. Jag hade ett riktigt bra slutspel när jag kom tillbaka efter skadan i våras och hade en bra finalserie. Jag vill bygga vidare på det.


Foto: IBL/All Over Press

Medan vi genomför intervjun utanför Capitals omklädningsrum i Rogers Place går nye huvudtränaren Todd Reirden förbi. Han passar på att klappa sin adept på axeln på ett uppmuntrande sätt. André Burakovsky konstaterar att coachbytet som uppstod när Barry Trotz lämnade Washington för New York Islanders varit honom till gagn – trots att Reirden under stundom spelat honom i Capitals fjärdekedja.
– Jag gillar Todd mycket. Han är bra på att snacka med spelarna, försöker se till att alla mår bra hela tiden. Jag tycker det är viktigt i ett lag, säger Burakovsky.

INGEN BAKSMÄLLA EFTER FIRANDET

Han understryker att han hyste stor respekt för Barry Trotz, men att det finns tydliga skillnader i coachernas ledarskap. Reirdens sätt att leda ”Caps” har gynnat skåningen i hans försök att skapa en mer positiv självbild när det går tungt.
– Todd är väldigt olik ”Trotzy” i sättet att agera mot spelare. Nu har vi hela tiden en dialog och snackar om att inte tänka för mycket på poängen. Barry kunde påpeka att jag inte hade levererat medan Todd fokuserar på att jag ska spela bra hockey och är lite mer positiv på det viset. Det är det jag gillar med honom, säger André Burakovsky.

Todd Reirden har fått en okej start som coach för Washington Capitals. Tio matcher in på säsongen har laget fem segrar och är med sina 39 fullträffar ett av ligans målfarligaste lag. Baksmällan som många befarade skulle komma efter lagets vilda firande under sommaren har uteblivit.
– Det är klart att när man vinner så hör festandet till. Men vi hade alla så sjukt kul när vi vann och fick en liten ”taste” av Stanley Cup när vi vann. Alla lag som vunnit känner nog att de vill vinna igen. Nu vet vi vad som krävs för att ta oss till Stanley Cup-final och sedan gå hela vägen. Det krävs en bra grundsäsong och ett bra slutspel. Nu har vi börjat riktigt bra, tycker Burakovsky.

Den här artikeln handlar om: