Sök
NOBBADES. Varken Christian Eklund eller Kristofer Ottosson slog sig in i TV-pucken. Nu ger de råd kring hur man ska agera om man inte kommer med.
TV-pucken

”Jag kommer ihåg att jag grät när jag inte kom med i TV-pucken”

Hur ska man resonera när man inte lyckas slå sig in i TV-pucken? Hockeysverige.se satte sig ned med djurgårdsikonerna Christian ”Fimpen” Eklund och Kristofer Ottosson för att prata om att hantera besvikelse och stress som uppstår när man inte tar plats bland eliten som 15-åring. Det är nämligen något båda två har erfarenhet av.
– Många föräldrar tror att bara för att deras son spelar i ett visst lag och är med på camperna så blir han automatiskt ett hockeyproffs, säger Ottosson.

LÄS ÄVEN: Så fann hon en metod för att minska hetsen kring TV-pucken

HANINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hur viktigt är det för karriären är det att spela TV-pucken? Åsikterna går isär kring det. Genom åren har vi sett åtskilliga exempel på spelare som fått riktigt fina karriärer trots att de inte lyckades ta plats i respektive regions lag. 
Exempel på det är Niklas Persson, Lukas Bengtsson, Christian ”Fimpen” Eklund och Kristofer Ottosson.

Just dom två sistnämnda slog sig ner kring runda bordet i Torvalla Ishall i Haninge tillsammans med hockeysverige.se. Detta för att ge sin syn på vad det innebär att inte få vara med och spela i TV-pucken.
– Vårt lag i Djurgården var bra vid den här tiden och jag var med vid uttagningarna till TV-pucken. Jag tror att vi hade 14 eller 15 man som kom med. På träningarna efter uttagningarna kunde vi vara tre, fyra stycken när dom andra var iväg, vilket kunde vara lite surt, berättar Christian Eklund och fortsätter:
– Jag kommer ihåg att jag grät för jag tyckte det var skittråkigt när jag inte kom med för då var att komma med det viktigaste som fanns för mig. På den tiden fick jag hem ett brev där det stod att jag inte kom med vilket innebar att jag kunde sörja på kammaren. När jag sedan kom till träningen kunde jag utåt sett visa att ”jag skiter i det där”.

”FANNS INGET VÄRDE ATT VARA MED I TV-PUCKEN LÅNGSIKTIGT”

Ottosson:
– Jag var nog med till någon av dom sista uttagningarna för den nivån höll jag. När jag inte kom med grinade jag, men efter några veckor hade jag släppt det där. Samtidigt tänkte inte jag heller på att jag inte skulle komma in på hockeygymnasiet om jag inte var med i TV-pucken. Den stressen och pressen fanns inte. Det fanns inget värde i att vara med i TV-pucken långsiktigt.


Christian Eklund. Foto: Ronnie Rönnkvist

Christian, kände du att komma med i TV-pucken var det viktigaste i din karriär just då?
– Det var först året då det var dags för mig att få chansen att spela i TV-pucken som jag tyckte att det var världens grej. Jag tror att det här blivit värre med åren.
– I dag är det många som är rädda för att inte komma in på hockeygymnasium om man inte har spelat TV-pucken. Det här fanns inte då jag var aktuell. Då var det mer ”Jag kom inte med i TV-pucken, okej”. Året efter var det ingen som brydde sig om det. Nu kan killarna och tjejerna lida lite utav det då det handlar om uttagningen till hockeygymnasiet. Där tror jag att det blivit en större press på ungarna.
– Jag har en son (William Eklund) som var med i TV-pucken. För hans generation är det viktigare att komma med tack vare det här med hockeygymnasium och hela den biten. ”Vad kommer det här betyda för mig i framtiden?” Så här var det inte förut.

Ottosson:
– TV-pucken i sig är fantastisk. Kul och spännande, men det för med sig så mycket annat också. I år är det 03:orna som spela. Bland 04:orna börjar ungarna redan nu byta lag för att komma med i TV-pucken nästa år. Det spiller ner i åldrarna och 05:orna tänker redan nu på vilket som är rätt lag att spela i för att komma med i TV-pucken. Samtidigt selekterar det bort vissa unga i en känslig ålder.

Eklund:
– Egentligen kanske det inte bara handlar om ungarna för dom blir avbilder av oss föräldrar.

”DU KOMMER DIT DU FÖRTJÄNAR”

Ottosson:
– Många föräldrar tror att bara för att deras son spelar i ett visst lag och är med på camperna så blir han automatiskt ett hockeyproffs. Det är inte dom yttre faktorerna som är viktiga utan det är vad grabben eller tjejen gör när dom är på träning. Alltså, det egna intresset för hockeyn är det avgörande. Om du inte är genuint intresserad av hockey och tycker att det är skitkul så kommer du inte lägga ner jobbet som krävs oavsett vilket lag du spelar i, vilka camper du går på eller hur mycket du som förälder plöjer in. Allt faller ändå över på det egna drivet. Du kommer dit du förtjänar utefter hur hårt jobb du lagt ner nästan oavsett vilken väg det är.

Eklund:
– En annan sak är att det verkar som nästan ingen är nöjd om man inte blir NHL-proffs. Fokuset ligger så långt borta. Förut låg fokuset på att se hur långt man kommer. Elitserien var nästan ouppnåeligt. Att vi sedan kom dit är nästan helt sjukt. I dag när killarna tror att dom inte ska komma med dit lägger dom i stället av.

Ottosson:
– Junioråldern är fantastiskt rolig. Man har den här gemenskapen i J18 och J20 med bra kompisar. Det är den absolut roligaste åldern med resor och allt det här. Slutar du innan bara för att man du draftats eller inte fått vara med i TV-pucken då missar du allt det roliga. Glädjen är viktig.

LÄS ÄVEN: Så vill förbundet råda bot på hetsen kring TV-pucken

Fungerar det så att hockeygymnasierna tittar på om spelaren ifråga spelat TV-pucken eller inte?
Eklund:
– Ja, absolut. Jag tror att det finns i första kolumnen då du söker in till hockeygymnasium en fråga om du spelat TV-pucken eller inte, ja/nej. Sedan vet jag att klubbar som exempelvis Djurgården, som jag vet mest om, även tittar på andra grejer.
– Man ska komma ihåg att TV-pucken är här och nu. Du kan ha en kille med som var puberterad för två år sedan och redan har skägg. Klart att han ska vara med, men kommer han bli en bättre hockeyspelare då killarna är vuxna?

Hur tänker du kring att det fungerar så här?
– Hade jag fått välja hade jag lagt TV-pucken på våren efter att gymnasiet tagit ut sina killar. Då hade dom inte kunnat ta hjälp av TV-pucken.
– Sedan vet jag såklart att klubbarna även tittar på andra saker också. Jag tror att det är mer stressande för spelarna eftersom många av dom tror att det kört om dom inte kommer med i TV-pucken. Så är det inte och det här tycker jag borde kommuniceras ut ännu bättre.


Kristofer Ottosson. Foto: Ronnie Rönnkvist

”DE KAN GÅ DÄR MED SINA TV-PUCKJACKOR”

Trots att Christian ”Fimpen” Eklund och Kristofer Ottosson inte fick spela TV-pucken hade båda väldigt fina karriärer inom hockeyn.
– Först fick jag bryta ihop, tycka allting var trist och att tränaren var knäpp, säger Christian Eklund med ett leende och fortsätter:
– När jag väl landat i det där. Det gick inte att gå och tänka på att jag inte kom med. Det skulle vara som att ta gift och hoppas på att någon annan ska dö, alltså väldigt korkat. Jag bestämde mig för att varje gång dom var i väg på TV-pucksläger skulle jag ligga i gymmet eller vara på isen. Det var inte så att jag gjorde det för att jag skulle visa dom.
– Dom killarna var ganska nöjda efter att ha varit iväg på sina läger, vilket gav mig en morot att vara på isen och träna stenhårt när dom var borta. Dom kan gå där med sina TV-puckjackor…

LÄS ÄVEN: Lång väg till SHL-framgång – ”TV-pucken betydde inte något alls”

Märkte du av att du blev en starkare och bättre hockeyspelare av att träna själv medan TV-puck-killarna var på läger?
– Det första var att jag hamnade i ett underläge mentalt. Någon hade sagt att ”Ni är bäst och ni är sämst”. Jag fick börja med att ta mig ur det där. Ju längre tiden gick, jag kunde alltid jobba mig uppåt medan killarna som var med i TV-pucken redan var på toppen. Jag hade alltid något att kriga emot och jag visste att hårt jobb skulle löna sig.

Det var aldrig så att funderade på att sluta spela?
– Nej, inte i den åldern. Det var, som jag sa, jobbigt den här månaden som uttagningen var. Sedan släppte det där och jag kände aldrig någon stress över att inte varit med i TV-pucken.
– Självklart är det så idag att kommer du inte med till TV-pucken så kommer vägen bli lite längre. Det är ändå då du är 23, 24 år som du ska vara som bäst, men att få en femtonåring att förstå att han får ta den långa vägen… Det är tufft.

Vilka råd kan ni ge till en kille eller tjej som inte kommer med i TV-pucken.
– Det är så enkelt att säga – ge inte upp, säger Christian Eklund och fortsätter:
– Som vi sa så är det vid 24, 25 du ska vara som bäst om du gör en satsning. Rådet jag har är att när dom andra är iväg med TV-pucken och du vill fortsätta spela så träna extra.
– Man måste se det lite mer uppifrån, här och nu, vilka är med i TV-pucken. Det är en enskild händelse och bara en turnering. Tränaren tar ut dom han tycker bäst just nu och inte vilka som har bäst potential att bli hockeyspelare.

”MAN HAR TAGIT HAND OM DEM SOM INTE KOMMIT MED”

Ottosson:
– Jag håller med till hundra procent. Det är den svåraste åldern att göra selekteringen. Det sker så mycket olika i killarna och tjejernas utveckling. Tränarens uppgift är att ta ut det bästa laget just nu och det är oftast, inte alltid, att ta ut dom som är mest pubertala. Det är ofta en stor fördel att ha med spelare med styrka, storlek, fart och kraft.

Eklund:
– Någonting jag tycker att man gjort bra här i Stockholm är att man tagit hand om dom som inte kommit med och då varit väldigt ledsna. Ledarna har då förmedlat ut till killarna att även om dom inte blev uttagna just nu så är dom ändå svinbra spelare. Man har försökt skicka med en positiv feedback.

Ottosson:
– Det är åren efter TV-pucken som det börjar på riktigt både för TV-puckarna och dom som inte kom med. För att orka med att träna så pass mycket handlar det om att hitta ett sätt som gör att det är roligt. Det kan vara bra polare eller bra träningsformer. Det är annars svårt att orka göra något som det är så mycket av, oavsett om det är hockey eller vad där, för att bli tillräckligt bra. Det måste finnas en glädje i grunden.

LÄS ÄVEN: Spelade aldrig TV-pucken – nu är han SHL-stjärna: ”Viktigt att vuxna förklarar att det inte är allt”

Den här artikeln handlar om: