TILLBAKA. Almen Bibic har återhämtat sig väl efter den otäcka olyckshändelsen 11 oktober.
SHL

Försökte spela rent – då blev backtuffingen knockad: ”Har sagt att det var livets karma”

ANNONS

Det var en otäck smäll som fick många att reagera. Utslagen bars Almen Bibic av isen på bår efter den olyckliga kollisionen med Patrik Blomberg. I går var Linköpings backtuffing tillbaka i spel – flera insikter rikare.
– Jag försökte spela rent och den här gången straffade det sig, säger Bibic till hockeysverige.se.

Det var den 11 oktober i Linköpings hemmamatch mot Timrå som olyckan var framme. Almen Bibic gick in för att tackla motståndarforwarden Patrik Blomberg bara för att själv ta den största smällen. Bilderna som kablades ut efteråt var jobbiga att ta del av. En avsvimmad Bibic fick hjälpas av isen på bår till ambulans och vidare till sjukhus.

Själv har han inga minnen av händelsen över huvud taget.
– Det är jätteotäckt just på så vis att jag aldrig varit borta så länge tidigare. Jag minns ingenting från isen eller Saab Arena. Jag var borta väldigt länge och första minnet är från sjukhuset senare när jag vaknade upp på riktigt, berättar Almen Bibic.
– Jag stannade på sjukhuset hela natten. Läkarna väckte mig varje timme och kollade ögonen så allt var okej. Jag måste ge Linköpings universitetssjukhus ett stort plus för hur de tog hand om mig. De var fantastiska.

”SUGER KRAFTEN UR EN”

Det är fredag eftermiddag och Bibic har precis kommit hem från LHC:s träningspass inför lördagens möte med Frölunda. Under torsdagskvällen gjorde han comeback i 1–2-förlusten mot Djurgården på Hovet. Efter att ha missat fem matcher var han tillbaka som sjunde back och spelade bara drygt sju minuter. Kroppen gav ett positivt besked.
– Jag mår bra. Det var roligt att vara tillbaka och ta sig igenom en match med grabbarna. Jag spelade inte mycket, men var ändå jäkligt trött efteråt. Att spela match och vara fullt påkopplad menalt efter att inte ha spelat på ett tag suger kraften ur en, konstaterar han.


Foto: Bildbyrån/Josefine Loftenius

25-åringen såg inte hämmad ut på isen, utan var sitt normala, aggresiva jag. Han tror inte heller att olyckshändelsen satt några spår på det viset. Däremot har han tagit lärdom av smällen.
– Jag har faktiskt inte tänkt på det alls. När jag gick in i närkamper kändes det lugnt, säger Almen Bibic om comebacken.
– Det som hände var en sådan stor olyckshändelse som jag tror kom sig av att jag försökte spela rent. Jag har fått dåligt rykte för att jag delat ut en del fula proppar och därför har jag försökt ge mig själv chansen att inte dela ut dem och ge domarna så lite anledning som möjligt att visa ut mig. Nu gick jag in jättelågt med armarna och då var det huvudet som tog stryk.
Han skrockar och tillägger:
– Jag har delat ut en del fula tacklingar så jag har faktiskt sagt att det här var livets karma.

”HON VAR INTE PIGG ATT SLÄPPA I VÄG MIG PÅ MATCH”

Även om Almen Bibic själv inte hade några problem att gå vidare och göra comeback finns det minst en person i hans närhet som tyckte det var jobbigt.
– Det var mer av en barriär för min fru än mig det här. Hon har inte varit pigg på att släppa i väg mig på match. Det har varit jättetufft för henne att gå igenom det här, tuffare än för mig. Men jag är glad att hon bryr sig om mig på det sättet, säger han.

Var det något gott som Almen Bibics olycka förde med sig var det att så många slöt upp bakom honom.
– Brorsan (Alen Bibic) bombade upp från Ängelholm, mamma, pappa och min farbror kom hit och frun var redan på plats. Det är sådant man blir glad av, att ha den sortens stöd, säger han.

Patrik Blomberg hörde också av sig. I ett sms ville Timråforwarden förvissa sig om att Bibic mådde bra – trots att han inte hade gjort något fel i situationen. Det var ett inititiv som LHC-backen hyllade i en tweet kort efter händelsen.
– Jag ville lyfta det. Vi har lite av en machokultur inom hockeyn och folk klagar på det, men det var väldigt fint gjort av honom. Det var ett exempel på medmänsklighet som jag ville visa upp, säger Almen Bibic som över huvud taget blev rörd av det engagemang som folk visade för honom.
– Jag fick massor med kärlek på sociala medier och det är jag inte van vid, Det brukar vara tvärtom (skratt). Nu var det jättemånga som hörde av sig och det blev en boost. Riktigt kul att se.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch