Sök
Succé för Sveningsson och Oskarshamn inledningsvis
Nyheter

Oskarshamns poängkung om flytten från HV och årets succé: ”Vet vad jag kan”

Förra säsongen sköt han HV71’s J20-lag till SM-guld. Den här säsongen har Filip Sveningsson varit en starkt bidragande faktor till att Oskarshamn överraskat i HockeyAllsvenskan. 

Från guldfirande med HV71:s J20 till poängsuccé i HockeyAllsvenskan behöver inte steget vara långt. För Filip Sveningsson var det steget, geografiskt, cirka 17 mil sydost och ungefär en sommarträning i tid. I skrivande stund har 19-åringen gjort en poäng per match, sju mål och sex assist, i inledningen av sin första säsong som senior.

Hade du kunna föreställa dig att det skulle gå så här bra?
– Nej, egentligen inte. Men samtidigt vet jag vad jag själv kan göra. Om ingen annan tror på mig så måste jag själv göra det. Jag vet vad jag kan göra och litar på mitt spel. Men visst, det har gått över förväntan. Jag har fått förtorendet och tagit tillvara på det, säger han när Hockeysverige ringer upp.

Från en stor organisation som HV71 gick alltså flyttlasset till den lite mindre orten, och klubben, Oskarshamn. Men Sveningsson är nöjd med sitt val – minst sagt.
– Det finns lite mer resurser i HV, naturligtvis. Men Oskarshamn har det mesta, det känns väldigt bra här. Det var ett steg som jag behövde, och ville ta. Jag ville spela seniorhockey. I HV hade jag troligen inte fått samma möjligheter och samma utvecklingskurva, säger han och fortsätter:
– När jag tittar tillbaka på det är jag väldigt nöjd med att jag tog steget.

Hur har det varit att komma in i laget och staden?
– Det var inga problem. Jag är ganska social av mig och har lätt att skffa kompisar. Det har tagit en liten stund att komma in i staden. Det kändes lite som bortaplan i början.

HÖRDE AV SIG TIDIGT

Det gick inte långt efter att Sveningsson skjutit SM-guldet på J20-nivå till Jönköping

Vårens guldfirande med HV:s J20

innan han var klar för Oskarshamn och ett nytt kapitel i sin karriär.
– Per Kentää hörde av sig tidigt. Det var väl ingen som missade deras framgång och succé förra året och jag ville gärna vara med och fortsätta bygga på det. Så det var inget att tveka på egentligen. Men Jönköping kommer altlid att kännas som hemma, förstås, säger han.

Även om han gjorde några framträdanden i HV71’s A-lag är det först i år Filip Sveningsson har spelat A-lagshockey kontinuerligt. Och steget har inte varit jättestort, menar han:
– Grabbarna är lite större och starkare och man har lite mindre tid med pucken. Samtidigt tycker jag att J20-hockeyn står sig bra gentemot seniorhockeyn, inte minst i fart. Det är styrkan som skiljer mycket. Men jag tycker att jag har laddat upp bra under sommaren. Jag har tävlat mot dom äldre och försökt lyfta lika mycket som dom.

JVM HÄGRAR I HORISONTEN – OCH NHL?

Men det är inte bara HockeyAllsvenskan som står på menyn för Oskarshamns succévärvning. Nästa vecka åker han till Tjeckien för att spela tunering med Juniorkronorona – lagets sista matcher innan JVM, som naturilgtvis hägrar som en dröm:
– Jag kommer in med ett jäkla självförtroende. Jag har spelat bra nästan konstant i allsvenskan. Så nu ska jag göra allt för att knipa en plats även om det är långt kvar tills Tomas tar ut truppen till JVM.

PÅ CALGARYS RADAR

Ännu längre bort i framtiden finns måhända en dröm om NHL. Vägen dit är lång men Svveningsson draftades av Calgary Flames i den sjunde rundan som nummer 202 totalt förra året. Och klubben har bra koll på sin adept.
– Spelutvecklaren är här i Oskarshamn nu. Han har kollat på två matcher och vi har käkat lite middagar och sådär. Annars snackar jag med klubben en gång varannan vecka ungefär.

Rådfrågade du Calgary inför flytten från HV?
– LIte grann. De vill ju givetvis att jag ska spela seniorhockey, så de var ju positiva till det. Jag förklarade hur läget hade varit om jag hade varit kvar i HV och då tyckte de att de var mycket bättre att jag skulle flytta, säger han och påpekar att även om han tog råd från såväl Calgary som familjen var det hans eget beslut i slutändan.

Du har gjort en poäng per match än så länge. Vad är det som gör din kedja med Axel Hutchings och Arsi Piispanen så bra nu?
– Jag och Hutchins är lite lika i tänket och spelstil. Vi vill använda vår speed för att skapa oreda i motståndarnas zon. Piispanen kan spelfördela och är otroligt skicklig och smart med pucken. Det är egentligen bara att hålla bladet i isen och vänta på att man får den. Jag brukar väl vara längst fram och Arsi ligger längst bak och tar det defensiva ansvaret. Vi kompletterar varandra jättebra. Vi snackar hela tiden på vad vi kan göra bättre, men samtidigt trycker vi på det positiva och håller ett bra go.

Ni kan knappast gå bättre just nu, men vad är en rimlig målsättning?
– Topp åtta är väl målsättningen men vi grabbar i laget har väl sagt att topp fyra är bra. Vi vill vara med och slåss om seriesegern, men säsongen är lång. Det gäller att behålla fötterna på jorden.

Med båda fötterna på jorden ska Filip Sveningsson fortsätta succén. Ny chans till det kommer redan ikväll när han och hans producerande kedja ska ta sig an IK Pantern.

Den här artikeln handlar om: