Sök
Adam Åhman fokuserar på ”här och nu”. På onsdag är det dags för första mötet i tävlingssammanhang mot moderklubben.
Nyheter

Succémålvakten ställs mot moderklubben för första gången: ”Hoppas att de håller på mig”

Han har tagit Hockeyallsvenskan med storm. I morgon onsdag ställs dessutom Oskarshamns målvakt Adam Åhman för första gången mot sin moderklubb Västervik i tävlingssammanhang. Om han får spela vill säga, målvaktsfrågan är inte avgjord ännu vid intervjutillfället.
— Jag tycker det ska bli riktigt skoj och jag är taggad, berättar han för hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Filip Svenningsson om flytten från HV71 till Oskarshamn

Adam Åhman leder just nu målvaktsligan i Hockeyallsvenskan med en räddningsprocent på imponerande 94,94 på åtta matcher. I snitt har han släppt in 1,48 mål per match och vunnit 75 procent av matcherna.

19-åringen själv verkar ta det hela med ro och framhåller laget.
— Jag är nöjd. Det har känts bra, allt har flutit på, spelet har känts bra och vi har vunnit matcher., berättar han för hockeysverige.se och fortsätter.
— Det är klart att det har känts bra för egen del också, men det hänger ju ihop med laget. Det går ju hand i hand. Vi har spelat riktigt bra som lag och det har blivit att jag också har kunnat prestera.

”VAR ETT BRA ALTERNATIV”

Adam Åhman tillhör HV71 och är på lån hos Oskarshamn. Han vaktade SHL-lagets kasse vid tre tillfällen ifjol och höll nollan vid ett tillfälle. Efter säsongen bestämdes det att han skulle lånas ut och så här säger han om varför det blev Oskarshamn:
— De var sugna och jag tillsammans med HV tyckte att det var ett bra alternativ. Det var så enkelt.

Var det andra klubbar och ligor med i bilden?
— Det var några i allsvenskan som vi pratade om, men Oskarshamn kändes som det bästa.

Västervik har också en målvakt på lån (Emil Kruse, Rögle). Vet du om de var ute efter dig?
— Nej, det vet jag faktiskt inte.

Västervik är nämligen moderklubben för Åhman. En klubb han lämnade 2015 för spel med HV71:s juniorer. Onsdagens möte mellan Oskarshamn och Västervik blir första gången han ställs mot moderföreningen i tävlingssammanhang. Han vaktade kassen en gång på försäsongen i ett möte mellan lagen.

Har du fått några gliringar från Västervikshåll?
— Nej, det har varit lugnt med det än så länge.

Tror du att det kommer då?
— Vi får se, någon kanske säger något.

Familjen, håller de på Västervik eller hur ser det ut?
— Jag hoppas att de håller på mig i alla fall.

Känner du några i laget?
— Det är vissa man har koll på i a-laget, men inga som jag har så nära kontakt med.

Vilka vinner?
— Jag måste ju svara Oskarshamn på den.

När intervjun gjordes var det inte klart vem av Adam Åhman eller Christoffer Rifalk som kommer vakta kassen på onsdag i länsderbyt. Men blir det Åhman så siktar han såklart på att göra en stormatch.
— Ja, det gör jag alltid. Men speciellt på onsdag vill man ju smälla till. Så jag hoppas att jag får spela.

Nervös?
— Än länge är det ganska lugnt faktiskt.

MÅLET ÄR JVM

Framgångarna i årets upplaga av Hockeyallsvenskan har givetvis fått fart på snacket runtomkring om vem av de tre, utifrån sett givna, målvakterna Olle Eriksson Ek, Samuel Ersson och Åhman som kommer få förtroendet som förstemålvakt. Åhman lämnades utanför truppen till träningsturneringen i Tjeckien i dagarna. Men det verkar inte oroa honom.
— Jag hade gärna velat vara med, men det känns lugnt ändå.

Men målet är såklart JVM.
— Det är ett mål att komma med där. Men samtidigt vill jag inte hålla på att tänka på det för mycket nu. Jag vill vara i nuet och ta varje match i Oskarshamn först och främst.

Adam Åhman pratar under intervjun mycket om fokus och vikten av att fokusera på ”här och nu”.
— Det är något jag har blivit bättre på och något man fått lära sig. Jag vill bli bättre på det, det är ganska svårt men det är verkligen något jag känner att jag utvecklat.

Hur jobbar man egentligen för att bli bättre på att fokusera?
— Det är på lite olika sätt. Men jag skulle säga att den största kampen är med sig själv. Det är där man lär sig saker. Sedan handlar det om att spela mycket matcher, för det är när man varit i situationer som man vet hur man fungerar.

TÄNKER INTE PÅ NÄSTA SÄSONG

Adam Åhman har kontrakt med HV71 över nästa säsong också. Där har Jonas Gunnarsson kontrakt lika länge, medan Felix Sandström har kontrakt med Philadelphia och spelar på lån i SHL-klubben den här säsongen.

Adam Åhman väljer att inte tänka så mycket på hur det kan komma att se ut nästa säsong.
— Nej, vi har sagt att vi tar här och nu. Det viktigaste för mig är att utvecklas för att det ska bli bra på lång sikt. Det är viktigt att jag gör mitt bästa varje dag och som jag sagt innan, det är ganska tråkigt sagt, men det är så man måste tänka. Håller man på och tänka framtid så blir det tufft som hockeyspelare.
— Man måste prestera hela tiden och det går fort så att säga. Men det är klart att det är ett mål jag har att spela i HV en dag.

Den här artikeln handlar om: