Sök
Nyheter

BOMBEN: Legendaren sparkas – tidigare Moratränaren tar över Chicago

Han är bara 33 år. Nu tar Jeremy Colliton över Chicago Blackhawks efter Joel Quenneville.

LÄS ÄVEN: Karlsson: Har hockeyn fått sin egen Roy Hodgson, nu?

Joel Quenneville är en av hockeyvärldens mest respekterade coacher någonsin. Han har fyra Stanley Cup-titlar, tre av dem med Chicago, och är en av de vinstrikaste i NHL:s historia. Sedan 2009 har han basat över Blackhawks och fört dem till otroliga framgångar.

Men nu får han mycket överraskande sparken, trots att Chicago inlett säsongen helt okej. De har dock förlorat tre matcher i rad. Klubben bekräftar beslutet via sin hemsida på tisdagseftermiddagen. De sparkar också Quennevilles assisterande tränare Kevin Dineen och Uffe Samuelsson.

Quenneville och general manager Stan Bowman har inte varit helt överens om i vilken riktning Chicago ska gå, och coachen blev framför allt förbannad när Niklas Hjalmarsson och Artemij Panarin trejdades från klubben i samband med draften 2017.

DUNDERSUCCÉ I MORA

Nu tar i stället ”underbarnet” Jeremy Colliton över. Colliton har gjort en närmast ofattbar resa som coach. Han lade av som spelare efter tre matcher i Mora 2013/2014 och tog då över som coach. Efter fyra säsonger som tränare i klubben lämnade han, sedan han fört Mora upp i SHL.

I stället tog kanadensaren över Chicagos farmarlag, som han förde till semifinal i Calder Cup-slutspelet. Efter endast en dryg säsong i AHL befordras han alltså och tar över en av hockeyvärldens allra största och mest mytomspunna klubbar. Det beskedet kommer innan 33-åringen ens hunnit jobba som tränare i fem hela år.

Att Colliton skulle bli huvudtränare i NHL någon gång trodde alla. Att det skulle ske redan nu trodde nog ingen.

 

 

Den här artikeln handlar om: