Sök
Anton Rödin.
Schweiziska ligan

Tre Kronor-stjärnan: ‘Därför väljer spelare bort SHL’

Anton Rödin har flyttat mellan Nordamerika och Schweiz de två senaste säsongerna. Nu berättar Tre Kronor-stjärnan om det han tror är anledningen till att många svenskar väljer bort SHL.
– Klart att pengarna är en stor del i det, säger han till hockeysverige.se.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)

När hockeysverige.se träffade Anton Rödin i somras var han full av optimism inför den chans han fått att ta en plats i Anaheim. Där skulle han dessutom få möjligheten att spela tillsammans med sin barndomskompis Jakob Silfverberg.
– Gör jag det bra så finns det absolut chans för mig att ta en tröja där. Sedan är det bara att tuta och köra. Jag är i den åldern där jag inte längre är speciellt nervös och spänd. Det är vad det är och det här är sista chansen, så det är bara att gasa, sa Rödin då.

Då visste han inte heller hur han skulle göra om det inte blev spel i NHL med Anaheim.
– Jag har faktiskt inte ens tänkt på det. Jag har fullt fokus på att ta en tröja. Sedan får vi helt enkelt ta det därifrån.

”INTE VAD JAG HADE FÖRVÄNTAT MIG”

Nu blev inte NHL-äventyret vad han hade hoppats på och nu har han återvänt till Europa för spel i Davos. Alltså samma klubb som han tillhörde förra säsongen. När hockeysverige.se träffar 27-åringen efter Tre Kronors träning i Segeltorpshallen och frågar hur han upplevde campen med Anaheim så kommer svaret snabbt.
– Campen var kort och inte vad jag hade förväntat mig, men det är så här det är och hur det fungerar ibland.
– Jag kände mig i bra fysisk form och allt kändes jättebra, men det var bara för mig att inse att jag är äldre samtidigt som Anaheim har många yngre spelare dom vill spela. Så fungerar hockeyvärlden.

Varför valde du att lämna Anaheim?
– Jag kände att det fanns alternativ i Europa som passade mig bättre helt enkelt.

När du nu ser att det är en del skador i Anaheim vilket skulle kunnat innebära att du fått chansen, kan du då ångra att du lämnade?
– Nej, det känns bara onödigt att hålla på och gräma sig för sådant. Det som är gjort är gjort. Jag har gjort ett val och jag är nöjd med det.

Det blev bara åtta matcher i Davos för Anton Rödin.

Anton Rödin valde alltså att återvända till Davos som han tillhörde förra säsongen. Då hade han en säsong fylld av skador och spelade bara åtta matcher.
– Jag visste vad jag skulle få där eftersom jag hade varit där innan. Sedan har det inledningsvis varit tuffare än vi trott och vi har inte fått den starten som vi hade velat. I alla fall trivdes jag där socialt redan förra säsongen och det är en bra förening.

DÄRFÖR VALDE HAN BORT BRYNÄS

När Rödin återvände från Anaheim fanns även hans gamla klubb Brynäs med i tankarna.
– Klart att Brynäs alltid finns i bakhuvudet eftersom det är hemstaden. Jag kände ändå att jag ville vara kvar utomlands lite mer.

Många som varit i NHL och som ska återvända till Europa väljer ligor som KHL, NLA med flera före SHL, vad tror du är anledningen till det?
– Klart att pengarna är en stor del i det. Lönerna i KHL och Schweiz är generellt högre. Det är en sak. Nu har jag inte spelat i KHL, men det kanske är en bättre liga. Vad jag har hört andra så är KHL den bästa i Europa.
– Nu håller ligan i Sverige också en väldigt hög klass. Statusen på SHL är hög när man hör andra prata om den. Det spelas med en fart i hockeyn i SHL och det är alltid bra spelare som spelar där.

Anton Rödin

Lockar det här med att ha ett fortsatt äventyr utomlands en del?
– Ja, så klart att det gör så. Man får bo på andra ställen och få nya erfarenheter. Nu är jag själv inte så jättegammal ännu så jag får passa på medan jag kan.

DRÖMMER OM VM-SPEL

I våras var Anton Rödin aktuell för VM-spel, men i en träningslandskamp mot Slovakien fick han ett skott på ett finger vilket tvingade honom att tacka nej till vidare spel den säsongen. Nu är han tillbaka i Tre Kronor vilket han har sett fram emot.
– Det är skitkul att vara tillbaka och väldigt roligt att spela i landslaget. Nu är det dessutom många med som jag känner från tiden i juniorlandslagen, vilket är skitkul.
– Jag har såklart höga förväntningar. Vi har ett ganska ungt lag, tror jag, mot vad vi brukar ha. Det ska bli jättekul och jag är väldigt glad att jag får vara med här och köra.

Finns det tankar på att komma med till VM i vår?
– Det känns så långt bort. Jag tar det dag för dag och en match i taget…

Lite klyschor.
– (Skratt) Ja, men det är ju så. Skulle jag åka runt och tänka på något sådant nu, det känns bara onödigt. Klart att jag drömmer om att få spela i VM men jag måste spela bra först, avslutar Anton Rödin.

Den här artikeln handlar om: